20 днів медик боровся за його життя. Лікар Павло Ковальчук — жертва ракетного удару 14 липня

20 днів медик боровся за його життя. Лікар Павло Ковальчук — жертва ракетного удару 14 липня
  • Дата 14 липня для Вінниці стала трагічною. Ракетний удар по Вінниці цього дня 2022 року забрав життя 29 людей.
  • Серед них лікар Павло Ковальчук, який отримав 70% опіків тіла. Медики боролися за його життя 20 днів...

Павло був одним з тих, кому вдалося вибратися живим з «вогняної пастки»: дитячий невролог на момент обстрілу Вінниці 14 липня був в приміщенні діагностичного центру «Нейромед», що біля «Ювілейного». Чоловік отримав опіки 70% тіла, але за допомогою пішоходів дістався до найближчої станції швидкої медичної допомоги.

Пізніше того ж дня чоловіка госпіталізували в опіковому відділення Пироговки, і незабаром доставили на лікування за кордон, в Краківський опіковий центр.

«Я живий! Я у свідомості, бачу і відносно непогано чую. Я можу рухатися і сподіваюся зможу рухатися повноцінно. Я, сім’я, близькі та друзі вдячні за підтримку», — повідомляв на своїй фейсбук-сторінці Павло Ковальчук.

Відео дня

20 днів медик боровся за життя. Лікарі робили усе можливе. Але у вівторок 2 серпня стало відомо, що Павло Ковальчук помер у лікарні. У «Нейромеді», де працював невролог, сказали, що «численні опіки та поранення виявились дуже важкими».

Вінничанка Наталія Суханова опублікувала сьогодні допис у себе на сторінці. Жінка згадує Павла, як чудову людину. Процитуємо її пост:

«Це було до війни... Весна, вже її перші сонячні, але ще прохолодні дні. Я телефоную і прошу Пашу підібрати мені антидепресант, а він пропонує зустрітись. Ми стоїмо біля маленького штучного озера на Вишеньці і гріємо руки паперовим стаканчиком кави. Я багато спілкувалась з Пашою на роботі, але це була єдина особиста зустріч. Він, здається, трішки хвилюється, намагаючись зосередитись, але незвичність обстановки та й я у якості пацієнта створюють певний дискомфорт. Він задає питання по-діловому послідовно, я відповідаю, він робить паузи, напевне обмірковує, дивиться на мене... Ці очі, надзвичайні, блакитні, ясні, широко відкриті, практично по-дитячому наївні, але все ж глибокі, розумні.

Кава видалася особливо міцною, я її смак серед тисяч запам'ятала: гіркувато-солодка, мінімально пряна, оксамитова, масляниста. Навіть після ковточку виникло відчуття приливу енергії, задоволення і спраги, але приємної, не болісної. Як так сталося, що в невеличкій піцерії змогли зварити витвір мистецтва? Але її так мало. Розмова триває, а вона лише на дні, останній ковток... Я намагаюсь відтягнути задоволення, але вона швидко остигає.

Колись пізніше я ще раз зайшла в цю піцерію саме за кавою, хотілось знову насолодитись шедевральним смаком, але кава видалася... звичайною. І тоді я осягнула, що надзвичайною тоді була не кава, а людина, з якою я спілкувалась. Саме Паша... Саме його не вистачає... саме враження від його унікальної особистості хочеться знову відчувати, подовжувати, саме він надихав, надавав енергію...

Паша був особливим, надзвичайно розумним, талановитим, ерудованим, амбіційним, дуже працьовитим, при тому залишався добрим, чуйним, емпатичним, врівноваженим. Здається, він ніколи не втомлювався набувати нових знань, щиро ділитися ними та використовувати для блага пацієнтів. Зовсім не було в ньому пихатості та зверхності. Була неосяжна любов до близьких, своєї справи, науки, пацієнтів, колег, життя... Велика людина з великим серцем... Був... Я його завжди пам’ятатиму...

Не пробачимо».

Внаслідок ракетного удару по Вінниці, який стався 14 липня 2022 року, нагадаємо, загинуло 29 людей, з них — троє дітей. Ще 154 людини одержали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Сильно постраждала інфраструктура міста. Загалом пошкоджень зазнали 55 будівель і 40 автомобілів. Повибивало вікна та пошкодило будинки також приватних квартир.

Більше інформації знайдете наших у репортажах:

Відзначимо, що 12 липня Служба безпеки України зібрала нові докази вини колишнього командувача Чорноморським флотом рф Ігоря Осіпова, який причетний до обстрілів цивільної інфраструктури України. А саме — ракетного удару по Вінниці 14 липня 2022 року. Тоді місто атакували ракетами «Калібр».

 

Читайте також:

Як діяти, якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет? Поради та рекомендації

Не ігноруйте. Вінничанам нагадують про чотири види сигналу у разі екстрених ситуацій

Можливі ракетні удари. Що робити вінничанам після сигналу «Увага всім!»

Не нехтуйте власною безпекою. Правила безпечної поведінки у надзвичайних ситуація

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Маргарита Мельничук

    Вічна і світла пам'ять
  • Наталя Скорук

    Щирі співчуття рідним. Царство небесне лікарю…Вічна памʼять
  • Natalia Oleynik

    Царство небесне найкращому лікарю ...не пробачимо...
  • Ларіса Сугак Михальченко

    Вічна пам'ять🙏🙏🙏😥😥😥

keyboard_arrow_up