В музеї транспорту презентували нову марку і відкрили виставку присвячену майбутньому місту побратиму

В музеї транспорту презентували нову марку і відкрили виставку присвячену майбутньому місту побратиму
  • У Вінницькому музеї моделей транспорту 14 квітня відкрили виставку «Мандрівка до Карлсруе», присвячену майбутньому німецькому місту-побратиму Вінниці.
  • Також презентували нову ексклюзивну поштову марку «Пристрасті до винаходу немає кінця!».

Це вже сьома марка, яку Офіс туризму Вінниці випускає в партнерстві з Укрпоштою пишуть на сайті міськради. І вона започаткує нову серію власних ексклюзивних марок під назвою «Вінниця: від ідей до інновацій». Марку присвятили першому автомобілю з бензиновим двигуном Benz Patent-Motorwagen, що був створений у 1885 році Карлом Бенцом — всесвітньо відомим інженером й уродженцем передмістя Карлсруе. Назву марці — «Пристрасті до винаходу немає кінця!» — дала цитата самого Бенца.

На цій марці зобразили перший автомобіль Benz Patent-Motorwagen і фарфорову ляльку, яка символізує дружину винахідника Берту Бенц (в дівоцтві — Рінґер). Саме вона у 1888 році здійснила перший в історії міжміський маршрут на автомобілі, подолавши 106 км з Мангайма через Карлсруе до Пфорцгайма, де жила її матір.

Відео дня

Наступного тижня один з маркованих примірників блоку попрямує з вінницькою делегацією до Карлсруе, де його вручать меру міста Франку Ментрупу з нагоди підписання угоди про побратимство вже зовсім скоро.

— З початку повномасштабної війни місто Карлсруе виявило бажання налагодити з нами партнерські і побратимські відносини. І відтоді воно чи не найбільше серед німецьких міст допомагало нам, — зазначив вінницький міський голова Сергій Моргунов. — Наприклад, зелені намети, мобільні «пункти незламності», яких було 10 по Вінниці — це якраз подарунок від Карлсруе. Саме тому до підписання побратимської угоди ми вирішили з допомогою «Укрпошти» випустити і погасити тематичну марку, адже Карл Бенц — достатньо важлива постать не тільки для міста Карлсруе, а й усього світу. Тим більше зі своєю дружиною, яка була першою водійкою в історії.

Виставка «Мандрівка до Карлсруе»

Паралельно з церемонією спецпогашення марки відбулося відкриття виставки «Мандрівка до Карлсруе». В цій експозиції представили рухомий макет німецької залізниці, який відтворює вокзал та гірські околиці міста Карлсруе, з автентичними моделями залізничних, трамвайних та фунікулерних вагонів цього міста. Також на виставці можна побачити оригінальні карти і листівки з Карлсруе та регіону Баден і колекцію автомобільних моделей марки Мерседес-Бенц (раніше — Даймлер-Бенц).

Директор Вінницького музею моделей транспорту Олександр Вдовиченко розповів, що роботу над цим проєктом почали ще восени минулого року. Він мав бути присвячений Німеччині, а коли колекціонери дізналися, що Вінниця і Карлсруе планують стати містами-побратимами, то детальніше вивчили історію цього міста, і зробили інсталяцію з німецькими будинками і залізничною колією більш тематичною.

— Наприклад, такий фунікулер є тільки в Карлсруе. Це найстарший діючий фунікулер в Німеччині (1888 року), — розповів Олександр Вдовиченко. — Також ми придбали на аукціонах моделі трамваїв Карлсруе: 30-х років, 60-х років та сучасний. Один ми купили в Німеччині, інший їхав дуже довго з Франції. Трамвай цього міста, до речі, цікавий тим, що його колії з’єднані з залізничними (до 150 кілометрів з центру міста можна проїхати). Також у нас є модель автобуса футбольного клубу Карлсруе, який ми шукали дуже довго. Це популярна в Німеччині команда, за яку грав дуже крутий воротар Олівер Кан, який народився в Карлсруе».

Директор музею також розповів, що макет «Мандрівка до Карлсруе» стане частиною постійної експозиції, а не тимчасовою інсталяцією. Однак завершать його створення протягом місяця (зараз він готовий на 75–80 %). За цей час там мають «добудувати» вежу Карлсруе, німецький середньовічний замок, посадити дерева, заселити територію фігурками людей тощо. І відвідувачі музею мають унікальну можливість спостерігати за цим процесом.

— Щодо макету залізничного вокзалу, то він у нас зараз підсвічується і має ще фарбуватися у темно-сірий колір. Біля нього буде стоянка велосипедів, адже перший велосипед також створив винахідник з Карлсруе — Карл Дрез, у 1817 році. А найголовніше — це постать Карла Бенца, який запатентував перший у світі автомобіль з бензиновим двигуном. На нашому макеті є навіть маленький пам’ятник цьому автомобілю. Ми його купили в США спеціально для цього проекту. Хоча в Карлсруе такого пам’ятника насправді й немає. Ми хотіли здивувати у цьому проекті саме транспортом. Сподіваюся, що відвідувачі це оцінять, зокрема і гості з Карлсруе, — зазначив Олександр Вдовиченко.

Побачити експозицію можна у Вінницькому музеї моделей транспорту можна:

  • за адресою (вул. Соборна, 64) 
  • щодня з 12.00 до 20.00.

 

Читайте також:

Рейтинг «прозорості» міст очолили Дніпро, Львів і Мукачево. А де Вінниця?

Навчили плести сітки і вразили уроком про Бандеру! Режисер із США у Вінницькому ліцеї №2 знімав фільм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Яна Шевчук

    Приємно виглялає

keyboard_arrow_up