«Діяти потрібно швидко»: історія парамедика «Лісовика» з тероборони

«Діяти потрібно швидко»: історія парамедика «Лісовика» з тероборони
  • Медик окремого підрозділу 120 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ з позивним «Лісовик» розповів про порятунок побратимів на полі бою.
  • Каже, що крик поранених вселяє страх, страх помилитися, адже діяти завжди потрібно швидко.

«Коли ти на полі бою, коли поруч кричить поранений побратим — не обов'язково навіть, щоб лунали в цей час постріли чи вибухи — стає неймовірно страшно. Це страх помилитися, забути щось, — каже «лісовик». — Весь час в голові має бути список речей, які треба зробити: оглянути кінцівки на критичну кровотечу, накласти турнікет, оглянути чи побратим може дихати, перевірити на вузлові кровотечі, і знов не забути контролювати дихання. Перевірити на інші поранення, типу уламку, що зайшов під пахву».

Медик підкреслює, що це лиш малий шматок і це список тільки по одному пораненому, а якщо навкруги «прилітає» — треба не забути про власну безпеку, а головне, про час.

Відео дня

«При критичній кровотечі у людини близько 40-60 секунд до втрати свідомості. Людина, що впала в шок від втрати крові — майже не має шансу, якщо поруч немає що в неї залити, — продовжує «Лісовик». — А на виході — цього нема. На виході, часто-густо, до точки евакуації ще треба дійти або доїхати, і це не десять хвилин, це години шляху. На виході ваш бойовий медик це в першу чергу бойова одиниця і мати в рюкзаку медикаменти на всі випадки життя — можливості нема. З собою — тільки найнеобхідніше».

«Лісовик» закликає бійців постійно тренуватися, адже в критичній ситуації мають роль тільки навички. Кожен боєць має вміти накладати собі турнікет.

«Щоб у моменти коли боляче і страшно ти не думав ні про що, а просто робив те що треба і робив це швидко та правильно, — відзначає медик. — Додайте до всього ще обстановку навкруги, шо динамічно змінюється і змушує на себе реагувати, діяти. Ніщо і ніколи не йде за планом. Набувайте м'язевої пам'яті, щоб мозок міг реагувати на навколишній світ і його події. Хороша медицина — ніщо при поганій тактиці».

До речі, нещодавно військовослужбовець пройшов кількаденний курс з парамедицини від «Tacmedbat» та тепер ділиться із побратимами корисними порадами. У бригаді відзначають, що цей курс адаптований під реалії війни.

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

«Материнський біль краяв серце». У Ладижині в останню путь провели визволителя Херсону

Через місяць мало бути весілля. На Вінниччині прощались із 24-річним воїном-Героєм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up