Проблема — вирішення: В яких випадках камера стеження «тягне» на 17 тисяч чи чотири роки тюрми

Проблема — вирішення: В яких випадках камера стеження «тягне» на 17 тисяч чи чотири роки тюрми
  • Забави заради можна купити прикольну ручку з відеокамерою і потрапити під статтю Кримінального кодексу.
  • Але ще образливіше прогриміти в фільмі, який знімали прихованою камерою, а ти був явно не налаштований на прем’єру.
  • Що робити, коли ти став об’єктом прослушки або відеозйомки? І що чекає на імпровізованих агентів 007? Розповідає адвокат.

За словами адвоката Ярослава Мартинюка, перше, що потрібно зарубати собі на носі: всі штуки для прихованого слідкування за людиною — не іграшки. Хоча СБУшники роблять собі купу показників на цій темі заввиграшки.

— Наприклад, є хлопець Микола. В інтернеті він замовив ручку з мікрофоном або відеокамерою. Приходить посилка з Китаю, Микола йде у поштове відділення, отримує її. А його затримують СБУшники, — розповідає Ярослав Мартинюк. — І Микола йде по статті 359 «Незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання». Придбання є? Є. Склад злочину є? Авжеж.

Відео дня

Почитайте вироки по 359 статті, там ситуації просто трешові. Зокрема, хлопець прийшов до дівчини з непростою флешкою і вставив її у комп’ютер. Хотів він слідкувати за тим, що дівчина пише, чи чути, що вона говорить, — вже неважливо. Але дівчина флешку побачила і звернулася з заявою до поліції. Хлопця пов’язали, відправили до суду і він отримав вирок.

Інший кадр купив джіпіес трекери (такі ставиш на авто людині і бачиш, як і де він рухається). Його теж знайшли і він теж отримав вирок. І таких ситуацій купа, але люди і молодь особливо, взагалі не задумується, що вони вчиняють злочин.

Тобто будь-яка підозріла (з точки зору СБУ) покупка через інтернет, відслідковується і може призвести до затримання та покарання?

— Ні, просто скоріш за все, це якимось чином відслідковується. До речі, в якості експерименту спробуйте ввести в пошук — купити ручку з відеокамерою, ви здивуєтесь, скільки не лише китайських, а наших вітчизняних інтернет-магазинів підтягнеться з асортиментом всяких приладів. І хто знає, може, частина цих магазинів спеціально створена СБУшниками…

А якщо людина користується отриманою інформацією, щоб зрозуміти, з чим/ким має справу, а не для того, щоб покарати?

— Маємо ситуацію. Є певна людина і в неї є ціль — знайти Васю, який, наприклад, зливає інформацію конкурентам. Просто, щоб знати. Людина йде і купує десь мікрофон чи камеру і ставить все це в офісі. Якщо Вася нічого про це не знає, то людина, яка поставила ці прилади — порушує закон.

А якщо на тому відеофайлі, який зняли без відома умовного Васі, є злочин? Наприклад, Вася там краде гроші фірми?

— Є практика Верховного суду відносно кримінальних справ, де хтось когось знімав і слухав. Потім це давали, як доказ того, що людина вчинила злочин. Верховний суд говорить: це робилося без дозволу суду, відповідно — це недопустимий доказ і його не можна використовувати. Але якщо людина вчинила злочин — пишіть заяву. Так, відео використати ви не зможете, але можете очевидний факт підкріпити, наприклад, свідками.

Зворотній бік ситуації. Є підозра, що хтось зливає комерційну інфу. Поставили камеру в офісі, про що знає тільки директор. Винного знайшли і вирішили його покарати. Що людина може зробити на свій захист, адже за нею незаконно спостерігали, але, тим не менше, вона винувата?

— Якщо людина довідалась, що її знімають, але результату ще немає (тобто її нічого не пред’явили, санкцій ніяких). Вона йде в СБУ, пише заяву про те, що її знімають. СБУшники приходять з обшуком, знаходять приховані засоби спостереження — тоді це буде кримінальна відповідальність для людини, яка все це встановила, тобто директору світить стаття.

Інша ситуація — людину вже зняли у всіх ракурсах і показують результати зйомки. Відповідно, всі камери, прослушки від гріха подалі познімали і викинули.

В теорії, тут може настати кримінальна відповідальність «спостерігача», але потерпілому потрібно буде доводити, що за ним стежили і він про це не знав.

Виходить, мало того, що репутація людини постраждала, так ще і доводити потрібно, що вона про спостереження не знала?

— Для того, щоб стаття про негласне стеження відбулася (за умови, коли є лише відео, а відеокамери, прослушка зникли), всі засоби спостереження потрібно буде знайти. Їх треба буде вилучити, призначити за ними експертизу. Якщо експертиза скаже: ці засоби можуть використовуватись для негласного спостереження і отримання інформації, і той відео файл, наприклад, був створений за допомогою них — тоді ця стаття має місце бути. Якщо цих всіх моментів не довести — то і відповідальності по цій статті не буде.

Ну, от тому наші люди так просто цим всім користуються. Адже потрібно купа різних факторів, щоб стаття про отримання інформації неналежними засобами, спрацювала?

— Насправді потрібно лише бажання слідчого, і все спрацює. Ти просто ідеш в поліцію, пишеш заяву. Кажеш: «Ваня мене знімав, шантажує мене». В поліції реєструють кримінальне провадження — «вимагання». А ти додаєш: «Ваня був не один, з ним ще подільники», і тоді справа йде по частині другій — «група». І беруть Ваню під ковпак, тобто отримують дозвіл на прослушку та відеоспостереження. А тут непочатий край роботи. Одним словом, людині, яка хотіла підгледіти чи підслухати, можна створити купу проблем.

А як же бути з камерами, що встановлені на приватних будинках?

— Такі камери, як правило, досить примітні. А якщо ні, то має бути відповідна табличка про те, що з даного будинку ведеться відеоспостереження.

А якщо людина заходить в чийсь будинок, там в кожній кімнаті (під абажуром та за дзеркалом) по камері, і про це знає лише власник будинку?

— Тут теж 50/50, тому що мова про приватну власність людини, і вона це може аргументувати захистом особистої безпеки. От якщо ти приходиш в салон краси, наприклад, а там камери і ти не в курсі, а тебе, як відвідувача, знімають — це вже кримінальна відповідальність.

То виходить, що заклади, які поставили собі камери відеоспостереження (а це майже всі), і в них немає відповідних табличок з попередженням, по суті порушують закон?

— Тут така справа, якщо ти заходиш і цю камеру видно візуально і немає таблички — це просто порушення вимог чинного законодавства (тобто потрібно попереджати).

А коли ти заходиш в заклад, таблички з застереженням немає і камери не видно, але по факту вона є (за дзеркалом, в плафоні, в датчиках пожежної сигналізації), то це вже кримінальна стаття.

Наприклад, кілька років тому в туалетах одного вінницького нічного клубу виявили приховані камери. Служба безпеки цього клубу дивилися на відвідувачів, які нюхали там фен, ловили їх на виході і рубали гроші. Але раптом зловили вони якогось СБУшника, той пожалівся своїм колегам чи родичам, і цю лавочку прикрили. А справу зам’яли звичайно і коштувало воно, напевне, немаленьких грошей.

Згадався масажний салон на Коріатовичів, де надавали послуги сексуального характеру. Невідомо, була там відеозйомка чи ні, але є кримінальне провадження за частиною другою статті 303 (сутенерство та втягнення осіб в заняття проституцією). Є люди, яких можна ідентифікувати, чи має поліція якісь важелі, щоб викликати цих людей як свідків? Адже тепер купа народу перебуває в напрузі, це взагалі правильно?

— Якщо там були камери, і їх поставила поліція, в них мав бути дозвіл на приховану зйомку, тобто ухвала суду. Якщо це поставили власники масажного салону, то вони можуть отримати ще одну статтю. Клієнти ж можуть проходити по справі як свідки. Їх будуть допитувати по факту того, чи приходили вони в салон і платили гроші за сексуальні послуги.

Ці свідки можуть відмовитись свідчити про себе?

— Стаття 63 Конституції говорить про те, що особа має право не давати будь-які свідчення відносно себе. І хай там ніхто не розказує: «Гєнадій, ви даєте свідчення не відносно себе, а відносно Гріши, який все це організував». Тут можна апелювати так: «Ви мені кажете, що я там був, і я маю про це розказати і ще якогось Грішу закріпити». Одним словом, відвідувачі можуть не свідчити відносно себе. Але якщо Геннадію скажуть: «Ти там був, але ще там був Саньок. Розкажи, що він там робив». Тут він не може відмовитись від дачі показів. Так кожен перший Гєна здасть кожного другого Санька….

Що загрожує за злочин, визначений статтею 359?

— Штраф від 200 до 1000 неоподаткованих мінімумів, обмеження або позбавлення волі на строк до чотирьох років. Ці покарання не залежать від тяжкості злочину, це альтернативна санкція.

Зокрема, 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян — це 17 тисяч гривень. Обмеження волі — це переїхати на тимчасове місце проживання в Крижопіль, в колонію поселення. Або тюрма, але тут строк можна отримати за якісь масштабні партії, тому що судді в нас, як правило, не надто кровожерливі.

Зрозуміло, що за приховану камеру ніхто не посадить умовного Василя за грати. Тим паче Василь на суді покається, скаже: «Я дурень захотів погратися в Джеймса Бонда, більше так не буду». Але варто розуміти, що це є кримінально-каране діяння. І граючись можна собі отримати проблему на все життя. Тому що судимість перекриє шлях в майбутньому отримати роботу, наприклад, в органах влади, чи поліції…

Якщо у вас є запитання, які ви хочете поставити юристу, напишіть його у коментарях та слідкуйте за стрічкою новин на 20minut.ua. В одному з наших наступних матеріалів рубрики «Проблема — вирішення» ми опублікуємо відповідь.

 

Читайте також:

Проблема — вирішення: Як правильно давати в борг і точно гроші повернути, розповідає адвокат

Проблема — вирішення. Як уникнути штрафу в 34 тисячі і більше, за порушення правил карантину по 44–3 статті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)

keyboard_arrow_up