«Врятувавши одне життя — ти рятуєш цілий світ». У Вінниці вчать надавати першу домедичну допомогу

«Врятувавши одне життя — ти рятуєш цілий світ». У Вінниці вчать надавати першу домедичну допомогу
Учасниці та учасники тренінгу тренувалися накладати турнікети. Велику кількість часу на занятті присвятили саме зупинкам кровотеч
  • З другого тижня повномасштабної війни, у волонтерському центрі «Шахіна», проводять тренінги з домедичної допомоги. 
  • Цивільних тут навчають як рятувати життя людей, поки до постраждалих їде «швидка».
  • Ми відвідали один з цих тренінгів та поспілкувалися з викладачкою курсів Людмилою Гудзевич.

— Є маса алгоритмів дій: це і  MATCH, і український прототип КОЛЕСО, і САВС, але  надзвичайно важливо не знати їх, а відпрацювати до м'язової пам'яті. Знання в критичній ситуації, то ніщо, — говорить доцентка кафедри біології ВДПУ, викладачка Людмила Гудзевич. — Щоб потенційному рятувальнику не заважали сумніви та страхи необхідно вкласти в його руки досить тверді навички, а у свідомість —  впевненість у важливості та правильності його дій. Війна на території України виводить на перший план необхідність здобуття цивільними навичок надання домедичної допомоги у несприятливих умовах, хоча це актуально завжди.

Відпрацьовують навички до м’язової пам’яті

Її тренінги за один раз відвідує трохи більше десятка слухачів. Каже, що така кількість є оптимальною, щоб не тільки прослухати теорію, а й застосовувати нові знання на практиці.

Відео дня
v class="video-block">

Чимало часу тренерка приділяє тому, щоб люди навчилися допомагати при кровотечах.

— Адже від критичної кровотечі людина помирає за 1-3  хв, непрохідність дихальних шляхів (5-6 хв), — каже Гудзевич. — Крім того, навчаємо як відновити прохідність дихальних шляхів, як допомогти людині  без свідомості,  при різних видах пневмотораксу (потрапляння повітря в плевральну порожнину - авт.), на тренажері навчаємо серцево-легеневій реанімації з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора.

Протягом трьох годин на занятті відвідувачі відточували навички закручування ізраїльських бандажів, турнікетів — накладали їх як на собі, так і на іншій людині. 

Для відпрацювання навичок штучної вентиляції легень в них був спеціальний манекен, якому студенти Людмили дали прізвисько «Жорик».

— Я часто кажу своїм учням, що врятувавши одне життя — ти врятуєш цілий світ. Бо ця людина, яку ти рятуєш — для когось це цілий світ. Звичайно, дуже важливо не боятися врятувати «цілий світ» та бути готовим/-вою психологічно, — каже Людмила Гудзевич.

Що треба додати в домашню аптечку

— Які ще навички люди опановують на ваших тренінгах? — питає журналіст.

— Зараз, на мою думку, треба звернути увагу більше на надання домедичної допомоги при множинних травмах. Тобто, це може бути одночасно і відкриті (осколкові, рвані рани) та закриті ушкодження (переломи, вивихи, синдром тривалого стиснення тканин), — відповідає викладачка. — Тому навчаю як зупиняти кровотечу турнікетом, джгутом SWAT, ОМЕГА; тампонуванню ран, як накладати ізраїльський бандаж та імпровізовану тиснучу пов'язку, оклюзійну пов'язку, використання термоковдри.

Однією з поширених помилок від надавачів домедичної допомоги є те, що вони працюють без рукавичок.

— Люди часто забувають про власну безпеку. Якщо немає ні джгута, ні турнікета — просто тиснуть руками на відкриту рану. Це небезпечно, бо може нанести шкоду, як постраждалій людині, так і тій людині, що надає допомогу. Тому варто завжди мати при собі пару нітрилових рукавичок. Вони міцні та швидко вдягаються. Після тренінгу ми зазвичай їх роздаємо учасникам, — говорить Людмила Гудзевич.

Жінка радить вінничанам додати в домашню аптечку наступний набір:

— Є аптечка вдома, а є міні-аптечка при собі. У такій міні-аптечці я раджу мати наступні засоби: нітрилові рукавички; засоби для зупинки кровотечі – турнікет, або SWAT, ОМЕГА, бинти різних розмірів; марлеві серветки різних розмірів; еластичний бинт; термоковдра; пластирі різних розмірів; косинки для іммобілізації кінцівок; скотч армований, — каже тренерка.

— Найкращий засіб у вашій аптечці, це той, яким ви вмієте користуватись. Тому отримуйте важливі, корисні навички з домедичної допомоги на тренінгах. Шукайте ці курси. У Вінниці їх проводять чимало громадських організацій, волонтерів та різних об'єднань, — додає доцентка Людмила Гудзевич.

Як потрапити на курси домедичної допомоги?

  • Тренінги у волонтерському центрі «Шахіна». Вони є безоплатними. Відбуваються щоп’ятниці, з 11.30 до 14.45. Адреса: Коцюбинського 43-а. Запис за номером: 067 432 56 68 (Олена)
  • Періодично тренінги з домедичної допомоги проводить Сергій Кіржа, інструктор із виживання. Слідкуйте за анонсами в facebook-спільноті «Перша допомога. Вінниця».
  • Також проводить тренінги з тактичної медицини й надання першої медичної допомоги старший бойовий медик Юрій Кондор. Групи наразі набрали, охочих виявилося аж 232 людини. За анонсами наступних тренінгів слідкуйте в telegram-спільноті GUARDS.

Якщо знаєте інші курси з домедичної допомоги, які відбуваються у Вінниці, то вказуйте їх у коментарях під цим матеріалом.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, як допомогти країні на енергетичному фронті.

 

Читайте також:

Живемо в стані постійної напруги: психологиня про те, як зараз зберігати своє ментальне здоров'я

Відповіді на п'ять найпопулярніших запитань про йод

Надмірна вага: вінницька лікарка розповідає про мультидисциплінарний погляд

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Флора Винокурова

    то безкоштовно
    чи 1200??

    Марина Пивовар reply Флора Винокурова

    Безкоштовно. Людина, за виникненням власного бажання, може в кінці тренінгу покласти в благодійну скриньку будь-яку зручну для себе суму

keyboard_arrow_up