Замість городу — лавандові поля. Як вінничани на присадибних ділянках організували запашні фотозони

Замість городу — лавандові поля. Як вінничани на присадибних ділянках організували запашні фотозони
Фото Катерини Круцюк
  • Для того, щоб побачити поля лаванди та зробити красиві фотографії, не обов’язково їхати у французький Прованс. На Вінниччині багато місць, де росте лаванда. Головне — знайти фотографа, який зробить атмосферні знімки.
  • Розповідаємо про запашні лавандові фотозони, які вінничани влаштували на власних присадибних ділянках.

У кінці червня багато вінничан їдуть за місто задля лавандових фотосесій. Адже так хочеться відчути себе частинкою французького Провансу. Але тепер довга подорож у Францію не потрібна, бо зробити незабутню фотосесію з лавандою і просто милуватися красою та дихати ароматами лавандових полів можна, не виїжджаючи з Вінниччини. Історії створення лавандових локацій на присадибних ділянках вінничан — читайте далі.

Лавандові локації на ділянці

Катерина Круцюк два роки тому почала створювати на своїй присадибній ділянці оазу, що налічує понад двісті видів різних рослин, котрі змінюючи одна одну радують око цілий рік. Разом з мамою вони перетворили свою присадибну ділянку на місце для релаксу і позитивного настрою. Понад дві сотні різних видів рослин — магнолії, троянди, гортензії і навіть декоративні види злакових культур, завдяки яким локація цікава для фото й взимку.

Відео дня

Сама Катерина за освітою ландшафтний дизайнер, а батьки її підтримали у мрії створити таку інстамісцину — затишну і яскраву одночасно. Куди хотіли б приїздили на фотосесії молодята, закохані, батьки із дітьми та й взагалі усі охочі, хто любить гарні фото й селфі. 

— Колись тут були городи, які ми отримали у спадок від батьків чоловіка, — розповідає господиня ділянки Оксана. — Донька за освітою ландшафтний дизайнер, це вона зробила тут райський сад. Спочатку ми насолоджувались квітами і травами, потім друзі нам порадили надати доступ бажаючим проводити тут фотосесії. Зараз на ділянці розквітли кущі лаванди. На цій локації всі охочі можуть зробити фото в стилі прованс.

Вхід групі людей буде коштувати 300 гривень. Господарі надають увесь необхідний інвентар для фотосесії.

А ще тут частують ароматним лавандовим чаєм та кавою, і ґаздині годинами можуть розповідати, як створювалось це затишне обійстя, щоб вийшов такий квітковий рай.

До речі, заради цих лавандових фото не треба їхати із міста. Це місце на околиці Вінниці, в Пирогово, в районі аграрного університету. Лаванда тільки почала квітнути, тож деякий час цією красою ще можна буде насолоджуватися.

Сюди цікаво приїжджати і з дітьми — ділянку облюбували лелеки, гніздо яких неподалік, а у ставку живе багато черепашок і дика качка з каченятами. Облаштування ставка — наступний етап втілення мрії господарів. Щоб зробити і це місце популярною фотолокацією, вже закупили водяні лілії, а далі хочуть створити невеликий водоспад та спустити на воду човен.

Лавандовий сад у Тиврові

Лавандовий сад забуяв і в селищі Тиврів. Тридцять соток землі біля власного будинку лікарським сортом квітів засадила два роки тому Лариса Шиян. У сезон, який лишень стартував, запрошує до себе додому людей на фотосесію. 

Лариса Шиян розповіла, що висадити лавандове поле — це була ідея зятя.

— Коли зятя звільнили з роботи, він якось лежав на ліжку і придумав такий бізнес, — каже жінка. —Зараз у нього нова робота, а лавандове поле залишилось мені.

На території є кілька фотозон: лавки, альтанка, гойдалки. Все господарі змайстрували самі. Лаванда ще й чудова медоносна рослина. Тож на подвір'ї з'явилася невелика пасіка. Вуликами, як і лавандою, нині опікується Лариса з донькою. Син зараз на фронті. Він — доброволець.

— Вони звільняли Херсон, тепер на Донбасі. Десь під Марʼїнкою, — говорить Лариса. — А ми доглядаємо його пасіку. Передаємо хлопцям мед.

Вхід у лавандовий сад Шиян — платний. З 10-ї до 17-ї години коштує 50 гривень із людини. Для дітей і сімей воїнів — безкоштовно. Приймають гостей за попереднім записом. Прибуток Лариса Шиян витрачає на закупівлю необхідного для роти, де служить син.

Коли лаванда відцвіте, з її квітів жінки робитимуть ефірну олію, лавандові саше, свічки.

Лавандове поле в Ксаверівці

У селі Ксаверівка поблизу Вінниці кущами лаванди засаджені понад пів гектара землі. Вирощувати рослину взялося подружжя Білко з друзями. Цією справою займаються вже три роки, врожай збирають раз на сезон.

— Колір лаванди залежить від сорту, — пояснює співвласник лавандового воля Володимир Білко. — Є темно-фіолетові, лілово-блакитні і навіть білі. Якщо доглядати за цим кущем, то він виростає до 80 см.

Запашний бізнес Володимир Білко заснував разом з дружиною і друзями. Спершу, каже, хотіли вирощувати тюльпани чи лілії, але зрозуміли, що фінасово не потягнуть. З партнерами і доглядають за лавандовим полем, а ще охороняють, бо каже: у нас не всі розуміють, що поле, то теж чиясь приватна власність.

— Думали робити олію, але не все так просто. Щоб робити олію, треба хоча б 5 гектарів лаванди, — говорить бізнесмен. — Устаткування дороге, тому це невигідно.

Лавандою засадили 65 соток, це більше за пів гектара. На них росте понад 6 тисяч кущів. Саджанці, як розповідає Володимир, замовляли в українських розсадниках. Лаванда — культура проста і не вибаглива. Її можна не поливати, достатньо дощу.

— Ми нічим не обробляємо. Міндобрива та хімію рослини не бачили. Їх беруть на лікарські рослини, можна запарити чай, зробити лимонад, — розповідає Володимир.

— Лаванда — то для душі, — каже чоловік. Це не основний його заробіток. Володимир Білко має овочеве господарство, почав вирощувати спаржу. 

Усі витрати на вирощування лаванди покривають фотосесії, на які приїздять з усієї області. За годину — 100 гривень з дорослого, 50 — за дитину, групова фотосесія коштуватиме 500 гривень. Також з трав'яних квітів роблять букети.

Квітне лаванда у червні-липні, але, якщо її вчасно зрізати, повторне цвітіння можна чекати вже в серпні місяці.

 

Читайте також:

«Що ж, пишемо нову історію разом». Морпіх Андрій Підлісний освідчився коханій в Карпатах

«Вони — мої українці». Як в Німеччині чоловік з вінницьким корінням допомагає українським біженцям

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач64

    Локація на околиці Вінниці, в Пирогово - хто підкаже точніше?
  • Аліна Дика

    Ще є красива локація в Десні☺️
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Читач34

    Взагалі-то найбільше лаванди вирощує не Франція, в Молдова, Румунія.

keyboard_arrow_up