«Нас чекає смердюча катастрофа». Викидати сміття жителі Луки-Мелешківської мають у платних пакетах

«Нас чекає смердюча катастрофа». Викидати сміття жителі Луки-Мелешківської мають у платних пакетах
Фото ілюстративне
  • Наприкінці літа в Луці-Мелешківській почали сортувати сміття.
  • Щоб його вивезли, потрібно спакувати все у спеціальний маркований пакет, який коштує 20 гривень. А сміття у звичайних мішках — не вивозять.
  • Що стало причиною такого нововведення та як на це реагують місцеві?

— Ну це абсурд, чесне слово! Щоб ви розуміли, в мене пенсія 2200 гривень. За ці гроші я маю купити хліба, заплатити за газ та світло, купити ліки — в мене кожна копійка на рахунку. А тут ще й за пакети для сміття плати. Кому вони треба?! — обурюється Надія Космина. — Раніше платила за це сільрада, а тепер з людей гроші обдирають.

Жінка згадує, що раніше місцеві часто грішили спаленим сміттям — просто посеред городу розводили вогнища для відходів та листя.

Відео дня

— Але потім ввели штрафи, то люди вже тишком-нишком палять. Ну і це ж теж не межа. В мене он сусідка йде зранку на роботу і тягне за собою пакет — все на Вінницю везе, то пляшечку якусь, то ще щось там. А ще в ліс вивозять багато хто, так пройтись, то страшно глянути: як не памперси роздерті валяються, то будматеріали. Ніхто не буде платити стільки грошей за ті мусорні пакети, нас жде вонюча катастрофа! — впевнена пенсіонерка.

Що за пакети?

У середині серпня на фейсбук-сторінці «Лука-Мелешківська громада» з’явилося оголошення про нововведення у Луці, Тютьках та Прибузькому: сортування сміття, як невід’ємну складову збереження довкілля.

«Лука-Мелешківська громада переходить на вивіз сміття у маркованих пакетах та відсортованого у сітках», — йдеться у дописі.

Відповідні марковані пакети коштують по 20 гривень за штуку, сітка йде на додачу безкоштовно — саме туди треба складати спресовані ПЕТ-пляшки, скляні пляшки та банки, бляшанки від напоїв та пляшки від побутової хімії.

«Якщо ви проживаєте у приватному будинку — маєте чудову нагоду компостувати органічні відходи й перетворювати їх в добриво. Сміття у звичайних мішках не забирають. За порушення правил благоустрою Лука-Мелешківської сільради, засмічення земель відходами — штраф згідно чинного законодавства», — додають в дописі.

Як реагують на це місцеві?

Люди, як завжди, розділилися на два табори. Щоправда, здебільшого, ідея з сортуванням сподобалася, але її вартість…

— Сортування сміття — це добре. Але не вірю, що це починання в Луці не приживеться. Знаю людей, які спалюють сміття, бо е ж мішок для цього потрібен. А покараннями людей не злякаєш. Не можна палити сміття, бо штраф, — так спалюють вночі, щоночі Лука димить, — каже Людмила Гайдаєнко.

— Чудово, що відтепер є така можливість. Однак, на мою думку, проблема буде у вартості мішка. Наш народ не привчений сортувати сміття взагалі. Рідко зустрінеш еко-свідомих людей. Мотивації у людей мало, ніхто не хоче заморочуватися, що і куди викинути, а ще при цьому за мішок з сіткою 20 грн віддати.., — розмірковує Марія Степ.

— Мені подобається ідея із сортуванням, але ж ціну за мішки виставили космічну! І як бути тим, хто заплатив за вивіз сміття на рік? Чекайте нові кучі сміття в посадках, — додав Віталій Випханюк.

— Мені от цікаво, звідки така цифра — 20 грн за пакет? Це дуже дорого для мешканців. Таке рішення навпаки призведе до екологічної катастрофи, адже платити люди не стануть. Я вже знаю не про один випадок, коли лучани просто збирають мішки і везуть сміття до нас у Вінницю. Це в кращому випадку. Інші ж вирішують спалювати його або ж прикопувати, що взагалі не гуд для довкілля… Для порівняння: ми у Вінниці сплачуємо за вивіз сміття 26 грн 85 коп з людини на місяць, і не важливо, викинув ти його пакет чи виніс тонну на смітник. А тут раз на тиждень 20 грн, тобто 80 грн на місяць, — додала Ірина Мохар.

Що кажуть у сільраді?

Прессекретарка сільської ради Лука-Мелешківської громади Катерина Черла розповіла, що каталізатором такого нововведення стала фінансова сторона.

— У нас раніше сміття вивозив «Ековін», люди не укладали договір, а ті, хто укладав, платили за послугу не належним чином. Саме тому ми вирішили зробити марковані пакети, які люди купують і таким чином автоматично сплачують за вивезення сміття. Пакети, щоправда, не екологічні, вони не розкладаються, але до кожного з них додається сітка, куди складають пластик, пакети, жерстяні банки, — сказала вона. — До того вивезенням сміття проплачували за рахунок місцевого бюджету, сільська рада на це виділяла кошти. А зараз є ці пакети, люди їх купують в магазинах, всюди вони є по ОТГ. Пакет купуєш, а сіток можна взяти кілька штук безкоштовно.

Мішки зі сміттям вивозять в Стадницю на сміттєзвалище, а все сортоване сміття направляють в село Іванівку на переробку.

Катерина Черла зазначає, що місцеві люди частково були вимушені вийти з зони комфорту. Втім, знайшлися ті, хто підтримав таку ініціативу.

— Є частина людей, яка звикла викидати все підряд, але зараз вже з цим спокійніше. Люди почали сортувати сміття. Одна жінка навіть розказувала, що розсортувала сміття і виявилось, що не було що складати в чорний пакет. Сміття стало менше і таким чином ми не забруднюємо довколишнє середовище. Це гарний варіант. А ті, хто попередньо проплатили за рік вивезення, їм повернеться різниця комплектами для сортування, — додає Ірина Черла.

Втім, не всі ще звикли до нововведення, є й ті, хто про це нічого не знає й досі — йдеться про старше покоління. У сільраді пояснюють, що має пройти час для того, щоб люди освоїлися.

— Ми робили постійно оголошення в соцмережах, в вайбері і повідомляли про нову схему вивезення сміття. В нас є люди, які не користуються такими платформами, от наприклад, бабуся — якщо їй там сусіди чи родичі розказали, то вона вже не викидає все сміття підряд. Втім, потрібен час, щоб всі люди про це дізналися. Недавно був випадок, коли один чоловік під стовпом залишив своє сміття, це хтось виклав в нашу спільноту і після цього чоловік зібрав все і вибачився, сказав, що не знав. Буває, звісно, що й просто так кидають сміття. А є ті, хто навіть задоволений такою ініціативою, — каже прессекретарка сільради.

Сама Ірина Черла вважає, що заплатити 20 грн за пакет для сміття набагато дешевше, ніж було раніше й наводить особистий приклад.

— У мене вдома прописано п’ятеро людей — троє діток і я з чоловіком. Ми платили дуже багато за вивезення, а сміття було мало. Сьогодні виставили сітку з пластиком, а мішок ми ще не назбирали. А є такі люди, в яких прописано вдома 2-3 людини, а мішків зі сміттям виносять по п’ять штук. Тобто, я за п’ятьох плачу більше, ніж вони за двох, а кількість сміття різна, — зазначає вона. — А зараз люди почали сортувати і його менше стає. Один мішок на 60 літрів — його навіть на місяць вистачити може, якщо правильно розподіляти. Виходить, ти викинув мішок і ти за нього заплатив.

Нагадаємо, що скандали, пов'язані зі сміттям, виникають в усіх областях України. Минулого року, наприклад, поліція викрила факт незаконного завезення львівського сміття у… Браїлів. Багатотонні вантажівки вивантажували його вночі на щойноствореному полігоні. Подібні ситуації траплялися й в інших районах у попередніх роках.  

 

Читайте також:

Топлять, викрадають, трощать: від кого і наскільки часто у Вінниці страждають е-самокати

Кабмін готує зміни адативного карантину в «жовтих» і «червоних» зонах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Марія Білик

    Малі Крушлинці 20грн за маленький поліетиленовий мішечок.
  • Міша Предко

    Людей питали ? Ні! 20 грн за пакет???!!!
  • Таня Козіна

    В ціну мішка входить ціна за вивіз  сміття, пластик можна фасувати в сітки, так зручно і дешевше звичайно для тих хто заключав договір і платив за вивіз сміття до того
  • Святослав Коновалов

    Сортування сміття бачив у Польщі, там три  пакети для трьох видів сміття ( папір, скло, пластик ), але вони безкоштовні, здаєш сміття тобі дають нові пакети. Пакети цупкі і значно більші. Ціна в 20 грн за малий і тоненький пакет забагато, все що цим досягнуть  це спалення сміття на місці, я вже бачив димові завіси )). Окрім цього зважайте, що переробка пластику приносить прибутки, які вже б мали перекривати витрати на вивіз ☝️

keyboard_arrow_up