Поліцейський не завжди правий. Які зміни хочуть ввести для захисту «копів»?

Поліцейський не завжди правий. Які зміни хочуть ввести для захисту «копів»?
  • Драконівським законом прозвали проект змін, яким МВС має намір запровадити так звану презумпцію правоти поліцейського.
  • «Спочатку підчиняйся, а потім оскаржуй» — під цей принцип хочуть підлаштувати кодекси.
  • Як посилять відповідальність за непокору правоохоронцям і що з того буде? Відповіли експерти.

Так званий «аваківський» проект уже пройшов обговорення в комітетах і ліг на стіл Голові Верховної Ради, готовий для прийняття. Щойно документ з номером 5110 передали депутатам, лідерка Автомайдану Таїса Гайда в Фейсбуку поставила питання: «Чи готові ви покинути всі справи, сісти в поїзд, автобус, авто і приїхати до Києва під ВР, щоб не дати прийняти диктаторські закони?»

«Можливо, презумпція правоти і потрібна, але у правовій державі і з кваліфікованим складом поліції, а не з тією страшною пародією на правоохоронні органи, які в нас є», — пише активістка.

Насправді в Раді лежить два проекти, які стосуються презумпції правоти поліцейських. Альтернативний подала група депутатів услід за «аваківським». Чим різняться ці два проекти, й яку вони пропонують відповідальність для простих смертних чи для людей у формі — дивіться в інфографіці нижче.

Відео дня

Редакція попросила також прокоментувати можливі зміни експертів та речниць патрульної поліції Вінниці та управління Нацполіції області. Прес-офіцер останньої - не змогла надати коментар через відрядження. Вона сказала, що позиція відомства озвучена Хатією Деканоідзе — підтримка проекту 5110.

Тим часом правозахисник Володимир Караваєв у Фейсбуку написав заклик, що чітко характеризує обидва проекти, які готуються розглянути депутати: 

 




Маємо ризики для зловживань

Станіслав Нижник-Оскільський,
правозахисник:

— Прийняття запропонованих змін негативно вплине на дотримання прав людини працівниками поліції й створять значні проблеми у діяльності поліції. По-моєму, не враховано локальну проблематику діяльності поліції та недовіру до колишніх міліціонерів, тому відсутність при підготовці законопроектів заявленого підходу community policing (діяльності поліції орієнтованої на громаду) унеможливлює баланс між завданнями поліцейської діяльності і правами людини.

Продовження адміністративного затримання до 24 годин, відмова від обов’язкової присутності двох свідків під час огляду водія на стан сп’яніння, ініціатива «виписати право громадян знімати роботу поліції на камеру, якщо тільки це не перешкоджає виконанню службових обов’язків поліцейськими», спроба прирівняти до поліції парамілітарні організації, статус яких законодавчо не прописаний – все це створює істотні ризики зловживань (в тому числі і корупційні) з боку працівників поліції й становить очевидну загрозу кожному із нас.



Потрібна посилена внутрішня безпека

Віталій Павловський,
голова «Ревізії влади»:

— Люди не готові знову повернутися у «поліцейську» державу. Але криміногенна ситуація, з якою ми стикаємось кожного дня, просто кричуща, і захистити себе поліцейський не завжди має можливість. Якщо пункти в законі посилення повноважень поліцейських будуть вмотивовані для безпеки поліцейського, то такі зміни потрібні. А щоб не було «ментовского свавіля», я б запропонував посилити моніторинг поліцейських, створити із правозахисників, журналістів, активістів спеціальні групи, які б відпрацьовувати скарги громадян.

Також варто законодавчо посилити відповідальність копа за перевищення службових повноважень навіть до певного строку відбування під вартою. Щоб поліцейський відчував себе в безпеці з одного боку, та ніколи не ризикнув безпідставно використовувати фізичний вплив на громадянина - конче необхідна посилена внутрішня безпека поліції! Дана структура має підпорядковуватися незалежній гілці влади, приклад, уповноваженій Верховної Ради з прав людини.



Провалена реформа не дає права

Володимир Затайдух,
засновник «Дорожнього контролю»:

— Чи варто посилювати відповідальність за непокору працівникам відомства, де провалилася реформа? Не варто! Ми живемо в той час, коли обставини змушують кожну людину самовдосконалюватись, знати свої права та обов’язки як громадянина. Час вимагає, щоб і поліцейські підвищували свій рівень, аби бути спроможними затримувати порушників. Наша ж улюблена «піліція» звикла до іншого: щоб займати посаду у відомстві, не потрібно проходити навчання, достатньо керуватись принципом: «я поліцейський — я закон».

Сформуйте кваліфіковані заклади для підготовки кадрів для поліції, дайте їм час для проходження повноцінного навчання, перегляньте нормативну законодавчу базу, яка дає змогу трактувати закон з двох сторін, і аж після цього вимагайте виконання реформи та посилюйте відповідальність за непокору поліцейським-професіоналам.



Очевидно драконівські норми

Євген Стрільченко,
адвокат:

— У проектах ідеться не тільки про презумпцію правоти поліцейського, а й інших держслужбовців. Перший проект створює широкий спектр «можливостей» людині попасти під посилену відповідальність. Такі заходи не викличуть поваги та довіри до державної служби і до поліції зокрема. Стосунки між поліцейським і громадянином напружаться ще більше.

Другий законопроект – створений на противагу першому, гуманний, направлений на захист інтересів людей. Він пропонує термін арешту за образу державного діяча обмежити трьома добами, замість 10-15 діб. Одночасно пропонується ввести матеріальну відповідальність поліцейських за образу громадян. І це справедливо! Такі умови будуть утримувати від свавілля.

Загалом, є вже діючі норми, які передбачають ефективний захист поліцейського. Придумувати інші не потрібно, тим більше, що вони очевидно «драконівські». Якщо депутати надумають підняти руки за перший, «аваківський» проект №5110, то їх обов’язком буде ухвалити також проект 5110-1 «від народу» - для рівноваги.   



«Копів» ображає хамство

Тетяна Фіщук,
речниця патрульної поліції Вінниці:

— Усі люди хочуть змін на краще, але, на жаль, часто самі ж не хочуть творити ці зміни. Поліцейські — такі ж люди, як і ми з вами. Не потрібно ставитись до них вороже. Це не каральний орган!

Вони щоденно ризикують життям і здоров'ям заради нас! Так, інколи помиляються. Мене особисто дуже ображає, коли я чую про випадки хамського ставлення громадян до працівників поліції. 

Хоча б на добу уявіть собі місто без них! Що тоді буде? Передбачити нескладно. Для того, щоб поліцейські робили свою роботу ще краще, їм потрібно надати відповідні права, їм потрібно довіритися.

Якщо хочете хороших змін - творіть їх. Конфуцій свого часу казав: "Замість того, щоб нарікати на темряву, засвітіть свою свічку".




Читайте також: 

Коси стають дибом. Що думають вінничани про презумпцію правоти поліцейських

Гайда збирає Майдан. Чому лідерка Автомайдану закликає їхати до Києва?

Мінус чотири відсотки “ментів”. Офіційні результати поліцейської атестації

В поліції ввели нову посаду: поліцейського омбудсмена. Це як свій серед чужих

«Шановний, ви порушили!» Як себе вести з поліцейськими у незручних ситуаціях

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Для початку поліцейські власне мають самі вивчити досконало закони!!!! Крім того існує презумпція невинуватості!!!!!Поліцейські вже не раз показували свою"правоту"...особливо тоді, коли розстріляли пасажира в БМВ!!!! Також слід відмітити, що як можуть захистити потерпілих від бандюганів копи,які себе не можуть захистити!!!! Саме безпечність поліцейських обернулась трагедією у Дніпрі!!! Ну як не почути, що бандит звів курок???!!! А все через те, що людей належним чином не підготували до таких ситуацій і випустили на вулицю як "пілотний проект" нашої влади, якій начхати на їх життя та здоров"я!!!
  • Anonymous

    Шановна Тетьяна Фіщук, Вам би казки дітям писати а не "байки" про роботу поліції. "Вони щоденно ризикують життям і здоров'ям заради нас! " - це Ви про кого? Можливо це Дмитро Кисличенко, можливо це пан Сіманчук, можливо це пан Олійник який застрілив пасажира БМВ? Пан Аваков?

    Так згоден при такому рівні управлінням ТЗ загроза життю є, але це не повязано з поглядом "заради нас", це невміння кермувати та впевненість у безнаказаності. Це не заради НАС а для створення поліції з потрібних керівництву людей, "заради" - чіткого виконання хворого уявлення керівництва, показових вистав та створення "реформ"

    "Для того, щоб поліцейські робили свою роботу ще краще" - пробачте шановна Тетьяна куди вже краще? Кайданки на пенсіонера застосовують , шановного пана Сіманчука хотіли отравити нестерильним приладом.

    Наявність більших прав дозволить закувати пана Сіманчука у кайданки?

    Не брешіть не собі не читачам. Для того щоб закувати у кайданки пенсіонера, виписати штраф власникам сабак, виглядати дурнями на сайті "ДК", прав у поліції вистачало. Їх вистаячало при влаштиванні "цирку" з паном Їгорем Субботою, при побиттю молоді у відділку, при пошкодженні  машин. Але прав не вистачало при винесені постанови прокурору який веде справу поліції, при їзді пана Симанчука з червоним обличчям.

    "Пан Хорт порвав портрет президента -" образив державного діяча.......

    У вас вистачило прав на утриманні його під вартою,  а от вбивство пана Бузини прав не вистачає.  Яку "свічку" може запалити пан Аваков , його син з рюкзачками, можливо пан Луценко запале зі своєю нерухомістю?

    Збільшення прав - велика брехня від влади для збереження влади, боротьби з незгодними та знищенню ішої думки про людей у владі.

    Копів ображає хамство - це Ви про кого?  Про Вашого Дмитра , який "спілкувався " з пресою, чи пана Олійника якого образив мертвий пасажир? Вчителя також ображає не виконане домашнє завдання та не бажання дітей вчитись, але вони не просять право на застосування кайданок.
  • Усатий В'ячеслав

    Вважаю що закон про презумпцію невиновоності поліцейських потрібен. Але також потрібен закон який буде наказувати поліцейських за перевищення або зловживання.

    Анонім reply Усатий В'ячеслав

    Вважаю, що ти тупорилий касрюлеголовий йолоп.
  • Анонім

    вони ж через один на рахітів схожі, які себе ставлять вище за народ!!! це по типу РАХІТ-КАРАТЄЛЬ)))))хД
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up