«Пара свічників датується 1810 роком»: вінничанка про колекцію антикваріату і конкурси сервірування

- Вінничанка Неля Швидка з часів пандемії почала колекціонувати антикварний посуд і кухонні аксесуари.
- Вже понад рік жінка перемагає у міжнародних конкурсах з сервірування столу.
- Журналістці «20 хвилин» Швидка розповіла про раритетні речі з її колекції і любов до сервірування.
Зацікавленість в антикварних речах сьогодні все більше зростає. Це не лише підтримує тренд на унікальні вироби, які були виготовлені найкращими майстрами світу, але й дозволяє оцінити дизайн минулих століть та унікальність предметів з історією.
Зазвичай поціновувачі антикваріату колекціонують вишукані сервізи, які стануть окрасою будь-якої домашньої колекції. Саме з такою метою почала збирати антикварний посуд та предмети декору вінничанка Неля Швидка. Сталося це під час коронавірусної пандемії, коли жінка з родиною не виходила з дому, і їй захотілось сервірувати стіл вишуканим посудом.

— Все сталося під час пандемії, коли ми всі засіли в домівках, — розповіла вінничанка.— Я чоловіку часто готувала і сервірувала стіл, та захотілось додати естетики в буденну рутину. Тоді почала цікавитись антикваріатом. Авторів цих виробів вже давно немає, а посуд, предмети декору досі радують нас, будуть радувати і наших дітей — в цьому їх особлива цінність. Я підписалась на декілька акаунтів в інстаграмі, далі почала замовляти посуд. Коли вперше засервірувала стіл, зрозуміла, наскільки це гарно і стильно. Після цього почала колекціонувати старовинні предмети посуду. Далі створила сторінку в Інстаграмі і почала виставляти свою красу.
З тих пір колекціонування антикваріату стало захопленням для Нелі Швидкої. Старовинні предмети вона купує в Європі.
— Почала свою колекцію зі срібла. Потім купувала порцеляну, далі був кришталь і текстиль. Звертала увагу на виробників, для чого потрібна та чи інша річ. Подобаються вироби з Англії і Франції. В нас лише вінтаж гарний. А в Європі на аукціонах можна знайти раритетні антикварні речі.
Старовинний чайний сервіз або тарілки відрізняються від сучасного посуду практично всім: текстурою, кольором, хімічним складом, навіть вагою. Характеристики виробів здебільшого залежать від історичної епохи, у яку їх створили. Найстарішому екземпляру колекції Швидкої понад двісті років.
— Є у мене пара свічників 1810 року, Англія. Вони надзвичайні, в сервіровці виглядають просто "вау". Кілька блюд в мене є, випущені до 1850 року, створені в стилі ампір. Я збираю речі, якими майже не користувалися. Такі предмети особливо цінуються. Є каталоги старовинні, по них вивчаю, для чого потрібні ті чи інші столові прибори, які є марки.
Антикваріат з роками стає все більш цінним, оскільки він — вигідна грошова інвестиція.
— Одна й та сама річ в кожного продавця може коштувати по різному. Є у мене кухонний предмет для підігріву страв. Я його придбала за 350 євро, в іншого продавця бачила за тисячу. Китайці з Європи в промислових розмірах вивозять антикваріат, незабаром його буде важко дістати і за великі гроші.
В антикварному посуді можна простежити за модними віяннями тих років, оцінити віртуозність майстрів і високу якість.
— Оскільки у світі з'явилося дуже багато дешевого посуду за великі гроші, тому люди і почали збирати антикварний. Це речі з історією, про яку можна розповідати за столом. Це цікаво і гарно, ці речі можна розглядати, милуватися ними. Кожен, хто приходить до нашого дому і бачить сервірований стіл антикварним посудом — вражений. Коли запалюєш свічки на свічниках, це світло відображається на сріблі і кришталю — це неповторно. Це вражає, це дуже подобається. Коли дочка з зятем приїздять до нас з Києва, вони знають, що вдома їх буде чекати так накритий стіл, як в жодному ресторані не накриють. В мене свій почерк у сервіруванні, це видно навіть у конкурсних роботах.
Віднедавна вінницьк колекціонерка Неля Швидка стала стилістом посудного гардеробу. Себе називає сервірувальницею.
— Сервірую я півтора року, займаюсь я цим серйозно. Вперше взяла участь у конкурсі рік тому, у червні. І одразу потрапила в десятку. Про подібні конкурси дізналась в соцмережах і це мене дуже зацікавило.
Окрім розкішного посуду суддів вразили квіти, які жінка використала в декорі. Це були вінницькі лілеї, зірвані в Південному Бузі, розведені власником пабу Віталієм Гуменюком.
— Сервіровок з лілеями я раніше не бачила, — розповідає Неля. — В мене була ідея сервірування саме з цими квітами, бо таких не зустрінеш ніде. Я маю вінтажний посуд з рибами і срібні чаплі, до яких би підійшли саме водяні лілії. Але ніде не могла знайти цих квітів. Поки не побачила в ЗМІ, що у Вінниці є сад лілей біля відомого вінницького пабу. Їх щорічно проріджують, збирають букети, фотографуються. Минулого року я зробила сервірування і надіслала на міжнародний конкурс до Франції, де посіла третє місце. В Америці я перші місця займала, в інших конкурсах потрапляла в топ-кращих сервірувань.
В цьому році вінничанка вирішила взяти участь у конкурсі в Парижі і США. В американському зайняла друге місце. Це дуже почесно, адже у конкурсі брали участь тисячі сервірувальниць. В подарунок жінка отримала дизайнерський текстиль. В мріях Нелі Швидкої — перемога у французькому конкурсі з сервірування, оскільки він найстаріший і беруть участь у ньому учасники з усього Світу.
Читайте також:
Екзотична селфі-прополка. Як у вінницькому пабі влаштували фотосесію з ліліями і задонатили на ЗСУ
Замість городу — лавандові поля. Як вінничани на присадибних ділянках організували запашні фотозони
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6