Як сором'язливий школяр став громадським діячем. Інтерв'ю з активістом екологічного руху Вінниці

Як сором'язливий школяр став громадським діячем. Інтерв'ю з активістом екологічного руху Вінниці
Богдан Голумбйовський — цьогорічний випускник, президент ліцею №20 та громадський активіст
  • Йому 17 і він п'ятий рік бере активну участь в громадському житті міста та став координатором екологічного руху у Вінниці та Вінницькій області.
  • Поговорили з Богданом Голумбйовським про «вогонь у серці», особливості молодого покоління та вплив громадських організації на добробут міста.

Богдан Голумбйовський — цьогорічний випускник, президент ліцею №20, голова обласної організації старшокласників «Лідер», член Дорадчої ради, переможець «Лідер року 2021», координатор організації «Let’s do it Ukraine» у Вінниці та Вінницькій області, голова Учнівської ради вінниччини. Також він волонтер в двох благодійних фондах — «Діма Шилов» і «Я допомагаю дітям». Активіст, керівник, організатор та ідейник проектів. У громадському житті юнак вже більше чотирьох років. І найголовніше з цього всього — йому лише 17 років.

Знаючи про таку активність цього хлопчини не може не виникнути питання, звідки у нього стільки енергії, мотивації та бажання для змін і розвитку у такому юному віці. Хто ж чи що вплинуло на нього так? 

— Для мене був прикладом директор мого ліцею Олег Слушний. Він дуже крута людина, я з нього брав приклад, — каже хлопець. — Бо це реально справжній лідер, який завжди займався саморозвитком, саме він мене підштовхнув до цього та допомагав з усім. Але головну роль зіграли також друзі в учнівській раді ліцею, вони мене підтримала у рішенні стати президентом у нашому навчальному закладі і в подальшій роботі мені дуже сильно допомагали, а вже саме президентство дало мені отой початок до реалізації мене, як лідера та активіста.

Відео дня

На питання, чи він завжди був таким відкритим та готовим усе змінювати, хлопець відповідає з посмішкою:

— Зовсім ні. Я взагалі був дуже закритим, сором'язливим, в мене не було як таких друзів. Єдине спілкування в мене було — це родина і родичі, але потім якось в один момент мене перемкнуло, і я пішов в президенти, а там вже сором'язливим не можеш бути. Ти повинен вміти знаходити мову з усіма людьми, від дітей першого класу до вчителів. Хоча з вчителями у мене завжди були теплі стосунки. Вони завжди підтримували, допомагали, і я їм за це дуже вдячний, оскільки в результаті ми робили разом круті проекти, могли говорити, як з друзями, і справді вони стали хорошими наставниками.

Цікаво також нам було взнати, як себе відчуває людина яка має таку активну життєву позицію серед свої однолітків, і молодий лідер відверто поділився своїми спогадами:

— Як тільки я виграв свої шкільні вибори, я пишався собою. Але пізніше почали виникати такі відчуття, що я занадто активний та амбіційний, ніби «біла ворона». Та насправді я зараз доходжу до тієї думки, що я все робив правильно, тому що, якщо б не та моя активність і не ті мої дії в той момент, я б зараз не давав це інтерв'ю. Я завжди хотів розвиватися далі і розумів, що це моє життя, яким я керую сам, тобто не потрібно дивитися на інших, потрібно йти і працювати. А якщо оточення не таке активне як ти, це означає лише те, що ти не в тому місці і не з тими людьми, і тобі потрібно просто знайти своїх однодумців.

На питання, чи знайшов Богдан однодумців, він відповідає твердо «так».

Перша перемога — шкільне президентство

Читаючи про цього хлопчину, можна подумати, що він ніколи не опускає руки і йде далі до своїх цілей, але звісно ж нічого так просто не буває:

— Були моменти, коли хотілося все це кинути і жити звичайне спокійне життя, не перейматися цим усім. Але зазвичай так відбувалося через вигорання, коли щось не вдавалося і ти вже раз-на-раз думаєш «а нащо воно мені треба» і розумієш: ти наче працюєш, а воно ефекту ніякого не дає. Тому я рекомендую людям, які зараз в такому стані, спробувати знайти підтримку в друзях, рідних або просто близьких для вас людей, потім варто навчитися правильно розраховувати свої сили, вміти делегувати свої повноваження і правильно відпочивати.

Бути таким ще молодим, але вже мати вплив у суспільстві — це, як не кажи, велика відповідальність і досить нервово для молодої людини. Однак, це також великий успіх.

— Моєю, так скажімо, першою перемогою, є саме шкільне президентство, бо я тоді почав розуміти свою відповідальність, крім того розуміння, що мене обрали, надавало мені так звані «крила» і впевненість у собі. Далі важливою подією стало обрання мене головою обласної організації «Лідер», тоді я вже зрозумів, що це вже зовсім інша і набагато більша відповідальність. Наступне, що мене прямо вмотивувало, що дало мені більшу можливість повірити в себе та в свої сили це, коли я став співзасновником переформатованої організації «Лідер». Над цим проектом нас тоді працювало троє — це Микола Кобися, радник з молодіжної політики і наша координаторка органу Ірина Слободянюк. Ми разом працювали, ночей не досипали, я писав положення, збирав, радився, — пригадує Богдан. — Після цього мені навіть порадили податися на конкурс «Людина року 2022», і тоді я зрозумів, що вся та моя діяльність була не даремною, якщо мене подають на таку престижну премію.

— Після того ще була волонтерська премія і «Євромайдан SOS». І зараз я був на форумі громадянського суспільства, які займаються молодіжною політикою, там були зібрані громадські організації з Вінниці і області, і дуже було приємно, коли всі ці організації показують звіти свої роботи, а ти бачиш, що майже на кожній фотографії є ти, крім того твоє ім'я згадують і кажуть, що з тобою співпрацювали. Для мене це велике досягнення.

Зі слів Богдана розуміємо, що його відправною точкою для здобуття лідерських якостей стала саме організація «Лідер»:

— Так, це молодіжна громадська організація, в яку входять президенти шкіл і взагалі шкільні активісти. Тут молодь проводить багато проектів, спілкується та обмінюється досвідом. Для мене особисто цей період в моєму житті є найприємніший, оскільки це та платформа, яка дала мені певний старт і я був дуже радий зробити якийсь внесок у її розвиток. В кінці року, коли підводив підсумки своєї діяльності разом з іншими лідерами зрозумів, що мене тут справді люблять і цінують, а ще пригадую запросили мене бути в складі журі на «Лідері року 2022», і так трапилося, що дата конкурсу співпала з моїм днем народження, то пані Оксана Яценко очільниця департаменту освіти, яка також там була, не забула про це і навіть подарувала мені книгу «Лідери світу» і всі інші учасники конкурсу та журі мене щиро вітали. Тоді я знову ж таки зрозумів, що всі мої сили та старання були недаремно, — з посмішкою на лиці розповідає лідер.

Що таке «Let's do it»?

Прикладом і результатом важкої праці Богдана є і його нова і важлива посада координатора в екологічній організації «Let's do it Ukraine»:

— Це найбільший екологічний молодіжний рух України, взагалі ми є частиною всесвітнього руху «Let's do it world», він діє в 191 країні світу і об'єднує 60 мільйонів учасників. Я туди потрапив неочікувано, 2021 році вони проводили всесвітній день прибирання і я якось просто проводжав засновницю цього руху на вокзал, вона запропонувала мені цю посаду і найцікавіше у всій цій історії це те, що я навіть не був на тому форумі, а просто зайшов привітатися з друзями. Я спочатку трішки вагався, але подумавши я таки погодився на цю пропозицію, — згадує активіст.

 

Ми попросили Богдана детальніше розповісти про діяльність цієї організації:

— Взагалі ми займаємося зазвичай великими проекти, серед них: «Всесвітній день прибирання», коли ми разом зі всім світом виходимо прибирати; це також наприклад «Цифрове прибирання», коли ми запускаємо таку кампанію прибирання непотрібної інформації зі своїх телефонів; потім кожної весни, ми проводимо форум «Взаємодії та розвитку», де зустрічаються три гілки: влада, бізнес та громада; ще ми створили мапу «Національних пунктів прийому вторинної сировини», на якій люди можуть побачити, де можуть її здавати; «Чисті пляжі разом»; а також всеукраїнський проект «Мішечок». Взагалі проектів багато, крім того ми проводимо багато різноманітних проектів на рівні області екологічні тренінги та лекції, форуми, толоки місцеві і щодня розуміємо наскільки це важливо і по суті таким чином поширюємо екологічні думки в маси.

Доєднатися до організації можна будь-якого віку за цим посиланням.

Ми не могли не запитати, Богдана також, що він хотів би порадити теперішній молоді:

— Не бійтеся, найкращий старт — це школа, учнівське самоврядування вам в майбутньому дасть велике підґрунтя. Ми з паном Миколою зробили такий висновок: «Від учнівського самоврядування — до першого робочого місця». Тобто спочатку учнівське самоврядування, потім студентське і далі-далі, тебе вже знають, ти здобуваєш ті якості, які тобі потім допоможуть при працевлаштуванні. І ви тоді в будь-якому місці будете в пріоритеті, оскільки вмітимете вже те, що інші будуть тільки пізнавати — це вміння комунікувати, організовуватись, придумувати, реалізовувати, матимете навички виходити з стресових ситуацій, креативно та творчо мислити. Тому не втрачайте час, бо потім можливо будете шкодувати!


Читайте також:

«Повістки. Роздаємо повістки». Як журналістка з хлопцями із військкомату шукала по місту чоловіків

Чим вам запам’яталася пандемія коронавірусу? Ми запитали вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up