Відповіді на п'ять найпопулярніших запитань про йод

- Більше третини населення планети живуть в умовах високого ризику розвитку йододефіцитних захворювань — такі дані досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я.
- Наша Вінницька область належить до помірно вираженого йододефіциту. Відповідаємо на п'ять поширених запитань про йод.
Щорічно 21 жовтня проводять Всесвітній день йододефіциту. Мета Дня — поінформованість населення про потреби організму в йоді та висвітлення наслідків дефіциту цього мікроелементу для здоров’я.
Йод є складовою частиною гормонів щитоподібної залози, що забезпечують повноцінне функціонування систем організму, критично важливий для формування, розвитку та діяльності мозку і нервової системи.
Нестача йоду в організмі може проявлятися:
- загрозою переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
- неонатальним гіпотиреозом;
- затримкою росту у дітей;
- погіршенням пам’яті, слуху;
- затримкою інтелектуального розвитку у дітей та зниженням розумової активності у дорослих;
- відчуттям постійної втоми, слабкості, депресії;
- порушенням роботи кишківника;
- порушенням обмінних процесів;
- різкими змінами маси тіла (зниженням або підвищенням);
- відчуттям холоду;
- набряками;
- сухістю шкіри, втратою її еластичності;
- випадінням волосся;
- підвищенням холестерину;
- збільшенням щитоподібної залози (зоб);
- раком щитоподібної залози (далі – ЩЗ) тощо.
Відповіді на ТОП-5 запитань про йод
Для чого організму щодня потрібен йод?
— Йод — мікроелемент, який необхідний для нормального синтезу гормонів щитовидної залози, які беруть участь у регуляції психіки, нервової, серцево-судинної та кістково-м’язової систем, шлунково-кишкового тракту, репродуктивної функції й злагодженої роботи щитоподібної залози.
На 94 % йод ми отримуємо із продуктів рослинного і тваринного походження і лише 6 % — з питної води та повітря. Загалом за все життя споживаємо 3-5 г йоду — менше чайної ложки.
Групи ризики, кому в першу чергу треба слідкувати за споживанням достатньої кількості йоду: діти, підлітки, вагітні та жінки, які годують грудьми.
Від нормального йодного забезпечення дитячого організму, що постійно росте, залежить здатність до навчання, інтелектуальної праці і врешті-решт — майбутній інтелект у дорослому віці. При нестачі йоду після школи дітям важко отримати професію і достойний заробіток, у дорослих слабшає імунітет, погіршується пам'ять і працездатність.
Що стосується вагітних і молодих мам, то за статистикою, лише 1 % із них знають, що дефіцит йоду під час вагітності може призвести до розвитку незворотних змін розвитку головного мозку дитини. Саме тому при плануванні вагітності (як мінімум — за 3 місяці), під час всього періоду вагітності і грудного вигодовування лікарі радять вживати 200 мкг калію йодиду + 50 мкг вони мають добирати із їжі.
Завжди пам’ятайте: йододефіцитні захворювання можна попередити при нормальному споживанні йоду!
Норми щоденного споживання йоду у мирний час:
- для дітей від 0 до 6 років — 90 мкг,
- для дітей від 6 до 12 років — 120 мкг,
- для старших 12 років і дорослих — 150 мкг,
- для вагітних і годуючих — 250 мкг.
Максимальні дози споживання: за європейськими мірками — 500 мкг, за японськими — 1000 мкг.
Чи треба кожному проходити дослідження на йододефіцит?
— Ні, це марна витрата часу. Доведено дослідженнями, що вся територія України — йододефіцитна. Наша Вінницька область не виключення, відноситься до помірно вираженого йододефіциту. Нестача йоду спричинена тим, що у наших ґрунтах йод майже відсутній, типова для нас рослинна і тваринна їжа містить дуже мало йоду, ми мало їмо морську рибу і морепродукти й на додачу — нехтуємо найпростішим методом профілактики — за даними ЮНІСЕФ найменше серед усіх жителів Європи споживаємо йодовану сіль.
На жаль, в Україні досі не налагоджена масова профілактика за допомогою йодованої солі. Адже недостатньо вдома самому споживати йодовану сіль. Вона має використовуватися у промисловості, бути у всіх приготованих продуктах — тоді ми дійсно могли б отримувати необхідну кількість йоду.
Які йодовмісні продукти варто вживати?
— Це, в першу чергу, морська риба, — говорить Анатолій Паламарчук. — Але коли мене питають, у якій рибі найбільше йоду, я завжди кажу: у свіжій! Ті стейки, які нам привозять, з трьома шарами льоду і тричі переморожені, сумніваюся, чи містять достатньо йоду. Так само як і свіжа червона риба, яку виловили не в океані, а по-нашому — у рибгоспі. Білок, інші поживні речовини вона має, а от йоду мало. Також невелику кількість йоду можна отримати з капусти, салатів, шпинату.
Чи дійсно не можна кип’ятити йодовану сіль?
— Колись сіль йодували йодидом калію й вона мала неприємний смак та запах. Таку сіль дійсно не можна було додавати у їжу вище 80 градусів. Бо йод випаровувався. Та сіль мала обмежений термін зберігання і, як пам’ятає старше покоління, продавалася у чорних упаковках.
Та сьогодні сіль йодують йодатом калію — це стійка сполука. Сучасна йодована сіль не має смаку і запаху і її можна додавати за будь-якого температурного режиму. Причому, і на початку, і під кінець приготування їжі — жодної різниці немає.
Чи треба давати йодні препарати домашнім тваринам у разі ядерних небезпек?
— Брати наші менші хворіють на багато тих самих хвороб, що і люди. Зокрема, не всі знають, що домашні улюбленці можуть страждати цукровим діабетом і також потребують інсулін, який для тварин, до речі, у рази дорожчий. Тож якщо дуже вже бажаєте захистити своїх улюбленців, при ядерних катастрофах можете дати їм дозування як новонародженій дитині.
Читайте також:
Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?
З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.