«Ну що ж, день Х настав»: як вижити, якщо залишився тільки один шанс

«Ну що ж, день Х настав»: як вижити, якщо залишився тільки один шанс
З архіву 20хвилин
  • Три роки тому Марині Кушнір встановили діагноз — рак молочної залози. Значить робитиму все можливе, щоб його подолати, вирішила Марина. Невдовзі вона увійшла в ремісію. Але за рік хвороба повернулася.
  • Рак став настільки агресивним, що в Україні не знайшлося ліків, що могли б йому протистояти. Здавалося б, що це кінець історії, а сама Марина приречена, але ні, у долі знайшовся ще один козир в рукаві. 

Вже вкотре Марина приїжджає до столичної клініки на контрольне обстеження з повними очима надії. Але замість вітань від лікарів з перемогою, вона чує прикрі: «хвороба прогресує». Востаннє Марина почула ці слова тиждень тому. І земля пішла з-під ніг. Адже курс хіміотерапії, який вона пройшла наприкінці минулого року, був останнім протоколом, що міг би їй допомогти. В Україні більше не лишилося ліків для її підтипу раку. 

Були сльози, паніка та зневіра. А потім чоловік допоміг зібратися з силами та налаштував на продовження боротьби. Лікарі сприяли пошуку закордонних препаратів та взяли на себе оформлення необхідних документів. Тисячі незнайомих людей почали надсилати гроші на дороговартісне лікування. Марина вчергове отримала шанс на одужання. Саме про нього ми і хочемо вам розказати. 

«Ну що ж, день Х настав. Контрольне обстеження — комп’ютерна томографія та онкомаркер покажуть, що зі мною наразі і як себе поводить рак. Я всією душею хочу, щоб рак нарешті покинув мене». — з допису Марини на фейсбуці. 10 січня. 


— Ми давно не бачилися з лікарем. Тому якийсь час просто сиділи і говорили. Я розказала, що мене турбує, а з чим навпаки окей. Катастрофічного нічого не було, лікар був дуже радий це чути. 

Ми потисли руки. Він побажав позитивних результатів обстеження і порадив випити ввечері келих червоного вина, щоб не хвилюватися. На результати потрібно було чекати кілька днів. І для мене було би краще, якби протягом цього часу я контролювала свій емоційний стан та стримувала погані думки. 

Марина. З архіву 20хвилин

Наступного дня мені зателефонувала адміністраторка лікарні. Саме вона займається питаннями лікування: «Марино Анатоліївно, не хочемо вас засмучувати, але результат КТ незадовільний. На жаль, є прогресування хвороби. Вам варто приїхати, щоб вирішити питання з подальшого лікування». Мої нерви не витримали цього. Істерика, сльози, крик та паніка. Я не була готовою до такого. 

«У мене прогресування захворювання. Лікування більше не діє. Мій організм адаптувався до ліків і рак почав знову мене знищувати». — з допису Марини на фейсбуці. 14 січня. 


— Деяким людям, які борються з раком, доводиться звертатися по допомогу до незнайомих людей. Не всі з них реагують переказом грошей на твою картку. Обов’язково знаходяться ті, хто напише або зателефонує, щоб проклясти, або сказати, що такі як я мають здохнути. Ці люди не знають тебе, а ти їх, але вони чомусь погрожують і звинувачують у шахрайстві: «У тебе немає ніякого раку! Ти ж навіть не лиса». 

Мене називають грішницею, а рак — моєю карою. Нав’язують незрозумілі методи лікування, а коли ти відмовляєшся від такої «допомоги», вони поливають тебе брудом. Тебе переконують, що проблема в психосоматиці, що хвороба лише у голові.

Спочатку я плакала. Потім почала класти слухавку, видаляти їхні коментарі і блокувати аккаунти. Вони не мають права руйнувати мене зсередини. 

Міфи суспільства про рак і люди, які насправді давно втратили людську подобу — це ще одна боротьба, яку протягом всієї хвороби мають вести онкоодужуючі.

«Всі лікарі одноголосно обрали лікування імунотерапією. Новітні протоколи лікування. За цими препаратами майбутнє. Але, але і дуже велике але… Це єдиний для мене шлях лікування. Більше варіантів, на жаль, немає. Лише підтримуючі життя препарати». — з допису Марини на фейсбуці. 15 січня.


— Я заздалегідь знала, що на мене чекає. Півроку тому я, за рекомендацією свого лікаря, здавала аналіз PD-L1. Він визначає, чи підходить пацієнту найсучасніший метод лікування онкології — імунотерапія. Аналіз ми робили про всяк випадок. Для перестраховки. Результат був позитивним. 

Люди в діагнозі знають, що імунотерапія — це шанс на порятунок, коли вже нічого не допомагає. Більшості вона не підходить. Мені ж пощастило. 

Лікар одразу попередив, якщо хімія не подіє, імунотерапія стане останньою надією з моїм підтипом раку. Про вартість такого лікування я дізналася тоді ж. Але не хотіла про це думати. До такого не можна підготуватися. Це вибило з життя. Мене заполонили думки про найгірше. 

З фб-сторінки Марини

Останній рік я лікувалася за рахунок небайдужих людей. Мені стало страшно від усвідомлення того, що знову доведеться просити про допомогу. Та ще й, коли мова про таку величезну суму.

До тями мене привів чоловік. Ми одразу взялися за роботу. Писали дівчатам з групи підтримки. Дзвонили до лікарень та вивчали інформацію про клінічні дослідження. Шукали закордонних лікарів. 

Фахівці з Туреччини та Ізраїлю погодили протоколи лікування, що були призначені в моїй лікарні. Наступного дня ми з чоловіком були вже у Києві, де спільно з лікарями складали план подальших дій. Нам детально розповіли про препарати, що можуть мені допомогти. У клініці сприяли контактами фармацевтичних компаній, що займаються поставкою необхідних ліків до України. 

У цей же час виникла проблема з одним із препаратів. Наразі він не зареєстрований в Україні, тому лікування ним у нас вважається незаконним. Ми добре понервували. 

Повезло, що ми лікуємося в одній з небагатьох українських клінік, що мають ліцензію на лікування імунотерапією. Саме вони взяли на себе зобов'язання подачі документів про надання мені дозволу на таке лікування від Міністерства охорони здоров’я.

«Моє лікування коштує 800 тисяч гривень! Я просто не знаю, що робити. І тепер найжахливіша новина: у мене є лише 10 днів, щоб зібрати хоча б половину суми і почати лікування. Якщо я через два тижні не почну лікування — мій час втрачається. З кожним днем мені буде ставати гірше. Якими будуть наслідки ви самі розумієте». — з допису Марини на фейсбуці. 15 січня.


— Щоб хвороба не встигла набрати обертів, а органи не ослабли, лікування потрібно починати терміново. Усі жахіття промайнули перед очима. Я підійшла до чоловіка: «У мене більше немає сил боротися. Мабуть, це кінець». Це був той момент, коли хвороба взяла наді мною верх. 

Чоловік розумів, що ми знаходимося у вкрай важкому становищі. Тієї миті він нічого не міг вдіяти, тому просто встав, обійняв і заборонив думати про погане. Він взяв мене за руку і сказав, що ми продовжуємо нашу боротьбу. 

Ввечері я написала пост про допомогу. Навіть не очікувала такої потужної підтримки. Люди не просто відгукнулись. Вони почали масово поширювати мій допис, писати, говорити і дзвонити мені. Рідні, друзі, знайомі, парафіяни нашої церкви, журналісти і блогери. Усі відгукнулися на наше прохання.

З архіву 20хвилин

За неповний тиждень абсолютно незнайомі люди допомогли зібрати майже половину суми. Ми змогли замовити ліки. Як тільки у міністерстві вирішать бюрократичні питання, я зможу почати лікуватися. 

Знаю, що попереду на мене чекає важке і виснажливе лікування. Але у мене з’явилася надія, що воно допоможе, що рак згодом піде з мого тіла.

«Головне, що документи на ці препарати вже в МОЗ. Сподіваюсь, що держава піде мені на зустріч і міністерство якнайшвидше дасть відповідь. Ось така бюрократична фішка в нашій країні. Хочеш жити — крутись сам. Одним словом — виживай». — з допису Марини на фейсбуці. 21 січня.


— Не можу передати своїх відчуттів. Ще тиждень тому я не вірила у своє щасливе майбутнє, а тепер тримаю у руках ліки, які можуть врятувати. І все це завдяки небайдужим людям, які стали моїми янголами-помічниками. Це надає сил. Дозволяє не опускати рук. І рухатися далі. 

З фб-сторінки Марини


Імунотерапія — остання надія Марини. Завдяки вам вдалося зібрати близько 400 тисяч гривень. Це величезні гроші. Але навіть їх замало. Потрібно ще стільки ж. І часу для їхнього збору з кожним днем стає все менше. Тому, будь ласка, допоможіть Марині не втратити єдиний шанс. Будь-яка сума, яку ви перерахуєте, може стати вирішальною для одужання Марини. 

ПриватБанк: 4149 4978 7182 2195

Monobank: 5375 4141 1052 2892

(Ваталінська-Кушнір Марина Анатоліївна Vatalinska-Kushnir Maryna)

Тел: (097)763-75-33

Пошта: [email protected]


Читайте також:

«Перші три місяці я ходила і думала про смерть»: дівчина з раком молочної залози



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Зиновий

    Не все люди способны собрать миллионы на попытку вылечится от рака. Есть варианты и бесплатного лечения, когда терять нечего. Это экспериментальное лечение. О нем можно прочитать тут: - pruxasorik.ucoz.ru/forum/52

    А есть уже и подтвержденный способ - от безисходности заразился больной раком - еще и туберкулезом.
    Рак куда то делся - от туберкулеза вылечили.  Вам желаю удачи
  • Галина Глушко

    Боже управ лікарями прийняти правильне лікування!!! А вам витримки, терпіння,все буде добре 🙏
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up