«Побігли одразу після вибухів». Як фармацевтки допомагали постраждалим на місці ракетного обстрілу

«Побігли одразу після вибухів». Як фармацевтки допомагали постраждалим на місці ракетного обстрілу
  • Фармацевтки Наталія Височина та Віта Кобзар працюють в аптеці, що знаходиться в кількох хвилинах пішки від місця влучання російських ракет.
  • У момент удару вони знаходилися на роботі, і після першого вибуху вибігли на вулицю, щоб допомогти потерпілим.
  • На місці ще не було ні швидкої, ні рятувальників, а відважні вінничанки вже надавали першу допомогу пораненим. 

Наше мирне місто ще досі оговтується від страшних подій 14 липня. За даними, які вдалося дізнатися з офіційних повідомлень та відкритих джерел, від терористичних ракет у Вінниці загинуло вже 25 людей. Ще понад 200 зверталися за допомогою до медиків. 

Під час таких критичних ситуацій надзвичайно важливо швидко надавати першу допомогу. Наприклад, зупинити кровотечу ще до приїзду швидкої. Саме це й робили дві вінницькі фармацевтки. 

Наталія та Віта після першого вибуху вибігли на вулицю, щоб допомогти потерпілим. Дівчата взяли в аптеці всі необхідні їм препарати та матеріали для надання першої медичної допомоги до приїзду медиків та військових. Жінки працюють в аптеці, що знаходиться в ТЦ «ПетроЦентр». Це лише у двох сотнях метрів від місця вибухів. 

Відео дня

— У той день я просто робила свою роботу: виставляла препарати, відпускала людей. Коли пролунала тривога, то ми закрили аптеку та вийшли в укриття, — пригадує фармацевтка Наталія Височина. 

Наталія розповідає, що вони почули два вибухи, і думали, якщо буде третій — то вони його вже не переживуть. Тому жінки вирішили вибігти на вулицю. 

— Ми вибігли та побачили, що на вулиці справжнє пекло. Багато перехожих було поранено осколками. Це люди, які просто йшли з ринку чи в магазин. Страх, стрес, паніка. Хтось кричав, що в нього там онучка чи донька постраждала. Нічим цих людей не можна було заспокоїти: ні словами, ні ліками, — говорить дівчина. 

Фармацевтки глянули в сторону Будинку офіцерів, і побачили дим. Вони вирішили, що треба швидко бігти туди, і допомагати, чим можуть. 

— Ми з колегою повернулися швидко в аптеку, взяли найбільшу коробку і склали туди необхідні ліки, матеріали. З цим всім одразу ж побігли до місця влучання ракети. Це були найперші хвилини після вибухів. Ні швидкої, ні поліції, ні рятувальників ще не було на місці, — говорить Наталія. — На місці трагедії ми на траві поставили коробку і почали гукати людей. До нас почали підходити поранені, почали приносити людей.

Жінка пригадує, що постраждалих було багато. Їй вдалося надати допомогу близько десяти пораненим. Каже, були люди у критичному стані: уражені осколками, обгорілі. 

фото: ДСНС

— Люди були в шоку, кричали. Був чоловік, який впав на коліна і дуже кричав, просив зателефонувати рідним, поки він ще не помер, — розповідає дівчина. — В одного чоловіка була повністю пробита черевна порожнина, він потухав на очах, і ми не могли нічим допомогти. На щастя, швидка приїхала дуже оперативно. Вони цього чоловіка та інших «важких» забрали першочергово. 

На місці фармацевтки робили власноруч джгути з тим матеріалів, які були. Наталія каже, що вже ні про що не думала, окрім тих людей, які поранені. 

— У мене не було відрази до великої кількості крові, в голові було лише одне: «Помирають люди, їм треба допомогти», — говорить вона. 

Наталія вже не вперше потерпає від війни. Вона з родиною переїхала у 2014-му з Луганської області, міста Первомайськ. Говорить, трохи там довелося побачили, і почули війну. А Вінниця, звичайно, здавалася більш безпечним містом. 

— Одне діло, коли вибухи в районі активних бойових дій, а інше — коли прилітає у центр міста. Це справжній теракт, — каже Наталя. — Мені ще не вдалося від цього всього оговтатися. На душі сумно та прикро. Розуміння, що там так багато людей загинуло, мене дуже пригнічує.
Читайте також:

«Спочатку шум, потім гаряче і тиша». Так розповів дружині у реанімації про ракетний удар Віталій Каблучко

«Таке було, коли у Вінниці вибухали маршрутки», — розказують в опіковому відділенні Пироговки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Пастушенко

    Боже.якi  ж вони вiдважнi.Великаiм шана.Поблизу мiсця трагедii були й аптеки й лiкарнi.aле не коден моде так тверезо оцiнити ситуацiю й прибiгти.щоб домомагати.Дiвчата.вами можуть  бути гордими вашiрiднi

keyboard_arrow_up