Насвай - не наркотик, а лайно

Вінницькі підлітки підсіли на насвай, який мішають з тютюну, вапна і курячого посліду. Він викликає залежність більшу, ніж цигарки, але за продаж цієї суміші Закон не карає, тож купити її не проблема. Редакція знайшла вінничан, які роблять гроші на лайні
Насвай - не наркотик, а лайно

Де у Вінниці продається тютюн з курячим послідом, який взяли моду закидати за щоку вінницькі підлітки, щоб розслабитися, редакції підказали читачі. Чи дійсно можна купити пакетик бридкої суміші, просто постукавши в двері квартири, перевірив журналіст RIA.

Його спрямували до потрібного будинку на вулиці Фрунзе перехожі. Виявляється, всі знають, де в тому районі продають насвай.

- Дуже багато людей постійно запитують про цей будинок, - сказали жінки, показуючи дорогу.

Під під’їздом, де живе продавщиця насваю на ім'я Світлана, „агент” редакції зустрів хлопця з пакетиком чогось темно-зеленого в руці. За ним вийшла жінка років 40-45 на вигляд, з чашкою та сигаретою в руках. Побачивши потенційного покупця, вона повернулася під свої двері.

- Скільки? – одразу спитала.
- Один пакетик.
- Чекайте, - сказала жінка і за 30 секунд винесла насвай та взяла за нього 35 гривень.

Інформатори розказували редакції, що ще тиждень-два тому продавався пакетик смердючої суміші по 30 гривень за пакетик. Зараз, виходить, подорожчав.

Чи тільки з цього живе Світлана і чи не відчуває провини за свій бізнес? Спитати про це до жінки пішла автор статті і теж зустріла на виході з її під’їзду хлопців. На вигляд – старшокласники.

- Коли буде написано, що це заборонено, отоді прийдете з питаннями, - сказала 43-річна жінка.  

Світлана говорила, що нічого забороненого не робить. Суміш, мовляв, у неї брали на експертизу працівник міліції, і нічого такого там не знайшли. А якщо якісь підлітки щойно вийшли з під’їзду, то це не означає, що вони були саме у неї.

Так, в складі насваю немає заборонених речовин. Але є тютюн. Цигарки ж не можна продавати неповнолітнім. Невже паспорт Світлана питаєте в хлопців, - допитуємося.  

- По обличчю видно, що вони вже дорослі. В мене своїх двоє дітей. Думаєте, я буду дітям продавати? - сказала Світлана і зачинила двері, коли почула питання про свої заробітки і скільки років її бізнесу.

Продавці - напівлегали
Про мешканку вулиці Фрунзе, яка продає насвай, запитуємо в міліції. Там про неї знають – не раз відкривали кримінальні провадження, але за результатами експертизи закривали. З того, що викликає залежність, в насваї тільки тютюн.

Крім адреси на Фрунзе, затримані з насваєм підлітки розказали правоохоронцям про ще одного продавця. Як дізналася RIA з власних джерел, це 21-річний Сергій, який призначає зустріч покупцям біля “Магігранду”, бо живе на Вишеньці. Дзвонимо йому на мобільний.  

Юнак сказав, що купує насвай у вільному продажу на ринку в Києві, і податків ніяких з доходу не платить. Він говорить, що в тій суміші, яку він продає, немає наркотичних чи психотропних складових, але є шкідливі.  

- Вапно може роз’їдати губи, але хто „закидається”, той знає, як правильно, - каже він і називає свій товар мало не сертифікованим. - Одразу робиться висновок експертизи, щоб не було ніяких проблем і можна було вільно продавати. Міліція мені пред’являла претензії, тільки щоб не продавав дітям. Але я школярам не продаю. В мене брат вчиться в школі. Знаю, що є в місті хлопчики, які перепродують. Діти дурницями займаються, заради „понту” беруть. Воно їм не треба.     

Сергій знає, що у Вінниці, крім нього, можна купити насвай на Фрунзе. Сказав, що жінку-продавця він колегою не вважає. В неї свої клієнти, в нього – свої. Юнак запевнив, що він продає тільки знайомим, які займаються спортом. Судячи зі сторінки Вконтакті Сергія, він й сам спортсмен.

Міліція шукає управу
Якщо складові насваю не заборонені, той сама суміш – в законі. Чи реагує якось міліція на людей, які підпільно заробляють гроші хоч і на курячому, але лайні? Чи фіксували, що продавали дітям?

За словами начальник кримінальної міліції у справах дітей міської міліції Володимира Борищука, „завдяки” напівлегальним продавцям ця бридка речовина стала доступна для дітей торік. Вилучали насвай навіть у шестикласників, але постійна його аудиторія – старшокласники і студенти. Років з десять тому щось схоже купували через інтернет студенти фізфаку, культуристи, щоб зняти крепатуру. Тепер є дешевий аналог, і причина вживання інша – зловити „кайф”.     

- Цього року був випадок, що 15-річна дівчинка потрапила в дитячу обласну лікарню з отруєнням від насваю, - говорить Володимир Борищук. – Дитина із не зовсім благополучної сім’ї. Вона зараз у нашому приймальнику-розподільнику.

А хлопчиків під дією насваю раз на один-два тижні затримують на вулиці, бо вони привертають увагу неадекватною поведінкою. Або ходять у своєму світі, нікого не помічаючи, або занадто веселяться. Розмови з ними приводили міліціонерів до продавців, яких знайшла й редакція.

- Експертиза довела, що у вилученій речовині немає ні наркотичних домішок, ні психотропних. Але моя думка: насвай викликає залежність, тож його, однозначно, не повинно бути, - каже Володимир Борищук. - Ми вже написали листа в обласне управління міліції, щоб підняли питання перед міністерством і потім Кабміном, аби визнати насвай, якщо не наркотичним, то хоча б психотропним засобом.

А поки насвай у законі, міліція впливає більше на дітей, ніж на людей, у яких діти купили. Володимир Борищук розказав, що його працівники розмовляють з батьками школярів, спійманих з насваєм. Якщо учень продав іншому, на батьків складають адмінпротокол про невиконання обов’язків щодо виховання дитини.

- А з продавцями ми можемо хіба що проводити профілактичні бесіди. Вони кажуть: „Так, так, не будемо дітям продавати”, але через місяць знов починається. Раз люди не реагують на прохання, будемо складати протоколи за незаконне заняття господарською діяльністю. Є таке в планах, - сказав Володимир Борищук.   
 

Експерт: Насвай - еквівалент жувальної гумки, прикритий екзотикою. Смердючою

Гліб Головатий, нарколог:
- Суспільство наступає на ті самі граблі. Вперше насвай описав ще Ченгіз Айтматов у своїх творах, як жувальну суміш тютюну з вапном і гноєм, яку вживали кочівники для стимулюючого ефекту. Це була речовина побутового використання. З часом стали пропонувати насвай у Європі. Він здатен викликати залежність.
Якщо мене запитують школярі, що таке насвай, то я розказую про його складові. Ніхто не захоче собі куряче лайно пхати до рота. Крім того, від вапна дуже руйнуються зуби. А від місцевого впливу тютюну на слизову оболонку перспектива - онкозахворювання.
Вперше до мене підходили з питаннями про насвай студенти педагогічного університету років з десять тому. „Ми борці, нам треба після тренування розслабитися...”. Насвай для них – це еквівалент жувальної гумки, трошки прикритий екзотикою. Але погодьтеся, вапно, лайно і тютюн – неприємні речі. Це формує стиль поведінки.
У людини, яка вживає насвай, відчуття постійної слини в роті, вона постійно плюється, а це не гігієнічно. Тому вживають його хлопці, які не мають дівчат. Не думаю, що дівчинка хотіла б мати кавалера, який весь час щось пхає собі в рота, потім від нього тхне... Такі спілкуються в хлопчачому колективі, де вимагається бути один від другого дорослішим, крутішим, навороченішим. Вони не можуть формувати нормальні стосунки з дівчатами.
Крім того - мають ризики зруйнувати собі зуби і отруїтися. Продавці можуть запхати в насвай, що завгодно, і як ти на це прореагуєш, не знає ніхто. Торговцеві треба продати, все інше його не хвилює. За автентичність самого продукту, як би це дивно не звучало, ніхто не несе відповідальності, тому можна, щонайменше, банально отруїтися.
Насвай простий, широко розповсюджується, не підпадає під якісь нормативні акти, тому його можна безкарно вживати з точки зору закону. Молоді люди проходять дуже короткий період його вживання. Це як пізнавальний досвід. Тобто говорити про якусь епідемію не варто, але бути напоготові треба, бо коли закінчиться субкультуральне вживання, молоді люди можуть перейти на будь-які інші психотропні речовини, до яких в них дотягнуться руки.



 

Відео дня

Читайте також:

У Вінниці наркотики вперше пробують... в 13 років

Фен, який сушить мозок

 

Коментарі (13)
  • Гурняк Максим

    Надіюсь журналіст його продав ,або  сам використав в цілях зловити "кайф" ахахаххахах
  • Анонім

    От него легкий эффект головокружения,не более! Такой эффект будто ты куришь первую сигарету за день,и ничего более! Не нужно преувеличивать. И заметка для курильщика,лучше этого способа бросить курить нету! Лучше пару раз на день положить в рот это дерьмо и прополоскать после растворения полость рта,чем ходить весь день и вонять сигаретным дымом ;)

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up