«Побачили з жінкою сина і разом заплакали» — вінничани про партнерські пологи

«Побачили з жінкою сина і разом заплакали» — вінничани про партнерські пологи
  • «Чоловік у цей момент виглядав так, як тоді, коли робив мені пропозицію. Розгублений і очі повні сліз щастя», — з тремтінням голосу згадує молода мама Юлія. 
  • Пара вінничан Микола та Юлія з перших місяців вагітності розуміли, що хочуть, щоб пологи були партнерськими. А коли пройшли це, то лише переконалися, яке це було правильне рішення.
  • Розповідаємо вам історію вінничан та дізнаємося, що з цього приводу думають лікарі. 

— Коль, ну ти ж будеш зі мною?

— Ну, звісно буду. Я не можу в такий важливий момент бути осторонь.

Приблизно так виглядав початок розмови пари вінничан Миколи та Юлії Бабаєвих. Півтора року тому вони пройшли перші пологи разом і через місяць їх це вже чекає вдруге.

Відео дня

Юлія та Микола за замовчуванням, як вони кажуть, розуміли, що у них будуть партнерські пологи, коли вже підходив термін народжувати малечу. Зараз вінничани виховують сина Гната, який вже чекає на поповнення у сім'ї. 

Пара поділилася з нами своїм досвідом і ми розділимо наш текст на три частини: розповідь мами, батька та позиція лікарки. 

Розповідь мами

— Ми з чоловіком не розглядали варіанта, що він буде чогось боятися. У мене була лише одна вимога: щоб він не дивився туди, куди не потрібно, — жваво розказує Юлія.

— Як ви вирішили, що це будуть партнерські пологи?, — питаю я, а Юля не знаходить конкретної відповіді на це питання. 

— Це було зрозуміло без слів один одного. У нас це було за замовчуванням. Коли підходив термін народжувати, то ми обрали лікаря і разом пішли дізнаватися, чи можна, щоб у нас були партнерські пологи, — розповідає Юлія. — Чоловік мені сказав, що це дуже важливий момент і він хоче бути поряд. А я розумію, що, який би хороший лікар не був, він все одно не буде настільки допомагати морально, як рідна людина. З мамою я не хотіла йти, бо вона ще б більше за мене переживала. У чоловікові ж була впевнена, знала, що він буде стабільним і матиме тверезий розум у разі чогось. 

— Як готувалися? Подивилися кілька відео, у школу батьківства не ходили. Чоловік за освітою фармацевт, медик, тому загальні поняття у нього є. Ми домовилися, що він буде робити все те, що буде казати йому лікар і я. 

Народжувала Юлія наприкінці 2019-го, у державному пологовому. Каже, її все влаштовувало. Вони з чоловіком заздалегідь домовилися з лікарем, який буде приймати пологи. Говорить, хотілося обрати людину, якій будеш довіряти. 

— Чоловік був зі мною від моменту, як ми викликали швидку і їхали в пологовий будинок і до кінця, коли наш синочок народився, — розповідає вінничанка. — Його допомога стала очевидно необхідною ще на реєстрації у пологовому будинку, бо я у стані перейм не могла відповідати на всі запитання.

— Під час пологів була велика підтримка у тому плані, що він масажував спину, тримав за руку, приводив до тями, подавав воду та інші речі. Якби його не було, то я б сама мала включатися і шукати все необхідне. Або казати лікарю щось на кшталт: «Он в тій десятій синій сумці знайдіть мої серветки». Це було б не дуже зручно. 

Юлія розповідає, що велику частину часу провела у ванній і у цей час чоловік постійно поливав її водою, а коли прийшов час народжувати, то стояв біля голови жінки і міцно тримав за руку. 

— У мене все-таки був «пунктик» щодо того, що може бути якийсь момент несприйняття чоловіком, бо це ж не дуже, м'яко кажучи, приємна картина. Він весь час стояв і казав: «Я нікуди не дивлюся, нікуди не дивлюся. Я просто з тобою». А коли народився малюк, то його покликали перерізати пуповину, і він гордо пішов це зробити, — продовжує Юлія.

— Він виглядав так у цей момент, як тоді, коли робив пропозицію, щоб я вийшла за нього заміж. Дуже сильно розгублений, з величезними очима повними сліз щастя. Він усвідомлював, що ця маленька жива людина наша. 

Юлія ще пригадує одну історію, яку чоловік розповів їй після пологів. Він сказав, що ніколи не забуде один момент: Юля стояла за показом лікаря навколішках і коли в один момент їй сказали «тужся», то чоловік побачив, як кожен хребець на її шиї прохрустів. 

— Він каже, що цей звук він запам'ятав на все життя і зрозумів наскільки жінки героїні. Зараз Микола мене ще більше цінує та оберігає, — каже молода мама. — І, крім того, тепер на своє день народження він вітає свою маму зі святом і дякує їй за все. 

Розповідь батька

Все ж таки участь у партнерських пологах сильно впливає на самого чоловіка. Його присутність у найголовнішу мить і постійне залучення на всіх етапах вагітності допомагає стати рівноважливим учасником процесу, зрозуміти потреби дитини, дружини та свої власні. 

Микола Бабаєв з радістю погодився поділитися з нами своїм досвідом та чоловічим баченням переваг і недолік таких пологів. 

— Я з самого початку вагітності хотів бути присутнім на пологах, і цілком розумів на що йду. Я захотів разом з дружиною це пережити, — розповідає Микола. — Я знаю, що є чоловіки, які з вмовлянням жінки йдуть на партнерські пологи чи взагалі навідріз відмовляються. Я ж хотів допомагати дружині постійно.

— І, знаєте, коли ти бачиш всі ці етапи перейм і бачиш на що твоя жінка йде заради вашої спільної дитини, то це викликає величезну повагу. Я побачив, як це тяжко. Жінок потрібно підтримувати у цей складний момент. 

За словами Миколи, його головними задачами було: робити все, що попросить дружина чи порадить лікар. Каже, коли опиняєшся у пологовій палаті, то робиш все, що потрібно за обставинами. 

— Помасажувати поперек, шию чи, коли вона у ванній, обливати водою — це найменше і водночас найнеобхідніше, що ти можеш зробити у цей момент, — продовжує чоловік. — Звісно, ми читали перед пологами, що чоловіку варто робити під час перейм, але ж кожна жінка індивідуальна, тому немає однакових правил. Чоловікові у цьому процесі найважливіше уважно слухати лікаря і дружину. Не треба імпровізувати і все буде добре. 

Микола каже, що найскладнішим було те, що він бачив, як його дружині важко і дуже хотів, щоб здоровий малюк якнайшвидше народився. 

— Я намагався весь час бути максимально спокійним. А коли народилася дитина, то ми разом плакали від щастя. Це були такі емоції, коли сина поклали на груди дружині. Я одразу ж почав писати смс-ки вже новоспеченим бабусям та іншим рідним. Хотілося всім розказати, що син народився і все добре, — розповідає Микола.

— Коли народжується дитина — це незрівнянне відчуття. Ми на це з дружиною йшли усвідомлено, планували малечу. Знаю, що є пари, які мають непорозуміння у сім'ї й з народженням дитини все погіршується. Нам народження сина навпаки поновило стосунки. Я почав більше поважати, любити та цінувати свою Юлю. Я зрозумів, що вона пройшла. Знаю, що у сексуальних стосунках також можуть початися проблеми, але нас це оминуло і навпаки партнерські пологи все покращили. 

Позиція лікарки

Лікарка акушерка-гінекологиня та завідувачка пологового відділення Вінницького міського пологового будинку №1 Юлія Голуда розповіла нам про переваги та недоліки партнерських пологів з позиції лікарки. У їхньому медзакладі вже близько десяти років практикують такі пологи.  

— У нашому закладі вітаються партнерські пологи, я до них теж дуже схвально відношуся. Тому, що присутність близької людини, а як правило чоловіка, дуже допомагає жінці. Ця присутність значно покращує психологічний стан породіллі, їй комфортно перебувати з близькою людиною і пологи протікають зовсім по-іншому, — коментує Юлія Голуда.

— У партнерських пологах є кілька великих переваг, але все-таки психологічна підтримка на першому місці. Жінка у медзакладі перебуває у зовсім іншій атмосфері, який би хороший пологовий будинок не був, а близька людина наближає цю обстановку до домашньої. 

За словами лікарки, не менш важливе спілкування, яке відбувається під час пологів. Зачасту чоловік може «достукатися» до жінки у найважчі моменти пологів швидше, ніж лікар. Крім того, лікарка пояснює, що та допомога, яку надає чоловік — дуже важлива для жінки. 

— До прикладу, у нас широко практикуються пологи у воді, тобто, перебування у ній під час активної фази першого періоду пологів. Так от, у нас є пологові зали в яких знаходяться ванни, жінка перебуває у воді та під час цього поряд чоловік з душу поливає водою їй животик, шию, спину. Це дуже важливий момент природного знеболення пологів, — продовжує акушерка-гінекологиня.

Такі пологи зменшують біль? 

У 2014 році ВООЗ опублікувала свої рекомендації щодо важливості супроводу жінок довіреною людиною під час пологів. Дослідження 15 тисяч жінок показує, що підтримка близької людини під час пологів допомагає рідше застосовувати анестезію. Ми запитали у Юлії Голуди, чи схожа статистика у її практиці? Чи є між цим зв'язок? 

— Є певна кількість жінок, які бажають народжувати з епідуральною анестезією, їх більшість. Такий вид знеболення дуже широко застосовується у нашому медзакладі. А є жінки, які категорично проти будь-якого знеболення, — пояснює лікарка. — Чи існує зв'язок, між тим, що анестезію рідше використовують при партнерських пологах? Мабуть, певною мірою існує. Такі пологи перебігають набагато краще, попри ті складні фізіологічні відчуття, про які ми з вами всі знаємо. Такі речі під час пологів, як м'яч чи ванна, теж знеболюють. 

Додамо, у 2004 році менш як 1% від усіх пологів в Україні були партнерськими, за даними МОЗ. Нині таких, за даними громадської організації «Природні права Україна», близько 75%. 

— Раніше відсоток партнерських пологів був справді малий, а зараз близько 95% вінничанок народжуються у партнерських пологах, — коментує завідувачка пологового відділення. — Звичайно, коронавірус все змінив. Ми в умовах COVID-19 працювали шість місяців і до того десь пів року, коли епідситуація була вкрай напруженою у нас не було партнерських пологів.

Були кілька випадків при певних обстеженнях, але у нас були умови для того, щоб повністю ізолювати пару. Подружжя були вдома ж разом і вони прийшли на пологи разом, були в одному пологовому залі й з нього нікуди не пересувалися. 

Чи є обмеження у Вінниці для партнерських пологів? 

За словами Юлії Голуди, зараз у пологовому будинку №1 немає обмежень до партнерських пологів. На вході робиться швидкий тест на антиген безплатно і за умови негативного тесту — пара проходить в окремий пологовий зал. Якщо тест позитивний, то ці люди на пологи не потрапляють. Їх спрямовують у районну лікарню, де надають допомогу жінкам з підтвердженим коронавірусом. 

Аналогічна ситуація у Вінницькому міському пологовому будинку № 2, вони відновили партнерські пологи на початку березня.

«Партнеру при собі потрібно мати змінний одяг, флюорографічне обстеження та негативний ІФА тест на Ig M та Ig G. При відсутності обстеження на Covid-19 проводиться швидкий тест в приймальному відділенні пологового будинку», — пишуть на офіційній сторінці пологового. 

Нагадаємо, весною 2020-го у Вінниці, як і в інших містах країни, місцева влада заборонила партнерські пологи. Це відбулося попри те, що ні Міністерство охорони здоров’я, ні Кабінет міністрів не оголошували, що партнерські пологи потрібно заборонити. Про це не публікували жодної постанови. 

У МОЗ заявили, що це питання має розв'язувати місцева влада, а згодом надіслали листа керівникам місцевих департаментів охорони здоров'я з проханням створити умови для реалізації права жінок на партнерську підтримку. 

Читайте також: 

«Поболить і саме пройде» — найбільша омана. Як часто і які саме обстеження варто проходити жінкам

«Головне, щоб люди кохали одне одного й документи були в порядку»: як оформити шлюб за добу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up