«Дядечку, а коли нам дадуть поїсти?» Як у Вінниці працюють пункти обігріву безпритульних

«Дядечку, а коли нам дадуть поїсти?» Як у Вінниці працюють пункти обігріву безпритульних
  • Кілька останніх днів на вулиці мороз та сніг. У таку пору безпритульні особливо потребують допомоги та підтримки. 
  • Для них у місті облаштували кілька пунктів обігріву. Розповідаємо та показуємо, як вони працюють, для того, щоб кожен з нас, зустрівши безхатченка, порадив, де йому погрітися. 

Щоб запобігти переохолодженню бездомних, для них зробили стаціонарні пункти обігріву за такими адресами:

  • вул. В.Інтернаціоналістів, 12 (з 9.00 до 17.00); 
  • вул. Пирогова, 74 (з 9.00 до 17.00).
  • у приміщеннях Залізничного вокзалу (цілодобово),
  • в приміщенні Центрального автовокзалу (цілодобово),
  • в приміщеннях Східного та Західного автовокзалу міста.

Ми відвідали кілька з них, щоб подивитися, яку допомогу там можуть отримати безпритульні. Спершу пішли до Центрального автовокзалу. Зайшовши в приміщення, не помітили ні безпритульних, ні волонтерів.

В диспетчерській нам сказали, що безпритульних вони не виганяють, якщо ті прийдуть, але ніякого організованого годування, наприклад, в автовокзалі немає. Ще один працівник автовокзалу вказав нам на двох безпритульних, які сиділи на одній з лавочок у приміщенні. Каже, працівники вокзалу за власні кошти купили їм «Мівіну» і дозволяють тут грітися. 

Відео дня

На Залізничному вокзалі ситуація інша. У залі очікування ми зустріли кілька десятків безпритульних. Хтось — заснув, дехто — чекав на їжу, яку ось-ось мали роздавати.

Поки ми розмовляли з волонтерами, до нас підбіг безпритульний хлопчик, віком семи років, із запитанням: «Дядечку, а коли нам дадуть поїсти?». Підходили й жінки просити кошти на їжу.

Але їжу безпритульним тут дають. Волонтери з соціального патрулювання кілька разів на день привозять їм супи миттєвого приготування, бутерброди та гарячий чай. 

— Пункти обігріву почали працювати 16 січня. У п'ятницю у нас було планове годування і ми помітили, що кількість безпритульних, які приходять до нас за гарячим супом, різко зменшилася. Це був показник того, що кожен вже шукає, де можна погрітися, і нам необхідно облаштовувати пункти обігріву. Ми спільно з департаментом міськради домовилися з керівництвом вокзалів про те, що вони можуть знаходитися тут цілодобово, — координатор проекту соціальне патрулювання Андрій Жура. — З усіх пунктів обігріву, на залізничному вокзалі збирається найбільша кількість осіб. Ми впродовж дня кілька разів приїжджаємо з їжею та гарячим чаєм. Вчора, наприклад, нагодували близько сотні безпритульних. Працювати пункти обігріву будуть доти, поки на вулиці буде триматися сильний мороз. 

Волонтери, які працюватимуть у пунктах обігріву, взаємодіють з екстреними службами міста, здійснюють супровід до адаптаційних центрів за бажанням безхатьків. 

До слова, люди, які очікували на свої потяги у цьому ж залі, дивувалися, що зібралося стільки безпритульних, дехто обурювався неприємним запахом. 

Також ми ще відвідували пункт обігріву, який мав бути на вулиці Пирогова, 74, проте його ми не помітили. Жодної вивіски чи ознак пункту обігріву в будинку за цією адресою немає. 

Куди ще можна звернутися за допомогою?

Також ви можете інформувати про факти та місця перебування бездомних осіб, які потребують допомоги, за телефонами:

  • 15-60 або 0-800-601560 — цілодобово на гарячу лінію міської ради,
  • 67-04-60 — Вінницький міський центр соціальних служб,
  • 50-43-50 — департамент соціальної політики ВМР,
  • (063)376-45-64, (096)006-36-05 — ГО «Полум'я надії».

З питань допомоги безхатченкам звертайтеся за телефонами:

  • 1560, 65-15-60, 0-800-601-560 — відділ оперативного реагування міської ради «Цілодобова варта»,          
  • 67-04-60 — Вінницький міський центр соціальних служб,
  • (063)376-45-64, (096)006-36-05 — ГО «Полум'я надії»,
  • (097)70-88-619 — ГО «ХЕЛП - ВІННИЦЯ»,
  • (098)928-06-89 — ГО «Всеукраїнська благодійна громада «Дім милосердя «Віфезда».

ГО «Полум'я надії» — надання допомоги з питань:

  • санітарно-гігієнічної обробки (помитися, побритися тощо);
  • харчування;
  • отримання одягу та взуття;
  • отримання медикаментів.

Пункти роздачі гарячої їжі:

ГО «Полум'я надії»:

ГО «ХЕЛП-ВІННИЦЯ»:

ГО «Всеукраїнська благодійна громада «Дім милосердя «Віфезда»:

ГО «Всеукраїнська благодійна громада «Дім милосердя «Віфезда» (с.Вінницькі Хутори, вул. Лесі Українки, буд.17А). Для бажаючих змінити своє життя громада надає місце проживання та реабілітаційні послуги. 
 

Читайте також:

«Дітям не вистачає дисципліни»: вінничани про те, як покращити дистанційне навчання

Про «Вікно життя» у Вінниці: «Краще дати можливість малюку жити, а не викидати в смітник»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Людмила Козаченко

    Запропонуйте  цим безпритульним хату в селі,біля якої треба працювати,фіг погодяться.
  • Ярик Пашкевич

    ахаха.. цыгане просят есть 😆😆😆😆
  • Варвара Кутузова

    Лучше бы позаботились о животных. Люди все сделали своими руками и свою жизнь сами себе определили. Пяти бомжам предлагала  абсолютно новую финскую зимнюю куртку, а "они такое не носят".  А кого спросили из добропорядочных налогоплательщиков, согласны ли они, чтобы их кровные содержали всех пордряд.
  • Роман Николаевич

    Ибрагим зовут этого парня

    Алёнка Фокина reply Роман Николаевич

    Роман Николаевич Ты откуда его знаешь?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up