Поліцейські ще довго будуть у формі міліції. На нову немає грошей. А на що є?

Поліцейські ще довго будуть у формі міліції. На нову немає грошей. А на що є?
Міліції вже більше року немає, а форми все ніяк не позбудуться. Причина - недостатнє фінансування
  • Лишень десятина поліцейських області отримали нову форму.
  • Решта - почіпляли поліцейські шеврони і нашивки на старі кітелі.
  • У скільки обійшлася закупка такого часткового переодягання, в поліцейському управлінні не призналися.
  • А про інші гроші все розповіли.
  • Викладаємо поліцейський бюджет у інфографіці.

Працівники поліції усі, як один, мали переодягнутися у нову форму до початку цього року. Міліцейські атрибути були дозволені тільки до 31 грудня. Втім, як бачимо, чуда не сталось у новорічну ніч. Поліцейські області продовжують носити обмундирування структури, яка більше, як рік тому, перестала існувати.

Міліції немає, а форми все ніяк не позбудуться. У січні журналіст 20minut.ua разом з активістами коаліції громадських організацій «НІКА» поїздив містом, щоб перевірити, чи є у поліцейських жетони, нові посвідчення та нова, поліцейська форма.

- На вулиці ми підходили до правоохоронців, просили представитися, показати посвідчення та жетон. Якщо бачили форму старого зразка, то намагалися дізнатися, чому її досі не змінили на нову, - розказує журналіст Микита Панасенко. - Загалом, опитали дев'ять поліцейських. Ті, які були вдягнені у стару форму, розповіли що нового форменого одягу катастрофічно не вистачає. Кажуть, що на нього у керівництва поліції немає грошей. Один з правоохоронців сказав, що новий одяг йому видали, проте на два розміри більший, ніж потрібен, тому носити його не може.

Відео дня

Моніторинг показав, що в більшості поліцейських стара, міліцейська, синього кольору форма, на якій причеплені нові шеврони з емблемами поліції.

Поліцейські говорять, що нові розпізнавальні знаки мусіли закупити окремо, бо централізоване надання нової форми загальмувалося.

Як говорить прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник, форменого одягу отримали тільки частину, через недостатнє фінансування. І в першу чергу забезпечили поліцейським обмундируванням тих працівників, які працюють з населенням. Наприклад, дільничних офіцерів поліції. Вони – єдина служба, переодягнена в поліцейське на сто відсотків.

- Увесь склад поліції будемо доукомплектовувати по мірі надходження однострою, - сказала Анна Олійник.

Щоб дізнатися більше про хід переодягання в поліцейське, пишемо запит керівнику обласної поліції. У вільному продажу поліцейських атрибутів немає, тому співробітники не могли придбати самі нові розпізнавальні знаки. За нашою інформацією, закуплені нашивки та шеврони були управлінням, а не міністерством.

Через запит ми мали меті взнати, скільки витратили та чиїх грошей на таке часткове приведення у порядок працівників поліції.

Отримуємо відповідь на запит, читаємо і бачимо: керівництво уникло пояснення щодо закупки поліцейських знаків розрізнення для міліцейської форми.

Натомість нам написали, що забезпечення новим форменим одягом іде за графіком. Воно здійснюється централізовано. Форма надходить з держустанови «Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України». І ще: «Згідно наказу МВС України від 22.06.2016 №530 «Про затвердження норм належності однострою поліцейських», знаки розрізнення видаються одночасно з предметами однострою, на яких передбачено їх носіння».

То ж не видали предметів однострою? Звідки тоді взялися на міліцейській формі знаки розрізнення поліцейського зразка? Пояснення - немає.

Натомість нам дали знати, що працівник поліції й надалі вправі носити міліцейське: «пунктом 17 розділу XI Закону України «Про Національну поліцію» дозволяється носіння та використання поліцейськими форменого обмундирування, визначеного для працівників міліції, до моменту забезпечення ним у встановленому порядку згідно із затвердженими нормами».

Щодо зміни інших атрибутів міліції, то вони, як стверджують у поліції, якраз зараз знищуються. Мова про бланки, печатки, штампи, логотипи та емблеми міліції та Міністерства внутрішніх справ.

Скільки працівників поліції маємо у Вінницький області та яка частина їх виглядає по-поліцейському, а яка й досі має вигляд міліціонерів - дивіться в інфографіці нижче. Ми запитували у поліцейського керівника конкретну кількість співробітників по різних підрозділах, яких переодягнули.

«У першу чергу забезпечуються повсякденним одностроєм поліції працівники патрульної поліції, дільничні офіцери та працівники ювенальної превенції», - написали нам і назвали лишень дві цифри: «Станом на 23.01.2017 року особовий склад Головного управління Національної поліції забезпечений повсякденним одностроєм поліції на 10% від штатної чисельності. Дільничні офіцери поліції забезпечені одностроєм на 100%. В лютому поточного року планується забезпечення одностроєм роти поліції особливого призначення та батальйону поліції особливого призначення «Вінниця».

Раніше 20minut.ua писав, що нову форму швидко отримали тільки поліцейські керівники - одразу, як пройшли атестацію. Згодом процес переодягання “завис” на працівниках нижчої ланки, бо ресурси для реформування системи вичерпалися.

А що з фінансуванням цього року? Воно збільшене. Також через запит редакція дізналася, скільки грошей отримає поліція області і як запланувала їх витрачати. У одному з пунктів видатків бачимо, що більше півмільйона гривень передбачені на «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». Не виключено, що кошти з цього пункту плану торік пішли на закупку нашивок і емблем поліції.




Читайте також: 

Тільки вони мають вигляд поліцейських. Як і для чого міняють дільничних?
Поліція нова — форма стара. Чому правоохоронці досі ходять «у міліцейському»
Пройшов рік змін у поліції. Що точно зроблять поліцейські до кінця 2016-го?
Головним поліцейським області став Юрій Педос
Конкурс патрульних поліцейських. Скільки треба віджатися, щоб пройти?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Бамц. Деньги закончились. Что-то рехформаторы опять не просчитали.
  • Purgen Purgen

    Скажите спасибо, что вообще есть в чем ходить. Через пару - тройку лет и такого не будет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up