Відповіді на п'ять найпопулярніших запитань про йод

Відповіді на п'ять найпопулярніших запитань про йод
  • Більше третини населення планети живуть в умовах високого ризику розвитку йододефіцитних захворювань — такі дані досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я.
  • Наша Вінницька область належить до помірно вираженого йододефіциту. Відповідаємо на п'ять поширених запитань про йод.

Щорічно 21 жовтня проводять Всесвітній день йододефіциту. Мета Дня — поінформованість населення про потреби організму в йоді та висвітлення наслідків дефіциту цього мікроелементу для здоров’я.

Йод є складовою частиною гормонів щитоподібної залози, що забезпечують повноцінне функціонування систем організму, критично важливий для формування, розвитку та діяльності мозку і нервової системи.

Нестача йоду в організмі може проявлятися:

Відео дня
  • загрозою переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
  • неонатальним гіпотиреозом;
  • затримкою росту у дітей;
  • погіршенням пам’яті, слуху;
  • затримкою інтелектуального розвитку у дітей та зниженням розумової активності у дорослих;
  • відчуттям постійної втоми, слабкості, депресії;
  • порушенням роботи кишківника;
  • порушенням обмінних процесів;
  • різкими змінами маси тіла (зниженням або підвищенням);
  • відчуттям холоду;
  • набряками;
  • сухістю шкіри, втратою її еластичності;
  • випадінням волосся;
  • підвищенням холестерину;
  • збільшенням щитоподібної залози (зоб);
  • раком щитоподібної залози (далі – ЩЗ) тощо.

Відповіді на ТОП-5 запитань про йод

Для чого організму щодня потрібен йод?

— Йод — мікроелемент, який необхідний для нормального синтезу гормонів щитовидної залози, які беруть участь у регуляції психіки, нервової, серцево-судинної та кістково-м’язової систем, шлунково-кишкового тракту, репродуктивної функції й злагодженої роботи щитоподібної залози.

На 94 % йод ми отримуємо із продуктів рослинного і тваринного походження і лише 6 % — з питної води та повітря. Загалом за все життя споживаємо 3-5 г йоду — менше чайної ложки.

Групи ризики, кому в першу чергу треба слідкувати за споживанням достатньої кількості йоду: діти, підлітки, вагітні та жінки, які годують грудьми.

Від нормального йодного забезпечення дитячого організму, що постійно росте, залежить здатність до навчання, інтелектуальної праці і врешті-решт — майбутній інтелект у дорослому віці. При нестачі йоду після школи дітям важко отримати професію і достойний заробіток, у дорослих слабшає імунітет, погіршується пам'ять і працездатність.

Що стосується вагітних і молодих мам, то за статистикою, лише 1 % із них знають, що дефіцит йоду під час вагітності може призвести до розвитку незворотних змін розвитку головного мозку дитини. Саме тому при плануванні вагітності (як мінімум — за 3 місяці), під час всього періоду вагітності і грудного вигодовування лікарі радять вживати 200 мкг калію йодиду + 50 мкг вони мають добирати із їжі.

Завжди пам’ятайте: йододефіцитні захворювання можна попередити при нормальному споживанні йоду!

Норми щоденного споживання йоду у мирний час:

  • для дітей від 0 до 6 років — 90 мкг,
  • для дітей від 6 до 12 років — 120 мкг,
  • для старших 12 років і дорослих — 150 мкг,
  • для вагітних і годуючих — 250 мкг.

Максимальні дози споживання: за європейськими мірками — 500 мкг, за японськими — 1000 мкг.

Чи треба кожному проходити дослідження на йододефіцит?

— Ні, це марна витрата часу. Доведено дослідженнями, що вся територія України — йододефіцитна. Наша Вінницька область не виключення, відноситься до помірно вираженого йододефіциту. Нестача йоду спричинена тим, що у наших ґрунтах йод майже відсутній, типова для нас рослинна і тваринна їжа містить дуже мало йоду, ми мало їмо морську рибу і морепродукти й на додачу — нехтуємо найпростішим методом профілактики — за даними ЮНІСЕФ найменше серед усіх жителів Європи споживаємо йодовану сіль.

На жаль, в Україні досі не налагоджена масова профілактика за допомогою йодованої солі. Адже недостатньо вдома самому споживати йодовану сіль. Вона має використовуватися у промисловості, бути у всіх приготованих продуктах — тоді ми дійсно могли б отримувати необхідну кількість йоду.

Які йодовмісні продукти варто вживати?

— Це, в першу чергу, морська риба, — говорить Анатолій Паламарчук. — Але коли мене питають, у якій рибі найбільше йоду, я завжди кажу: у свіжій! Ті стейки, які нам привозять, з трьома шарами льоду і тричі переморожені, сумніваюся, чи містять достатньо йоду. Так само як і свіжа червона риба, яку виловили не в океані, а по-нашому — у рибгоспі. Білок, інші поживні речовини вона має, а от йоду мало. Також невелику кількість йоду можна отримати з капусти, салатів, шпинату.

Чи дійсно не можна кип’ятити йодовану сіль?

— Колись сіль йодували йодидом калію й вона мала неприємний смак та запах. Таку сіль дійсно не можна було додавати у їжу вище 80 градусів. Бо йод випаровувався. Та сіль мала обмежений термін зберігання і, як пам’ятає старше покоління, продавалася у чорних упаковках.

Та сьогодні сіль йодують йодатом калію — це стійка сполука. Сучасна йодована сіль не має смаку і запаху і її можна додавати за будь-якого температурного режиму. Причому, і на початку, і під кінець приготування їжі — жодної різниці немає.

Чи треба давати йодні препарати домашнім тваринам у разі ядерних небезпек?

— Брати наші менші хворіють на багато тих самих хвороб, що і люди. Зокрема, не всі знають, що домашні улюбленці можуть страждати цукровим діабетом і також потребують інсулін, який для тварин, до речі, у рази дорожчий. Тож якщо дуже вже бажаєте захистити своїх улюбленців, при ядерних катастрофах можете дати їм дозування як новонародженій дитині.

 

Читайте також:

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up