«Допомагаємо, чим можемо і вміємо». Репортаж з перукарні, де безкоштовно обслуговують переселенців

«Допомагаємо, чим можемо і вміємо». Репортаж з перукарні, де безкоштовно обслуговують переселенців
  • Декілька вінницьких перукарень безплатно обслуговують переселенців. 
  • Ми побували в одній з таких. Там перукарі не лише роблять зачіски, а й слухають та підтримують переселенців, наче психологи.
  • А переселенці — принаймні трішки відволікаються від тих думок про жахливі події, які їм довелося пережити.

У нашому місті переселенцям надають усіляку допомогу, а нещодавно у міській раді сказали, що двадцять перукарень готові безоплатно стригти переселенців. Для того, щоб дізнатися, куди приходити та на котру годину — треба зателефонувати за номером: (0432) 50 90 43. 

Ми так й зробили, і телефоном нам розповіли, що сьогодні переселенців стрижуть зокрема й в одному з вінницьких Центрів професійно-технічної освіти. Туди ми й поїхали. 

На місці побачили, що у навчальному закладі віддають гуманітарну допомогу, селять переселенців в гуртожиток та годують їх. А віднедавна ще й стрижуть.

Відео дня

Одна з тих, хто волонтерить таким чином — вінничанка Лідія. Жінка 40 років працює у сфері краси, викладачкою в навчальному закладі. Лідія — суддя спілки краси України, перукарка-модельєрка та візажистка. 

Під час війни жінка вже причепурила десятки військових в госпіталі, а нещодавно розпочала радо допомагати й переселенцям. 

— Приходять і дівчата, і хлопці, і діти. Ми стрижемо, фарбуємо, робимо зачіски, — розповідає жінка. — А коли ми приходимо і стрижемо військових, то відчуваємо їх біль та сильний бойовий дух. Хлопці завжди нас питають: «А що ми вам винні за стрижки?». Ми ж завжди відповідаємо одне і теж: «Нічого, це ми вам винні. А ви й так здобудете нам перемогу, хлопці».

За словами Лідії, у військових різні побажання щодо стрижок. Хтось — хоче залишити козацький «оселедець», а хтось говорить: «Зробіть так, щоб жінці моїй подобалося». Вінничанка говорить, це показує, що життя продовжується, попри війну.  

— Війна зробила нас всіх тільки сильнішими духом. Хочеться допомагати, відчувати свій вклад, — говорить перукарка. — У вільний час йду ще трішки сіток поплести, та стрижу волонтерок. Ми зараз живемо в такому ритмі, що наші руки потрібні скрізь. 

Пліч-о-пліч з Лідією працює Інга. Каже, вони не просто стрижуть людей, а й стають психологами, які слухають про всі ті страшні події, які багатьом довелося пережити. 

— У нас перші переселенці з'явилися через тиждень після початку великої війни, і ми одразу почали працювати, — говорить жінка. — До нас приходять люди з Харкова, Чернігова, Києва, Бучі, Бородянки. А вчора ми вже спілкувалися з людьми з Херсона. Найбільше мені шкода діток. До нас приходили на стрижку дітки-переселенці з Харкова, і вони лякалися гучних звуків, навіть нервовий тік з'явився у малечі.  

Поки ми розмовляли з працівницями перукарні, свою роботу якраз завершила ще одна перукарка, майстриня виробничого навчання групи перукарів — Яна. Жінка причепурила переселенку з Харкова. 

— Ми приїхали з Харкова з чоловіком тиждень тому, — розповідає переселенка Зоя. — Ми вже пенсіонери, оселилися у гуртожитку. Тут до нас добре ставляться, але додому вже дуже хочеться. На жаль, вдома зараз ще небезпечно. Наш будинок цілий, але, коли ми виїжджали, то поруч постійно бахкало. Неподалік зривалися та горіли склади. Зараз живемо надією в перемогу.  

За словами переселенки, у Харкові у неї залишилися рідні, друзі, і вона щоденно з ними «на телефоні». Каже, прийшла підстригтися і трішки відволіклася.

— Ми тут вже різних історій наслухалися. Чим можемо і вміємо, тим допомагаємо, — підсумовує перукарка Яна. 

Як записатися на стрижку?

«Для того, щоб отримати безкоштовні послуги у перукарні, потрібно пред’явити довідку внутрішньо переміщеної особи, або документ, що посвідчує місце реєстрації в межах територій, де ведуться активні бойові дії», — сказала директорка департаменту адміністративних послуг Ірина Копчук.

Отримати консультацію та зареєструватися на безкоштовні перукарські послуги можна в будні дні з 09.00 до 12.00 за номером телефону (0432) 50 90 43. Крім того, за цим номером телефону можна дізнатись, які саме перукарні надають безкоштовні послуги внутрішньо переміщеним особам.

Читайте також:

«Щоб наші захисники не голодували»: як волонтерка створила у Вінниці гастрономічний батальйон

«Своїм маленьким військом працюємо на перемогу». У Вінниці діє цех, де шиють плитоноски для бронежилетів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up