«Про продаж олімпійської медалі ще думаю», — чемпіон Жан Беленюк приїхав у Вінницю

«Про продаж олімпійської медалі ще думаю», — чемпіон Жан Беленюк приїхав у Вінницю
  • Спортсмен, а віднедавна ще й депутат, Жан Беленюк приїхав сьогодні, 9 жовтня, поспілкуватися з вінничанами, які захоплюються його перемогами. 
  • Розповів про початок спортивної кар'єри, невдачі, мотивацію та найбільші перемоги.

Жан Беленюк — 30-річний чемпіон Олімпійських ігор 2020, що пройшли у Токіо. Жан борець греко-римського стилю, який має у переліку своїх досягнень десятки медалей першості з чемпіонатів України та Європи. 

Нині з ним могли поспілкуватися хлопці та дівчата, які теж займаються боротьбою і з захватом спостерігають за перемогами Жана. 

Організували зустріч у спорткомплексі «Здоров'я», що на вулиці Шепеля. Там ще за 20 хвилин до початку вже збиралися юні спортсмени. Кажуть, вони прийшли сюди, бо знають, що зможуть сфотографуватися з Жаном, поставити йому запитання та взяти автограф. 

Відео дня

Буквально на кілька хвилин запізнився Жан Беленюк з вінницькою депутатською делегацією. У спортзалі комплексу «Здоров'я» вже вишикувалися у ряд молоді спортсмени. Вони одразу ж почали фотографувати Жана та уважно слухали, що він говорив. 

— Хочу привітати всіх присутніх у цьому залі, — розпочав Жан. — Коли я починав займатися греко-римською боротьбою, то таких умов, як ви, я точно не мав. Тут гарні умови для того, щоб втілювати свої амбітні мрії та ставати чемпіонами. 

— Вірте у свої сили, свою команду та тренера. Спорт — це така сфера, де бувають і темні смуги, які спіткають левову частку спортсменів. Останні можуть травмуватися, як фізично, так й психологічно. Є, звісно, багато білих смуг у спортивному житті. Тому я бажаю вам не зважати на складнощі. Працюйте, і ви однозначно доб‘єтеся тих результатів, які перед собою ставите, — підсумував чемпіон. 

Жан не тільки спортсмен, а й депутат. Зараз він активно розвиває свою депутатську кар'єру в команді президента. Але на цій зустрічі про політику майже не говорили. 

Юних спортсменів цікавило, як Жан змушує себе щодня йти на тренування, чому він обрав саме греко-римську боротьбу та що збирається робити зі своєю золотою медаллю з Олімпійських ігор. Далі — запитання від маленьких спортсменів. 

«Чому ви обрали саме греко-римський стиль боротьби?», — запитав у Жана вінничанин Ілля. 

— Це той випадок, коли боротьба вибрала мене. Я ніколи не чув про цей вид спорту, і не мав бажання піти саме на греко-римську боротьбу, але так склалися обставини, що мій товариш, коли мені було дев'ять років, запропонував піти з ним на боротьбу. Я долучився до секції, мені сподобалося, та ось уже 21 рік я з цим прекрасним видом спорту. 

«Чому ви вирішили продати свою медаль з Олімпійських ігор?», — питання, яке найбільше цікавило усіх, поставив маленький спортсмен Анатолій. 

— Річ у тім, що поки рішення не прийнято. Я хочу порадитися зі своїми підписниками, як вони ставляться до такої ініціативи. Це практика не нова, я знаю, що срібна призерка з Канади вже продала свою медаль і тим самим врятувала життя дитині, оплативши цими коштами їй лікування. 

Я маю досвід тримання медалей просто вдома. Перший рік з ними фотографуються, а потім вони просто лежать. Про них згадують лише іноді мої гості, яким це справді цікаво. 

Якщо чесно, багато моїх близьких людей дзвонили та відмовляли мене від цієї ідеї, продати медаль. Зараз я знаходжуся у роздумах. Звісно, було багато людей, які дзвонили та казали, що, у разі чого, хочуть долучитися до аукціону. 

Якщо ми таки втілимо цю ідею в життя, то все буде на вищому рівні та красиво з організаційної точки зору. 

«Яка ваша ціль на цей час і чи плануєте ви далі боротися?», — почули запитання з залу. 

— У мене є час на роздуми. Офіційно я не завершив свою спортивну кар'єру, а просто взяв час, щоб перепочити. До наступних олімпійських ігор не так багато залишилося, але мінімум рік у мене є.

За цей час я визначуся, чи хочу продовжувати боротися, чи буду акцентуватися саме на політичній кар'єрі. Наразі я зосередився на політиці, я давно мріяв зробити таку поїздку по всіх регіонах нашої країни, і я маю зараз на це змогу та час. 

Я приїхав, що змотивувати вас займатися спортом і вірити у свій успіх. 

«Як ви досягли цього успіху в житті та карате?», — запитав маленький містянин Ілля, і це питання викликало щиру усмішку у Жана та більшості присутніх. 

— У мене скромні успіхи в карате. Я колись на одне заняття з карате прийшов і на цьому мій шлях каратиста закінчився. Але хочу сказати інше. Який би ви вид спорту не вибрали, головне, щоб ви з усмішкою йшли на тренування. Щоб ви там знаходили друзів, з якими ви пов'яжете своє життя. Я впевнений, що спортивна дружба не полишить вас після того, як ви припините активно займатися спортом. 

«Як ти вирішив стати політиком, що тебе мотивувало бути народним депутатом? І як ти поєднуєш спорт та політику?», — таке запитання поставила Жану народна депутатка Ірина Борзова. 

— Два крайніх роки я поєдную політичне життя і спортивне. Це було досить не легко. Доводилося після насичених політикою днів, їхати на тренування. 

Я долучився до команди президента, адже знав, що спорт для нього не є тією справою, яка фінансується за залишковим принципом. 

Дуже добре, що будуються нові зали, спортивні арени. Я знаю, що таке тренуватися в залі, де бігають таргани, сиро та холодно взимку. Однак у нашій країні, навіть в таких умовах, наш спортивний потенціал реалізовує себе. 

«Як ви змушуєте себе йти на тренування, коли не хочете, але треба?», — запитала маленька гімнастка. 

— Спорт — це про те, що ти щодня переборюєш себе, лінь та негаразди. Ти знаходиш у собі сили і йдеш на тренування, і саме цей фактор визначає людину з чемпіонським характером. 

Кожен спортсмен повинен розуміти, що у той момент ваш конкурент — працює. Якщо ти даси собі слабину і не підеш на тренування, то наступного дня він вже буде на крок попереду. 

Після відповідей на всі запитання, Жан та присутні побували на короткому майстер-класі від вінницьких молодих борців греко-римської боротьби. Згодом Жан фотографувався зі спортсменами і роздавав автографи. 

 

Читайте також: 

Кешбек від держави. Пояснюємо простими словами, як отримати податкову знижку на навчання

Де найдешевше? Порівняли ціни і склали рейтинг супермаркетів Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up