«Немає грошей — ти ніхто». Ми запитали у вінничан, як вони оцінюють державну і приватну медицину

«Немає грошей — ти ніхто». Ми запитали у вінничан, як вони оцінюють державну і приватну медицину
  • Серед українців різне ставлення до нашої медицини. Спробували дізнатись безпосередньо у вінничан, як вони оцінюють приватні та державні медичні послуги.
  • Також додаємо, що говорять всеукраїнські опитування про це, і пропонуємо вам висловити свої думки.

Наше питання звучало так: «Яка ваша оцінка наданню медичних послуг в приватному і державному секторах?». Більшість відповідей були радикальні та недовірливі до медицини. Ось лише кілька з них:

— Якщо не заплатиш, то нічого не отримаєш. Якщо є гроші, то є й ліки, й обслуговування краще. Немає грошей — ти ніхто. Я не був в приватних лікарнях, а в державних. І в останніх колись було все безоплатне, а зараз нічого немає, — говорить один з опитаних нами. 

— Якщо ми хочемо хорошого лікування чи потрібно лікувати дитину, то ми звертаємося у приватні клініки до знайомих медиків. У державну клініку звертаємося виключно за довідками та мінімальними аналізами. Я знаю лікарів, які професіонали своєї справи і йду до них у приватному порядку, незалежно від місця їх роботи, — висловлює вінничанка іншу думку. 

Відео дня

— Щодо якості медицини нічого поганого не скажу. Хто може в черзі стояти, то стоїть. А хто не хоче, то піде в приватну клініку, — говорить містянин. 

— Державний сектор дуже перезавантажений не медичними послугами. Наприклад, сімейні лікарі скоріше логісти. Вони пишуть довідки і відправляють. У приватній інша історія, у них там є можливість приділити тобі більше часу, — вважає перехожа вінничанка. — Тому, якщо у мене щось серйозне, я йду в приватну клініку. Звісно, не всі приватники такі спеціалісти, як ми б хотіли. Але у всіх є інтернет, де можна подивитися інформацію та відгуки. 

— Наш сімейний лікар дуже хороший і ми задоволені. У мене таке враження, що буває в інших містах набагато гірше, ніж у Вінниці, — кажуть опитані пенсіонери. 

Більше відповідей вінничан можна подивитись у нашому відео:

А що говорять всеукраїнські дослідження?

У 2019-му ми писали, що Індекс здоров'я українців складає 63,5 бали, що перевищує результати минулих років, — такі результати дослідження проекту «Індекс здоров'я. Україна 2019». 

Цей проєкт створений для того, щоб вивчити рівень задоволеності людей медичною допомогою, а також їхню поведінку в ситуаціях, пов’язаних із здоров’ям. Індекс здоров'я враховує п'ять складових:  

  • задоволеність медичною допомогою,  
  • звернення до лікаря в разі хвороби та запобігання їй;  
  • витрат на допомогу та ліки;  
  • знання про здоров'я та здорова поведінка; 
  • стан здоров’я. 

Загалом людям ставили 10 запитань, а потім значення індексу рахували як середнє арифметичне значення всіх відповідей.

Остаточних підрахунків за 2020 рік ще немає, але на сайті проєкту є вже певні результати дослідження. 

Так читаємо, що 74% задоволені сімейним лікарем, і у 2019-му результати були майже аналогічні. Дізнаємо із дослідження, що лише 51% українців задоволені стаціонарним лікуванням. 

Щодо витрат на лікування, то з опитування дізнаємося, що витрати на ліки в середньому для жителів нашої країни складають 750 гривень (витрати на ліки протягом останніх 30 днів). 

А які ваші думки щодо нашої державної медицини? Пишіть свої думки в коментарях.

Опитування

Чи задоволені ви державною медициною?

А що скажете про приватну?

Опитування

Чи задоволені ви приватною медициною?

 

Читайте також:

Довіртесь штучному інтелекту та рятуйте життя. Де і навіщо у Вінниці встановлять дефібрилятори

Потрібно 30 тисяч щомісяця. Допоможіть врятувати життя вінничанці Наталії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • наташа ковальчук

    дуже дороговартісні послуги МРТ, КТ, алалізів
  • fank franko

    Державна медицина-це геноцид проти Українського народу!До хворою людини лікар не приходить.Швидка приїжджає не так швидко як треба!На Конституцію України в частині про безкоштовну медицину напльовано! Яка модель медицини будується - незрозуміло.Навіть прості ліки в аптеках відсутні,а якість тих що є бажає кращого!Для прикладу знайдіть препарат Меморія.От такі то справи.
  • Анатолий Нечипуришин

    В разрез конституции.
  • Николай Фефелов

    Девиз медицинни для українців Денег нет иди дамой

keyboard_arrow_up