В поліції ввели нову посаду: поліцейського омбудсмена. Це як свій серед чужих

В поліції ввели нову посаду: поліцейського омбудсмена. Це як свій серед чужих
Заріна Маєвська (27): "В райвіділі не може бути закритий для мене ні один кабінет, ні одна тумбочка, ні один підвал"
  • Старший інспектор з особливих доручень або просто - поліцейський омбудсмен.
  • Контролювати дотримання прав людини поліцейськими Вінниччини призначили 27-річну жінку.
  • Колишню патрульну поліцейську. Вона впевнена: перед нею не може бути замкнених дверей. 

- Я тут незалежна людина, - говорить лейтенант поліції Заріна Маєвська, якій після навчання в Києві виділили робочий кабінет в управлінні на Театральній, 10. - Як кажуть, свій через чужих і чужий серед своїх. Але буду намагатися роботи свою роботу сумлінно, чесно, доброякісно, щоб за моєю спиною не було чогось такого, за що мені було б соромно.

Заріна Маєвська вчора, 13 жовтня, дала свою першу прес-конференцію. Розповіла, що вона не підлегла начальника поліції області, а підпорядковується Хатії Деконаїдзе. І показала посвідчення, отримане з рук глави Нацполіції, із приписом про необмежений доступ. Він значить, що співробітники, які заважатимуть виконанню її повноважень, понесуть дисциплінарну відповідальність.

- В райвіділі не може бути закритий для мене ні один кабінет, ні одна тумбочка, ні один підвал, - каже Заріна Маєвська.

- То вас тепер в поліції всі бояться? - питаємо 27-річну новопризначену.

Відео дня

- Ні, - звучить спокійна відповідь.

У Заріни Маєвської два основні завдання: моніторити дотримання прав людини під час затримання або будь-якого спілкування з поліцейськими та слідкувати за належними умовами тримання у відділках поліції, в райвідділах, в ІТТ і скрізь, де може обмежуватися воля людини поліцейськими.

- Це також службові авто, автозаки, спецпалати, - пояснює уповноважена. – Всі чудово знають, що люди не завжди утримуються законно і не завжди в тих місцях, де вони б мали утримуватися.

Що стосується слідчих ізоляторів та в’язниці, то на них повноваження поліцейського омбудсмена не розповсюджується. Там працює цивільний уповноважений Верховної Ради.

 

Крім Заріни Маєвської, аналогічні атестовані посади отримали в інших обласних центрах країни ще два десятки колишніх патрульних після спеціальної підготовки в рекрутинговому центрі. Ось що розповіла вінницька уповноважена про свої професійні знання:

- Закінчила академію Внутрішніх справ, маю диплом з відзнакою. Пройшла курси поліцейського. Маю свідоцтво про проходження тренінгу з посиленим вивченням Європейської Конвенції з прав людини, умов тримання, умов затримання. Зараз у нас постійно проходять тренінги. Буквально минулого тижня були у Львові на тренінгу, в понеділок були в Києві у Валерії Лутковської на міні-лекції... Вдосконаленню немає меж. Також цього року я вступила в академію Внутрішніх справ на спеціаліста з юридичного права.

Заріні Маєвській 27 років. Вона родом з Калинівки, заміжня. Минулого року пройшла конкурс в патрульні, а на початку цього року почала працювати в управлінні патрульної поліції міста Вінниці. 

В архіві фотографій, зроблених журналістом 20minut.ua на першому зборі майбутніх "копів" у навчальному центрі та під час присяги патрульних біля Книжки, знайшлися знімки з Заріною Маєвською:

Previous Next

- Коли я прийшла в патрульну поліцію, мені запропонували працювати у відділі моніторингу та аналітичного забезпечення, - каже вона. – Там я працювала на скаргах і зверненнях громадян, проводила службові повірки. Після моніторингу працювала на лінії, заступала на зміни, а потім Редван Усеїнов запропонував спробувати себе на цю посаду, і я погодилася.

Як можна звернутися до уповноваженої з прав людини в Нацполіції?

Центральний офіс поліцейського омбудсмена знаходиться в Києві на Інституцій, 23. у Вінниці – кабінет на четвертому поверсі на Театральній, 10. Робочий телефон: 59-30-34.

- Буду в кабінеті нечасто, - каже Заріна Маєвська, яка планує виїздні прийоми та районі перевірки. - В мене буде корпоративний мобільний з понеділка. Дні особистого прийому будуть тут і в районах. Графік буду повідомляти через ЗМІ, через місцеву владу, де будуть прийоми.  

Також звернутися до уповноваженої зі скаргою чи пропозиціями можна поштою або на електронну адресу: [email protected]. Про це вона написала на своїй сторінці в Фейсбук.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Пчелы против меда. Скажите мне неграмотному как может коп следить за соблюдением прав граждан копами? Если она зарплату получает из тех же рук что и остальные копы.
  • Daily

    и ещё держите  всегда  в готовности   по две  три камеры это будет ничтожный шанс доказать хоть что-то
  • Oleksandr Stoliarov

    Інші ситуація, нещодавно вахтьори Магігранду, перешкоджали моєму конституційному праву на свободу збору інформації, а саме фотозйомці.

    Приїхали 2 копчика на вєліках. Один послухав і видає: "да-да, не можна, я раньше на заправці працював, то в нас так само не можна було знімати на камеру"))) Це взагалі **ять шо? То вали далі працюй на заправку, це якраз твій рівень... про статтю 34 Конституції вони не чули, про ст301-308 Цивільного кодексу так само ... І це ж типу навіть не старі дебіли переатестовані, а типу "моя нова поліція була"...

    Oleksandr Stoliarov reply Oleksandr Stoliarov

    *307-308
  • Oleksandr Stoliarov

    Та про які права людини мова може йти, якщо минулої п"ятниці на Пирогова 4б змушений був вчити дільничного, як той має приймати від мене заяву про злочин, яка процедура передбачена за ст.214 КПК і таке інше. Про те що в черговій частині чергові взагалі дивилися фільм, це взагалі ноу коментс. На моніторі була постільна сцена. Чи порно не знаю, бо одразу виключили коли мене побачили.

    Також про "дотримання" прав людини свідчило те, що збоку сидів затриманий "вмазаний" молодий чоловік, з якого 4 поліцейських ржали тикали пальцями зі словами "о диви-диви, нагрібає його, накривати починає".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up