«Малюки змінюються з космічною швидкістю», — каже вінничанка, що фотографує новонароджених

«Малюки змінюються з космічною швидкістю», — каже вінничанка, що фотографує новонароджених
  • Віта Лівантсова вже кілька років займається тим, що фотографує дітей у перші дні їхнього життя. 
  • Ми попросили її розказати про перші кроки в професії, тонкощі проведення таких фотосесій та гонорари, які вона отримує за свою роботу.

«Дуже гарні і милі фото. Це ж прекрасна згадка про перші дні малюка», «Немає слів. Це неймовірно красиво!» «Такими крохотусиками вони більше ніколи не будуть», — це лише кілька прикладів коментарів, що їх залишають під світлинами, які робить Віта Лівантсова. 

Віта спеціалізується на зйомках новонароджених. Об’єктиву її камери позують, самі того не усвідомлюючи, діти віком до двох тижнів. Значно рідше півтора та двомісячні малюки. У будь-якому разі, дивитися на їх фото без усмішки та розчулення просто неможливо. 

Відео дня

А почалося все з того, що перед народженням власного первістка дівчина вирішила знайти фотографа, який міг би зробити гарні світлини з її дитиною у перші дні життя. Домовилася з фотографкою зі Львова, але зустрітися у них так і не вийшло. Під час пологів Віті зробили кесарів розтин, гроші, відкладені на фотосесію, пішли на лікування, тому про професійні світлини довелося забути. 

Вирішила викручуватися своїми силами. Спочатку кілька днів просиділа на YouTube, вивчаючи нюанси фотосесій новонароджених. Потім взяла камеру, що її вони з чоловіком придбали на гроші з весілля і почала експериментувати. 

— Пам’ятаю під час першої моєї фотосесії донька якось так лягла, що її ручка стала трішки фіолетовою. Для дітей її віку це нормальне явище, адже у них дуже тоненька шкіра. Чоловік почав кричати, говорити, що я все неправильно роблю. Він переживав і сильно нервував, а я через це не могла нормально фотографувати, — розповідає Віта. — Декілька фотографій я все-таки зробила, і десь за тиждень, коли чоловік побачив ці світлини, він сказав, як же добре, що ці фото у нас є. 

Зараз ті перші фотографії, на думку дівчини, вдалими назвати не можна, але тоді вони не здавалися їй вже такими поганими. Це й підштовхнуло Віту спробувати зняти інших дітей. Першими клієнтками стали подруги, потім знайомі, а потім знайомі знайомих. Гроші брати не наважувалася поки не «набила» руку регулярними фотосесіями і навчаннями у професіоналів. 

— Я досить довго не відчувала себе професіоналкою і соромилася писати, що беру за фотосесії гроші. Було складно розібратися, чи я вже фотограф, чи ще такою не є, — пригадує Віта Лівантсова. — За першу фотосесію я отримала 400 гривень. Це був 2016 рік. На кожну зйомку тоді я брала з собою чоловіка, адже переживала, що мені може знадобитися якась допомога. З часом це змінилося. Я почала їздити на навчання до кращих українських фотографів, маю портфоліо з близько 150 фотосесій новонароджених, володію багатьма прийомами, люди довіряють моєму досвіду. Зараз моя робота коштує від 100 до 380 доларів. 

Робота з немовлятами кардинально відрізняється від роботи з дорослими. Наприклад, більшість гарних фото з новонародженими виходять лише за умови, що вони сплять. Саме в цей час їх можна одягати в різні вбрання, додавати необхідне тло та реквізит і вкладати дітей в потрібні положення. Для цього малюків закутують у спеціальні, трішки затісні, обмотки, нагрівають приміщення до, приблизно, +25 градусів і вмикають м’який білий шум, — за цих умов дитина відчуває себе майже так само, як і в утробі матері, а тому легко засинає. 

— Дітей не потрібно боятися. Якщо боїшся, — не експериментуй, — говорить Віта. — Є такі положення, що не кожна дитина зможе їх прийняти. Усе це потрібно враховувати під час роботи. Взагалі, нюансів є безліч. Наприклад, дітей бажано фотографувати до двотижневого віку. Тому що до цього часу у них ще не лущиться шкіра і немає колік, які можуть викликати дискомфорт у дітей, а відтак і завадити фотографуванню. 

Найчастіше малюки позують на спинці і животику. Рідше, у більш екзотичних положеннях. Віта каже, що під час роботи з новонародженими потрібно кожної миті бути уважним, аби дитина ненароком не почала смикатися і не травмувалася.

— Такі фото передусім потрібні мамам. Вони хочуть зберегти ці перші дні життя своїх дітей, адже діти більше ніколи не будуть так виглядати. Малюки змінюються з космічною швидкістю. В два тижні дитина одна, в місяць інша, а в три місяці — її вже неможливо впізнати, — пояснює Віта. — Ці фото грітимуть матусь, коли їхні діти виростуть, обзаведуться своїми родинами та переїдуть до власних квартир. Це цінні спогади, які мамам важливо зафіксувати та зберегти.

Віта Лівантсова

Фото надані героїнею матеріалу 


Читайте також:

«Стати мамою — це як злітати в космос — незабутньо»: репортаж з пологового відділення

«Це у нас куточок автомобіліста, а ось тут ми дивимося кіно». Наш ТОП-4 найцікавіших дворів Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up