АТОвцям допоможуть відкрити бізнес за гроші для безробітних

АТОвцям допоможуть відкрити бізнес за гроші для безробітних
Тарас та Валентина Якобчуки відкрили фірму, яка продає професійний посуд для кафе, ресторанів. У цьому їм допомогли гроші від центру зайнятості
  • Учасники АТО після демобілізації стають на облік в центрах зайнятості. Там їм можуть запропонувати не тільки робоче місце, а й гроші на власну справу.
  • Поки що, цим користуються одиниці, але яскраві приклади вже є. Учасники розказали про переваги та недоліки програми

У Правобережному центрі зайнятості кажуть, що за 2017 рік на облік стали 197 АТОвців, з яких знайшли роботу 69 людей. У 2018-му, за період січень-квітень — 103 стали на облік, а 27 людей працевлаштували. Керівниця відділу організації працевлаштування населення Лариса Леоненко розказала, чому не всі отримали роботу.

— Цьому є декілька причин: військові ще не пройшли реабілітацію, тому їм складно влитися у мирне життя; чоловіків не влаштовує зарплата, яку пропонують: 4-5 тисяч гривень, тоді як мінімальна зарплата в Україні — 3700 гривень. Крім того, багато АТОвців мають вищу освіту, а роботодавці пропонують вакансії на робочі спеціальності: газозварники, водії, охоронці тощо, — казала Леоненко.

Аби задовольнити потреби безробітних, у центрі зайнятості діє державна програма — виплата одноразової допомоги на відкриття власної справи. Якщо коротко, то учасник програми проходить навчання, потім отримує гроші від центру зайнятості на власну справу. Це ті кошти, які він отримав би від держави як безробітний протягом одного року.

Відео дня

З початку 2017 до квітня 2018-го вже 12 військовослужбовців започаткували власну справу, отримавши одноразову виплату. Поговорили з учасниками програми, аби дізнатися про переваги та недоліки.

Запустили сімейний бізнес

Майже рік тому родина Якобчуків започаткували компанію TopRest, яка продає професійний посуд для ресторанних закладів. А до цього відеооператор Тарас Якобчук побував в АТО, де служив у складі батальйону поліції «Вінниця».

— Пішов добровольцем. У складі батальйону слідкував за громадським порядком у місті Попасна, що на Луганщині. Моя служба не була дуже довгою: у квітні 2015-го поїхав в АТО, а восени того ж року повернувся додому. Потім ще працював у 2016 році на міському телеканалі «ВІТА», — розказав Тарас.

Ініціатором розпочати бізнес в сфері посуду була дружина АТОвця — Валентина. Жінка вже займалися цією справою та поступово «перетягувала» у бізнес Тараса.

— Робота забирала всі мої сили та час. Тому залучала для допомоги Тараса і врешті-решт забрала до себе. З часом почали шукати приміщення для шоу-руму, щоб виставити стелажі зі зразками посуду, де клієнти могли б побачити товар. Шукали на це гроші, бо багатих родичів не маємо. Друзі розповіли, що у центрі зайнятості є грантова програма, — казала Валентина Якобчук.

Тарас звільнився з телеканалу та став на облік у центрі зайнятості. Там він одразу сказав, що хоче отримати виплату на відкриття бізнесу.

— Мене направили на навчання підприємницькій діяльності, зробив бізнес-план, захистив — усе це зайняло в мене десь місяць. Ще протягом місяця мені перерахували гроші на картку. Дали 20 тисяч гривень, на які ми придбали стелажі під посуд та меблі для шоу-руму. Звісно, це небагато, але і така сума стала гарною допомогою.

У серпні 2017 року родина Якобчуків запустила власну справу — компанію назвали «TopRest».

— У нашій команді троє людей. Ще ми співпрацюємо з шеф-кухарями, барменами, маркетологами та керівниками, які підключаються, коли починаємо працювати над відкриттям закладу «під ключ». Підбираємо професійне обладнання, посуд та інвентар згідно з концепцією закладу та потребами замовника. Наші клієнти — це кав’ярні, кафе, бари та ресторани Вінниці та області. Тобто, ми продаємо міцний, зносостійкий посуд, яким, при особливому бажанні, можна забивати цвяхи, — сказала Валентина.

Мріяв про охоронну фірму

Одноразову виплату на власну справу взяли й двоє АТОвців — Андрій Худяк та Володимир Дяченко. Чоловіки після демобілізації відкрили у Вінниці охоронну фірму, яку назвали прізвищем свого командира — «ГРОМ АВ». Хоча до служби в армії чоловіки навіть не були знайомі.

— Служили на контракті, у 24 механізованій бригаді, з 2014 по 2017 рік. За три роки побували всюди. І як познайомилися в армії, то увесь час разом, — розповів Андрій.

Зліва-направо: Андрій Худяк та Володимир Дяченко

— До армії працював багато років охоронцем і давно мріяв відкрити бізнес в цьому напрямку. Про що розповідав Андрію останні два роки. Та, мабуть, набрид вже з цією охоронною фірмою, — казав Володимир.

Після демобілізації у 2017-му чоловіки стали на облік у центрі зайнятості, де їм запропонували грантову виплату на відкриття власної справи.

— У мене був вибір — або армія, або щось своє робити. У армії я вже був. Варто подумати й про те, яким чином родину у Вінниці забезпечувати, — казав Андрій Худяк. — Пройшли навчання, захистили бізнес-план. Для мене це не було складно, адже я економіку добре знаю. З цим проблем у нас не було.

Неприємна ситуація з ними сталася, коли хлопці отримували виплати для відкриття бізнесу.

— Однією з умов було принести виписку, що ти відкрив підприємство та тільки тоді надсилають гроші. Але я і Володя відкрили одне товариство на двох, де я значився директором, а він — мій заступник, — розповідав Андрій. — У центрі зайнятості сказали, що виплату отримаю тільки я, бо, нібито Володимир «не відкрив своє підприємство». Довелося трохи поскандалити. Потім принесли витяг з єдиного реєстру підприємств та юросіб, де було вказано власників — Андрій Худяк та Володимир Дяченко, 50% частки компанії в кожного. І нарешті нам перерахували на дві виплати по 30 тисяч гривень.

Охоронна компанія «ГРОМ АВ» працює другий місяць. За грантові кошти хлопці придбали ліцензії на зброю, на охоронну діяльність, вийняли офіс та закупили форму.

— При цьому ми вже у плюсі, — розказав Володимир. — Нашим першим замовленням було охорона людини на одній з конференцій у Києві. А так ми надаємо послуги з фізичної охорони для підприємств у Вінниці. Тобто, працівник нашої компанії охороняє об'єкт безпосередньо на місці.

Як отримати гроші на власну справу?

Провідний фахівець профорієнтації відділу активної підтримки безробітних Правобережного центру зайнятості Ганна Доріф розказала, що для отримання гранту є кілька умов:

  1. У програмі беруть участь безробітні, які стали на облік у центрі зайнятості.
  2. У першу чергу гроші дають АТОвцям. Отримати кошти на власний бізнес можуть ще і переселенці та люди з інвалідністю.
  3. Людина не має бути підприємцем протягом останніх двох років.
  4. Щоб отримати виплату — потрібно спочатку зареєструвати бізнес. Та працювати у власній справі мінімум півроку.

— Якщо протягом одного місяця від звернення людини ми не можемо підібрати гідну вакансію, то пропонуємо відкрити власну справу за гроші з виплат по безробіттю, — казала Ганна Доріф. — Відправляємо на курси про організацію малого бізнесу. Після навчання, людина захищає свій бізнес-план в інституті та на комісії у центрі зайнятості. Орієнтовно, увесь цей процес триває один місяць.

За умови успішного захисту бізнес-плану, людині перераховують виплату по безробіттю, одноразово для організації підприємства.

— Залишок від допомоги по безробіттю, який був за останній рік, виплачується єдиним платежем. Її розмір визначається індивідуально. Контроль використання коштів також є. Ми телефонуємо нашим підприємцям після півроку, як вони запустили справу. Перевіряємо, чи сплачують вони податки, — казала Доріф.

Додаткова інформація:

Лівобережний міжрайонний центр зайнятості

Привокзальна, 28; (0432)27-89-83, (0432)27-83-73

Правобережний міжрайонний центр зайнятості

Стрілецька, 3а; (0432)55-44-90, (0432)27-87-17

 

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вася

    Что-то врут

    Они там за день получали тысячу, если Президент не врёт.

    Куда ж им копейки по безработице?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up