Герої тилу «Подільська громада»: «Навіть, коли страшно до кому в горлі, треба підтримувати своїх і триматися разом!»

Герої тилу «Подільська громада»: «Навіть, коли страшно до кому в горлі, треба підтримувати своїх і триматися разом!»
  • Завдяки їхній невтомній роботі про нашу Вінницю і вчинки неймовірних вінничан знає не лише вся Україна, а й без перебільшення — пів світу.
  • Військо волонтерів і волонтерок та армія людей доброї волі — наш вінницький Фонд громади «Подільська громада», якому днями виповнилося 15 років.

Надзвичайні вінничани, які ще у 2008 році об’єдналися з єдиною метою — щодня робити рідне місто й Україну кращими не на словах, а на ділі — за ці 15 років втілили незліченну кількість унікальних проєктів у всіх сферах життя. Від освіти, медицини й екології до культури, впровадження інклюзії, підтримки творчо обдарованої молоді й відкриття у центрі Вінниці одного з найкрасивіших пам’ятників Тараса Шевченка.

Із початку повномасштабного вторгнення рф всі сили команда і волонтери «Подільської громади», звісно ж, кинули на забезпечення найнеобхіднішим захисників, вимушених переселенців та жителів деокупованих міст. Просто уявіть цю цифру: передали майже півтори тисячі тонн допомоги!

— 15 років роботи фонду — це величезний шматок життя, який подарував нам знайомство з крутими людьми, приніс міцну перевірену співпрацю з партнерами, навчив не боятися рухатися вперед і навіть, коли страшно до кому в горлі, підтримувати своїх і триматися разом, — діляться секретом у «Подільській громаді». — Позаду понад 280 реалізованих проєктів, добра сотня партнерських організацій по всій Україні, чимало міжнародних партнерських організацій, військо волонтерів і волонтерок та армія людей доброї волі. І ми щодня відчуваємо підтримку від людей, бо щирі серця притягуються, а добрі справи мають множитися. Зараз маємо одне-єдине бажання на всіх — якнайшвидшої Перемоги! Дякуємо всім і кожному окремо. Дякуємо, що ви з нами, що любите, підтримуєте і надихаєте на світлі вчинки заради розвитку громади та України!

Відео дня

«За рік передали допомогу у 15 регіонів України»

— Коли ми готували звіт роботи фонду за рік повномасштабного вторгнення, усвідомлювали, що насправді цього звіту могло би і не бути, — ділиться голова правління «Подільської громади» Олена Данілова. — Війна «збила з ніг», змінила напрямки, пріоритети та спосіб життя… Та попри все ми всі разом вистояли і продовжуємо боротись за своє. Ми не зрадили своїй місії: гуртували всі сектори для захисту, виживання та боротьби. Дивним дивом нам вдалось не зрадити свої стратегічні напрямки діяльності. Ми змогли організувати конкурси грантів для різних аудиторій, підтримувати волонтерські ініціативи, допомагати людям, для яких наше місто стало прихистком, підтримувати підприємців, лікарні, об'єкти критичної інфраструктури і, що найважливіше — ми стали надійним тилом для наших військових.

— Загалом за рік і два місяці з початку повномасштабного вторгнення волонтери Гуманітарного хабу, який ми створили на базі «Подільської громади», отримали і розвантажили 1422 тонни гуманітарної допомоги із 48 міст 16 країн світу. Пересортували, укомплектували і відправили 1403 тонни вантажів. Одержали, опрацювали і закрили 2067 запитів від військових частин, громадських організацій, органів місцевого самоврядування та інших юридичних осіб. Необхідні продукти харчування, речі, ліки, обладнання були доставлені на Миколаївщину, Херсонщину, Харківщину, Донеччину, Луганщину — загалом у 15 регіонів України. А найцінніші вантажі, звісно ж, відвозили військовим та медикам, які тримають оборону у гарячих точках.

«Тисячів вантажів не було би без неймовірних людей!»

— Тонни гуманітарної допомоги, десятки автівок на передову, тепловізори, рації, ноутбуки — все це було б нереально доставити за призначенням, якби у нас не було всіх тих неймовірних людей, які підтримують, допомагають, донатять, надсилають, вірять і надихають. Адже в цьому човні ми пливемо всі разом, змінюючись по черзі на веслах. І тільки тримаючись одне одних, дійдемо до Перемоги, — переконаний голова наглядової ради «Подільської громади» Андрій Дручинський. — Десятки волонтерських організацій, сотні небайдужих активістів і активісток, тисячі тих, хто долучається до розв’язання непростих завдань, і мільйони, хто віддає душу, час, кошти, щоб Україна перемогла. У 2022-му ми по-справжньому відчули і зрозуміли, що таке синергія громадських організацій, яким має бути соціально відповідальний бізнес і як ефективно сформувати гуманітарну роботу, щоб підтримати армію і постраждалі від окупації громади. Тож дякуємо громаді, бізнесу й владі за взаєморозуміння і підтримку, за спільні зусилля, кроки та дії. Дякуємо всім, хто були, є і залишаються поруч.

«Перелік країн, які підставили дружнє плече, величезний»

— Скажу чесно, коли у 2008 році починалася історія «Подільської громади», найперше, із чим зіткнулися — насторога і недовіра. Адже досі для багатьох людей саме слово «фонд» ототожнюється зі структурою для відмивання коштів, — відзначає голова представницької ради «Подільської громади» та лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк. — Бажання довести протилежне і не на словах, а на ділі втілювати важливі проєкти для рідного міста і України, надихали всю нашу команду. Ставши надійним містком між бізнесом, владою і активними мешканцями громади, ми разом втілювали проєкт за проєктом і швидко завоювали довіру всіх.

— Пишаємося, що кілька років поспіль «Подільська громада» визнавався найкращим фондом громад України. Цінуємо міцну багаторічну співпрацю із понад сотнею партнерських організацій зі всієї України. І щиро дякуємо всім міжнародним партнерам, чию підтримку завжди особливо відчували у найважчі періоди для України. У рік пандемії «Подільська громада» стала острівцем надії і тим осередком, де акумулювалися і передавалися засоби індивідуального захисту та апарати ШВЛ, яких спершу так бракувало. А із початку повномасштабного вторгнення рф проти України всі учасники фонду разом із партнерами з усього світу об’єдналися у великий гуманітарний хаб. У режимі 24/7 відвантажували, сортували, відправляли автівки і швидкі, медикаменти і амуніцію, генератори, вогнегасники — все найнеобхідніше військовим на фронт і у шпиталі, цивільним — на деокуповані території, вимушеним переселенцям — у громади, які через війну стали їм новою домівкою.

— Нідерланди, Польща, Великобританія, США, Іспанія, Німеччина, Франція, Португалія, Румунія, Болгарія, Туреччина, Естонія, Норвегія, Канада — перелік країн, із яких звичайні громадяни та представники бізнесу, громадських організацій і державних установ підставили своє дружнє плече, величезний! — говорить Віктор Бронюк. — Щира людська вдячність кожному за цю вражаючу людяність і підтримку! І, звісно, моя безмежна любов і шана команді фонду «Подільська громада», яка ніколи не зрадила обране ще 15 років тому гасло: «Ми допомагаємо тим, хто допомагає іншим!» Попереду ще багато роботи, але я точно знаю, що разом ми все зможемо втілити.

Вінницьким хірургам передали спеціальні оптичні окуляри

Проводячи силу-силенну різноманітних проєктів, щотижня команда «Подільської громади» за підтримки партнерів продовжує надсилати потужні вантажі підтримки нашим захисникам.

— У пріоритеті — підрозділи, які на передовій, або волонтерські організації, котрі доставляють вантажі в зону проведення бойових дій. Їхні запити закриваємо найпершими, — відзначає комунікаційна менеджерка фонду Олеся Шуткевич. — Так, за останні дні сформували вантажі для підрозділу Національної гвардії — передали майже тонну гуманітарної допомоги: продукти харчування і засоби гігієни, вироби медичного призначення, спальні мішки й тактичну уніформу. Для військових медиків передали замовлення — електричний генератор G10000DA 8 кВт. Також до 500 кг одягу і засобі гігієни через представників благодійного фонду «Волонтер 1» доставили бійцям одного з вінницьких підрозділів.

— Крім того, спеціальні оптичні окуляри для вінницьких хірургів та чимало цікавих «штучок» для саперського підрозділу вдалося придбати завдяки благодійній пожертві художника-земляка Олександра Шевчука. У рамках проєкту «ArtUkraine» він зініціював благодійну програму: кошти від відвідування його виставок у Європі передав на підтримку людей, які постраждали від війни, та на підсилення сил тилу. Частина грошей надійшла і на рахунок «Подільська громада». За них вирішили підтримати лікарів, які рятують життя поранених бійців, та саперів, котрі розміновують звільнені від окупації території, — розповідає Олеся Шуткевич. — Придбали і вже передали бінокуляр вінницьким хірургам. Він використовується для оптичного збільшення об’єктів безпосередньо під час операції і дозволяє деталізувати найменші елементи в операційній рані пацієнта для максимально обережного й детального виділення структур — таких як судини, нерви, зв’язки і сухожилки. А для саперів придбали 10 комплектів з розмінування, які містять оптимальний набір модулів для здійснення більшості видів подібних робіт.

Надають саджанці троянд за донати на ЗСУ!

Крім усього, зараз «Подільська громада» запрошує вінницькі організації приєднатися до нової унікальної акції «Квітни. Допомагай. Перемагай», яку фонд ініціював спільно з компанією «Dekoplant».

У межах акції будуть роздавати саджанці різних сортів троянд для висаджування їх спільно з громадою: школами, дитячими садочками, лікарнями, вищими навчальними закладами, ОСББ та іншими неприбутковими організаціями.

— Уквітчаємо квітами Україну та підтримаємо наших бійців шляхом благодійних пожертв! Тобто кожна організація, яка візьме саджанці для впорядкування своєї території, за бажання зможе перерахувати кошти на рахунок фонду, щоб підтримати ЗСУ.

Усі бажаючі можуть задонатити на ЗСУ за реквізитами «Подільської громади»:

БО «БФ «Подільська громада»

код ЄДРПОУ 35904183

UA153052990000026008006101447

АТ КБ «Приватбанк» (можна через Приват24)

Призначення платежу: Безповоротна фінансова допомога в рамках ініціативи «Зібрати — Передати».

Редакція RIA/20 хвилин постійно пише про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії рубрики «Герої тилу» ви можете почитати за посиланням.

 

Читайте також:

«Шиють все! Від аптечок для саперів до рукавиць для артилеристів!» Історія учнів-волонтерів ліцею №19

Як волонтерство може змінити життя: історія про Мирославу Полещук

Гранти для ветеранів від «єРобота»: які суми, хто може податись та особливості програми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up