«Хочеться допомагати усім», — як і навіщо звичайні вінницькі кур’єри створили благодійну організацію

«Хочеться допомагати усім», — як і навіщо звичайні вінницькі кур’єри створили благодійну організацію
  • Втративши через велику війну роботу, декілька кур’єрів з Вінниці почали допомагати волонтерам, розвозивши необхідне у різні точки міста.
  • Зрештою роботи стало так багато, що вони створили благодійну організацію. Тепер закуповують автівки для ЗСУ та дітей з інвалідністю.

Після початку повномасштабного вторгнення чимало професій в Україні стали непопулярними, зокрема робота кур’єра. Аби не сидіти без діла, деякі вінницькі доставники товарів вирішили витрачати вільний час на волонтерство, поєднавши його із тимчасово втраченою професією. 

Відтак декілька кур’єрів самоорганізувалися й перетворилися на кур’єрів-волонтерів. Вони співпрацювали з волонтерськими організаціями, фондами, штабами, й допомагали їм оперативно доставляти необхідне у точки призначення: гарячі обіди військовим на блокпости, ліки пенсіонерам, засоби гігієни та харчі переселенцям тощо. Пересувалися вони містом звичними для себе велосипедами, мопедами та авто. 

Чим далі, тим обсяги роботи у новоспечених волонтерів ставали більшими. Тоді вони й замислилися про створення власної благодійної організації. Так з’явився «БФ “Кур’єр Волонтер”», що його очолює вінничанин Анатолій Горобець. 

Відео дня

Анатолій говорить, що їхня організація працює у кількох напрямках: допомога ЗСУ, допомога малозабезпеченим родинам та допомога дітям з інвалідністю.

— Перш за все ми сфокусувалися на армії. Проводили благодійні заходи, організовували збори. Під час першого збирали на десяток якісних комплектів форми для військових, починаючи від рукавичок і закінчуючи взуттям, — розповідає директор фонду. — Мова йшла про приблизно 50 тисяч гривень. Усю суму ми одразу зібрати не змогли, тому організували велоквест «Шалені педальки». Завдяки йому закрили потребу, придбали форму та доставили її бійцям. 

Анатолій

Під час наступних акцій збирали на оптичний приціл за 120 тисяч гривень для вінницького снайпера. Купували мастило та фільтри на військові автівки. Придбали, відремонтували та пофарбували мінівен, що досі служить Україні на фронті. 

Анатолій каже, що допомагаючи армії та переселенцям, люди часто забувають, що допомоги також потребують й самі вінничани. Тому іншими напрямками «Кур’єра Волонтера» стали малозабезпечені сім’ї та діти з інвалідністю. 

— Хочеться допомогти усім, хто до нас звертається, однак можливості такої ми не маємо, — продовжує Анатолій Горобець. — Донедавна ми отримували гуманітарну допомогу з Англії та Польщі. А потім вони сказали, що більше допомагати не будуть: «Бо у наші міста приїжджають українці на дорогих машинах, викуповують вже готові бізнеси, відкривають салони краси, розважаються на вечірках та у дорогих ресторанах. Чому ми маємо допомагати Україні, коли самі українці цього не роблять?» 

Зараз вінничани намагаються налагодити контакти з іншими волонтерами у Європі. А поки роздають залишки раніше зібраної гуманітарки: дитяче харчування, підгузки, одяг.

Нещодавно до організації з офіційним листом звернувся директор вінницького навчально-реабілітаційного центру «Гніздечко». У листі Михайло Басюк просить розглянути можливість придбання на благодійних умовах мікроавтобуса для перевезення вихованців закладу до шкіл, адже технічний стан наявного у них буса залишає бажати кращого. 

За словами Анатолія, місцева влада наразі не має можливості придбати подібний транспорт, а дітей возити все одно потрібно. Тому волонтери поїхали до «Гніздечка» дивитися їхнє старе авто. 

— Ми подумали, що можливо бус можна відремонтувати. Та побачили, що він увесь вкрився іржею, опалення у ньому немає, звідусіль протяги, загалом ремонту авто не підлягає. До того ж воно ще й замале, — продовжує Анатолій. 

Анатолій

Інший учасник благодійної організації Ігор Совгира до повномасштабної війни займався перевезеннями вантажівок та автобусів з Європи до України. Його знання у цій галузі стали у пригоді, коли розпочався збір на нову автівку для вінницьких дітей. 

— Спочатку ми знайшли бус у Німеччині. Він коштував 6,5 тисяч євро. За ту автівку, судячи з фото, це були добрі гроші. Ми планували брати її й оголосили збір коштів, — розповідає Ігор Совгира. — У процесі подальших пошуків я знайшов й іншу непогану автівку, але у Швейцарії. Вона коштувала 4,7 тисячі франків (171 тисяча гривень, — авт.). Потім мені погодили дозвіл на виїзд, і я поїхав їх дивитися. 

Ігор

Виявилося, що німецька автівка мала жахливий технічний стан, тому від її придбання волонтери відмовилися одразу. Натомість авто зі Швейцарії виявилося якраз тим, що було потрібним дітям: розраховане на 13+1 місця, мало паски безпеки, дві пічки, спеціальну підніжку для ніг, пробіг лише 135 тисяч кілометрів, гарний салон тощо. 

— Воно багато часу стояло на вулиці, зокрема під час опадів, що пошкодило лакофарбове покриття даху. Такий недолік легко усувається, — продовжує Ігор. — Я сказав продавцеві, що хочу придбати цю автівку для українських дітей, та врешті вмовив продати її мені за 3,5 тисячі франків (127 тисяч гривень, — авт.). Той продавець заправив мені повний бак, на близько 200 франків, й дав спеціальну наклейку для автобану за 40 франків, щоб я не платив за користування дорогами у Швейцарії.

Директор «БФ “Кур’єр Волонтер”» Анатолій Горобець говорить, що Ігор погодився придбати автівку за власні кошти, щоб її не купив хтось інший. Він же привіз бус в Україну. Дах автівки, каже директор, також встигли пофарбувати по прибуттю до України. 

— Ми познайомилися з однією українкою, яка вже давно живе у Польщі. Вона займається благодійністю, й погодилася перекрити майже половину вартості авта. Ще частину ми змогли зібрати за допомогою небайдужих людей. Аби розрахуватися за авто та нарешті передати його в реабілітаційний центр, нам залишилося зібрати 77 тисяч гривень, — каже Анатолій. — Тому ми хочемо запросити вінничан приєднатися до нашого благодійного збору. Ми розуміємо, що зараз усім складно, але якщо ви маєте таку можливість, то підтримайте цих дітей своїм донатом. 

Переказати кошти можна на ці рахунки:

  • Код отримувача: 44880095
  • БО "БФ КУР'ЄР ВОЛОНТЕР"
  • UA 143077700000026005111144995
  • Монобанк Банка

Слідкувати за дільністю та звітами «БФ “Кур’єр Волонтер”» в Instagram — ТУТ.


Читайте також:

У Калинівці безкоштовно харчуватимуть дітей, чиї батьки мобілізовані на війну

«Врятувавши одне життя — ти рятуєш цілий світ». У Вінниці вчать надавати першу домедичну допомогу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up