Сварга, ружа, ромб: що закодовано у вишивці? Народознавці про подільську вишиванку

Сварга, ружа, ромб: що закодовано у вишивці? Народознавці про подільську вишиванку
Тетяна Пірус — педагог, науковець, краєзнавець, народознавець, етнолог, історик, дослідник, писанкарка
  • Вишиванка є основним елементом українського національного одягу.
  • Вишиті візерунками сорочки — відображення цінностей, традицій, культури та історії нашого народу.
  • Кожен регіон мав свої орнаменти та символіку зображення на полотні. 
  • Дізналися, які вишиті сорочки одягали на Поділлі наші предки.

Для народного костюму Вінниччини характерна вишита сорочка. За кольором і орнаментом можна судити про час її створення та місце. Сама ж вишивка має магічне значення. Це оберіг для того, хто одягає сорочку. Він допомагає жити в добрі, злагоді, достатку.

Саме тому народознавиця Тетяна Пірус із дитинства ходить у вишитій сорочці і просто не уявляє без неї свого життя. Каже, що були випадки, коли вишиванка її і рятувала, і допомагала.

— Для мене вишита сорочка — це спогади з дитинства, зв’язок із батьком, з родичами. Я виросла в цьому. Декорування одягу — це особливий світ людини, не лише споживацький. У наших предках ніколи не повторювалась сорочка своїм орнаментом. І навіть, якщо мати вишивала дівчинці, вона була повинна, щось змінити.

Відео дня

 Науковиця говорить, що ще до початку минулого століття люди знали мову вишивки.

— На  сорочці дівчини, до прикладу, символами написано, чого вона, коли вишивала, бажала собі,— каже Тетяна Пірус. — А вона бажала бути здоровою, багатою. Кожен ромбик, квадратик мав назву: в’юни, раки, ластівчині хвостики, цуцики, рожі, купчаки. Ще до початку минулого століття їхні назви люди знали. На сорочці бабусі та матері набір знаків ніколи не повторювався. Міг бути один мотив. Скажімо, виноград. Але вишито орнамент по-різному. 

Одвічними чоловічими символами є знаки вогню, у тому числі і так звані «баранячі роги», які на вишиванках зображувалися у вигляді ромбічної решітки. До традиційної чоловічої символіці також відноситься знак Сонця, який може бути або ж у вигляді прямого хреста або ромба з променями.

Щодо кольору, то найдавніші сорочки колекції  кінця ХІХ – початку ХХ століття  були вишиті червоним і чорним. Приблизно у тридцятих роках минулого століття з’явилася різнокольорова вишивка.

— Для того, щоб виготовити кожну сорочку, потрібно було два роки праці — від висівання конопель до виготовлення нитки і самого вишивання. До свого весілля дівчата мали вишити 10-20, а то й сто сорочок. Тому сьогодні в музеях багато саме їх. А ось одягу і взуття менше. Щоб сучасний одяг був вашим особистим, торкніться його голкою з ниткою, вишийте хоча б кілька елементів. Це дуже просто.

Подільська вишивка

Для Вінниччини характерним орнаментом Подільської вишивки — є малюнок на темному тлі полотна, що символізує родючість земель. Основною технікою, що переважає в арсеналі подільських майстринь є низь, що є однією з найдавніших технік вишивання. 

Часто у східноподільських сорочках використовується техніка виколювання, яка надає сорочкам неповторного ажурного вигляду. Такі сорочки часто одягали молоді дівчата на весілля. Переважним елементом геометричного орнаменту у вишивці є рослинні орнаменти. Це символи квітів різноманітні, як чорнобривці, хмелики, соняшник, волошки. Були символи плодів - полуниця, яблука, сливи, виноград.

— Для Подільських сорочок характерне темне тло. Чорний колір — це родюча та багата земля, яка давала багаті плоди, — зазначає дослідниця. — На вишитих сорочках ми бачимо темне тло, але якщо з'являються яскраві ниточки, то ми можемо датувати і сказати якого віку ця сорочка. Як треба було шанувати працю, шанувати сорочку та її заховати та зберегти. Аби ні в часи 30, ні в часи світової війни, нікуди вона не зникла.

Переважно на Поділлі вишивали сорочки кольором стиглого жита, який поєднується в одному виробі разом з чорним. Житній колір сорочки отримували від запікання у тісті ниток, які були пересипані хромітом. Такий спосіб обробки ниток надавав кольору інтенсивності і стійкості.

Колір і символ

Наші предки дуже серйозно ставилися до символіки і до того, як вона може впливати на життя людини. Старі люди вірили, що правильно підібраний символ зможе прикликати удачу, допомогти вийти заміж або посприяти жіночому зачаттю. Так, на сорочках молодих обов'язково вишивали одвічний символ родючості — ромб з хрестом всередині, а в кожній частині — крапка, що позначає насіння. 

Красива вишита українська сорочка з льону з давніх-давен вважається символом здоров’я та краси, щасливої долі й родової пам’яті, любові та святковості, оберегом і захистом від злого ока і слова. Який сенс вкладали в інші орнаменти наші предки?

  • сварга — символ сонячного культу, домашнього вогнища, родинного щастя;
  • вазон — дерево життя, символ краси, молодості, оновлення душі та тіла;
  • ружа — поєднання жіночого і чоловічого початків, що дає життя всьому;
  • хрест — знак гармонії, чотирьох стихій, оберіг від злих духів;
  • дуб — символ чоловічої сили, мужності, непереможності, міцної життєвої сили;
  • рослинні мотиви — символ чистоти, процвітання, роду та життя;
  • ромб — символ союзу Сонця і Землі, родючості;
  • зірка — оберіг від зла і негативу, захищає від хвороб.

Кожен колір у вишивці теж несе свій сенс:

  • білий колір — служив захистом від злих сил. Таку вишиванку вибирали молоді дівчата для підкреслення своєї природної краси.
  • чорний колір — колір печалі і песимізму, найчастіше його вибирали для покійних і скорботних.
  • червоний колір — цей колір несе удачу і захист.
  • жовтий колір — багатство і благополуччя, символізує сонце, як енергію для всього живого.
  • зелений колір — колір народження і зростання.

Цікаво і те, що на Вінниччині з давнини вишивкою займались не лише жінки, але і чоловіки. Найвідоміші своїми вишивками такі села, як Клембівка, Яланець, Городківка та Стіна.

 

Читайте також:

Хата на хуторі діда Абаза. До 95-річниці музею М.Коцюбинського розповідаємо його історію

Від модних костюмів до плитоносок: дизайнер Дмитро Чернега шиє амуніцію для захисників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Читач34

    Якби не "піруси" по цю сторону і "запоребриком", то зараз був би мир.
  • Читач34

    Чи той зараз час, щоб популяризувати серед молоді такі речі?

    Щоб ви розуміли, "сваргою" вона називає гітлерівську свастику

    Світлана Єлісеєва reply Читач34

    Дізнайтеся, будь ласка, про свастиу. її  походження. Зрозумієте більше.

    Читач34 reply Світлана Єлісеєва

    Ви смішна, Ви не дитина часом? Нема такої людини, яка б не знала, що вона існувала ще до християнства. А от того, що і до Гітлеоа Цей символ використовувався у війнах, Ви не знаєтн, так що це Ви почитайте.
  • Читач96

    Чоловік Таньки Пірус веде в музеї Коцюбинського зібрання язичників. Збирає гроші з відвідувачів

    Світлана Єлісеєва reply Читач96

    Бог- один. Імена у Нього - різні.

    Читач34 reply Світлана Єлісеєва

    Мамона її бог((

keyboard_arrow_up