В одному акваріумі жаба, креветки, равлик і риби. Як вінничанин Юрій Жупанов створює акваскейп

В одному акваріумі жаба, креветки, равлик і риби. Як вінничанин Юрій Жупанов створює акваскейп
  • Вінничанин Юрій Жупанов самостійно зробив зовнішній фільтр, світильник та систему подачі СО2 для власного акваріуму.
  • Окрім того, придумав, як можна у замкнутому просторі разом поселити несумісних морських та прісноводних організмів — жабу Додіка та агресивних креветок.  

Спритність рук і ніякого шахрайства — мабуть, це і є основний девіз Юрія Жупанова, який займається акваскейпінгом, тобто мистецтвом акваріумної композиції. Чоловік зізнається, що давно захоплюється конструюванням. Саме завдяки такому хобі створив вражаючий проєкт, в якому майже всі комплектуючі виготовлені власноруч.

Зараз у нього є акваріум на 50 літрів, де живуть жаба Додік, чотири креветки, равлик та інші рибки. За все життя у Юри було три акваріуми — на 10 та 12 літрів, втім такого об’єму було замало для творчості.  

— Чим більше я захоплювався акваскейпінгом, тим нав’язливішою ставала думка про серйозний проєкт. Переломною точкою стала подорож в Албанію. Там я побачив неймовірні пейзажі, які надихнули на створення акваскейпу, — згадує Юра.

Відео дня

За його словами, саме будучи в Албанії він і вирішив робити новий акваріум. Там же почав збирати різне каміння та корчі — половина всіх декорацій саме звідти.

Після приїзду додому Юра одразу купив акваріум, дібрав додаткові декорації та почав клеїти хардскейп (композиція акваріума до заповнення водою - ред.).

— Хардскейп представлений ущелиною, вона переплетена корінням та корчами. Всі декорації між собою склеєні, клеїв на супер-клей та вату. Цю вату засовував між двома декораціями і просочував супер-клеєм. Тримається там все надійно, — пояснює він. — Я зробив різні рівні і тераси з каменів і корчів, на склейку пішло близько десяти тюбиків клею. Власне, хардскейп — це найдовша частина, яку я робив протягом місяця.

Юра зізнається, що акваріумістика — це заняття для душі, частково нагадує медитацію в процесі, а результат приносить задоволення, бо все працює саме так, як і було задумано. Втім за час, який витратив на створення конструкції, міг би заробити достатньо грошей, щоб купити фірмове обладнання.

Поєднати непоєднуване

До створення свого третього акваріуму у Юри вже були «домашні тваринки»: в одному акваріумі африканська шпорцева жаба, а в іншому — креветки та нано-рибки. А він хотів поселити їх всіх разом в одному просторі, за умови, що це неможливо.

— Оскільки жаба — це свого роду хижак, я вирішив вклеїти в акваріум скляну перегородку, розділивши весь простір на дві частини. Окрім того, для жаби я передбачив скло, яке накриває праву частину акваріума — це убезпечує від її втечі, від вистрибування, — всміхається Юра.

Процес створення

Юра Жупанов створив власноруч фільтр, освітлення, встановив додаткову «підсвітку», яка створює умови «сходу та заходу сонця», а ще організував подачу вуглекислого газу.

— Зовнішній фільтр в мене з 2,5-літрової банки. В кришці зробив два великих та один маленький отвір. У великі отвори вкрутив садові фітінги, а в маленький зачепив провід і залив все спеціальним герметиком. Силікон добре герметизує, але при механічному впливі може відлипнути. Тому для надійності залив все зверху епоксидною смолою. Вийшла така супер-кришка, яку можна накрутити на будь-яку банку, — пояснює він.

Як наповнювач, Юра використовує губки та керамічні кільця. Помпа розташована зверху банки і виштовхує воду в акваріум. А оскільки конструкція герметична, в банці виникає зворотній тиск, таким чином вода з акваріума через іншу трубку потрапляє на дно банки, проходить через наповнювачі і врешті потрапляє в помпу.

— Вхід і вихід зовнішнього фільтра знаходиться з різних сторін перегородки в акваріумі. Оскільки в самій перегородці є два отвори по дну акваріума, вода проходить ще й через товстий шар ґрунту. Це, в свою чергу, забезпечує додаткову біологічну фільтрацію, — додає Юра.

Так само й освітлення Юра зробив самостійно. Світильник складається з двох лед-лінійок, замість корпуса коробка для проводів, а «ніжки» зроблені з кількох алюмінієвих трубок від старої шафи.

— Все з’єднав, склеїв та пофарбував. Світильник вийшов хороший, світло дає середньої яскравості, загальна потужність 1300 люмен, але для цього акваріуму вистачає з головою саме завдяки високому хардскейпу та невеликої глибини. Всі світлолюбні рослинки розташовані приблизно на 10-15 см від поверхні води, — розповідає Юра.

Окрім того, в акваріумі підсвічується задній фон, завдяки чому пейзаж виглядає безкінечним. Щоб добитися такого ефекту, Юра наклеїв на задню стінку акваріума напівпрозору плівку для вікон.

— А за плівкою положив лед-лінійку, яка світить вгору. За нею, під кутом стоїть біле органічне скло, яке і відбиває світло в акваріум, — пояснює він.

До речі, завдяки освітленню заднього фону і ще двом таймерам на світильниках, Юрі вдалося створити схід та захід в акваріумі. Він розповідає, що коли о 13:30 вмикається освітлення, відбувається імітація сходу сонця з-за горизонту, в 14:00 вмикається основне світло і так горить до 22:00. Через півгодини після цього підсвічування заднього фону вимикається. Таким чином, світловий день в акваріумі складає дев’ять годин.

Ще дивовижніше звучить історія про подачу вуглекислого газу в акваріум. Юра сконструював цілу систему на соді та лимонній кислоті, через яку подається СО2.

— Реагентів вистачає приблизно на півтора місяці. З того, що я робив сам, ця система — єдине, про що справді жалкую. Краще б купив балон, що, в принципі, скоро планую робити, — ділиться досвідом Юра. — Мені прийшов бракований манометр, який травив вуглецем. Не сильно, але тиск постійно падав. Після другої перезарядки реагентів кришки потріскалися. Добре, що я це помітив, бо інакше був би «бабах».

Запустити життя в акваріумі

Юра згадує, що від самого початку проєкту з акваріумом і до заливки водою минуло близько трьох місяців. За цей час він зробив багато висновків і зрозумів, як робити треба, і як не треба.

— Коли хардскейп був остаточно готовий, я висадив рослини і залив воду. Попередньо варив корчі, але недовго — це була помилка, бо через кілька днів вода перетворилася на зелений чай. Але окрім жовтої води проблем більше не було, довгий місяць я робив підміни через день і чекав на запуск жителів, — згадує він.

Якраз в цьому проміжку Юра переїхав з однієї квартири на іншу, акваріум, воду, рослини і рибок брав з собою. Каже, що це було важко.

— На вулиці стояла спека 35 градусів, але в мене є охолоджуючий вентилятор, який підтримує сталу температуру в акваріумі, близько 26-27 градусів. Без пригод не обійшлося, бо через два тижні після запуску я поїхав на відпочинок у Болгарію. Сама проблема полягала в тому, що вентилятор за день випарював по 2-3 літри води і я не міг поїхати й лишити його увімкненим, — каже Юра і згадує, як вжахнувся після повернення додому. — Температура в акваріумі була 32 градуси, все заросло водоростями, хоча до мого від'їзду їх взагалі там не було. Всі камінці, рослини, корчі були покриті товстим шаром коричневого кольору…

Юра не дочекався місяця після запуску акваріума і купив рибку Гіренохейлуса, щоб природнім шляхом очистити простір.

— Гірік вичистив все до блиску за чотири дні. Знаю, що риба не для такого об’єму, але поки він мілкий, це чудовий помічник в боротьбі з обростаннями. Коли трохи підросте, віддам комусь з великим об’ємом, — планує Юра.

Хто ще живе в скляному домі?

Вже чотири роки Юра власник африканської шпорцевої жаби Додіка.

— Так його назвала моя дівчина, бо він постійно квакає і заважає спати вночі, — всміхається він. — Взагалі, всюди пишуть, що жаби виростають дуже крупними, псують декорації та виривають рослини. Але це точно не про Додіка, він виріс невеликий і доволі спокійно себе поводить. Живе в гордій самотності у своїй частині акваріума, дуже любить спостерігати за рибами.

Коли Додік був маленьким, Юра годував його замороженим мотилем. Якось жаба захворіла на водянку — роздувся, як м’яч і не міг спуститися на дно.

— Я лікував його тривалий час антибіотиками. А через кілька місяців він знову захворів, але на щастя, все обійшлося. Я зрозумів, що це все через одноманітне харчування. Може, саме тому він і виріс не дуже великим, — припускає Юра. — Після цього я не даю йому мотиль і Додік почувається прекрасно. Зараз він їсть морський коктейль — креветки, мідії, восьминогів, кальмарів. Іноді в квартиру залітають мухи і я їх ловлю — це його улюблений делікатес.

Окрім чарівного Додіка в акваріумі живе чотири креветки Мікробрахіум. Юра розповідає, що деякі з них виростають велетенськими і часто їх можна зустріти в меню ресторанів чи на прилавках магазинів. Втім, Юрині креветки невеликі за розміром, найбільша в довжину — близько п’яти сантиметрів.

— У Макробрахіумів дуже цікава територіальна поведінка, в кожного своя печера і я є чітка ієрархія. У мене три мілкі креветки по 2,5 см, а одна велика самка близько 5 см. Дуже смішно спостерігати, як мілюзга бореться між собою за корм, а потім приходить велика матуся і всі розбігаються по ніркам. Самка постійно ходить з ікрою, але вони розмножуються лише в солоній воді, — розповідає Юра.

За його спостереженнями, креветки дуже агресивні і несумісні з багатьма рибами.

— Якось я купив пару вуалевих Апістограм Рамірезі, ці риби дуже повільні. Через кілька годин підійшов до акваріуму і побачив, що в однієї вже немає хвоста, а другу уже дожовує креветка. Більше Апістограм я не купував. А до дрібних та спритних рибок, типу Мікрорасбор Галактик і Родостомусів креветки ставляться спокійно, — зазначає він.  

Окрім креветок та жаби Додіка в акваріумі ще є равлик та зграйка рибок Родостомусів. Чистоту в акваріумі підтримують чотири Червоноточечні Неретини та один Сіамський Водоростеїд.

Фото Юрія Жупанова

 

Читайте також:

Умовний термін та численні штрафи за адмінпорушення. Що у Вінниці забув відомий треш-блогер?

Робить фотокамери з бляшанок і протигазу: про пінхол-зйомку фотографа Олексія Кібкало

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up