Вагітна під час війни. Що потрібно знати майбутнім мамам про безпеку та допомогу

Вагітна під час війни. Що потрібно знати майбутнім мамам про безпеку та допомогу
  • Вагітні жінки під час війни знаходяться в особливо складних обставинах — стрес, помножений на неможливість проконсультуватися з лікарем та потрапити в лікарню за необхідності — справжнє випробування для майбутніх мам.
  • Як вагітній захиститися під час війни, де шукати допомогу — запитали у фахівців. 

Передусім слід запам'ятати, що вагітним треба знаходитися у максимально захищеному місці. Якщо поблизу ведуться бойові дії, то було б ідеально вивезти жінку у найбезпечніше місце. Однак, якщо це неможливо, то потрібно хоча б обрати надійне та комфортне бомбосховище, куди необхідно взяти ліки, воду, їжу, теплі речі тощо.

Крім цього, у цей важкий період вагітним треба підтримувати зв'язок із лікарем і мати план транспортування до лікарні. Перше знадобиться для оперативного консультування та моніторингу власного стану, а друге — для розуміння дій у разі змін самопочуття та потреби госпіталізації.

Поради лікаря

 Ми зібрали найбільш розповсюджені питання вагітних та попросили лікарку-гінеколога Вікторію Завальнюк відповісти на них.

Відео дня

1. У мене болить живіт. Що робити? Живіт може боліти на будь-якому терміні, причин багато, найчастіше зараз це є проявом стресу та напруги. Можна прийняти спазмолітик, заспокійливе (валеріана, новопассит, персен).  

2. Що робити, якщо є виділення? Незначні виділення можуть бути в нормі у відповідь на стрес. Якщо виділення рясні, якщо вони супроводжуються спастичними болями — треба терміново до лікаря. Якщо немає можливості — постільний режим, кровозупиняючі засоби, спазмолітики ректально.

3. Що робити із застудою? ГВРІ не є загрозою для мами та дитини. Тепле пиття, сольові розчини в ніс, парацетамол при температурі 38 і вище. Заспокійливе за необхідністю. 

4. Про які тривожні симптоми я маю знати?  Немає ворушіння дитини дві години та більше, солодке та зміна пози не допомагають. Високий тиск (головний біль) мішки під очима, набряки кінцівок. Яскраво-червоні виділення, різкий ріжучий біль у животі, котрий не проходить. Якщо вас турбують ці та інші симптоми, терміново телефонуйте своєму гінекологу за подальшими вказівками.

5. Що робити, якщо я не встигаю на планове УЗД? Якщо ви не встигаєте зробити планове УЗД — це не критично! Зробите пізніше. 

6. Що потрібно знати вагітним на останніх термінах? Починаючи з 37-го тижня вагітності, завжди і всюди брати з собою документи й обмінну карту вагітної. Якщо вагітна приймає якісь препарати за призначенням лікаря, треба носити їх з собою разом з маленькою пляшкою води, адже в умовах війни вагітним особливо потрібно пити воду, не зловживати кофеїном та газованими напоями. Також треба завчасно купити все необхідне для пологів.

Поради психолога

Перебування у максимально захищеному місці — одна з головних порад вагітним жінкам під час війни. Психолог Наталія Тернова розповіла, як вагітним жінкам захистити плід під час війни.

— Радісний та надзвичайно відповідальний період життя. Всі сили, фізичні та душевні ресурси спрямовуються на збереження нового життя. Під час війни природнім, більше того, загостреним є прагнення захистити себе та свою майбутню дитину, — пояснила фахівець.

Декілька порад, котрі можуть стати у нагоді, якщо ви вагітні під час війни:

  • Перебування у максимально захищеному місці. Хтось має можливість виїхати у іншу місцевість, де менше бомбардувань і немає ризику захоплення території окупантами. Хтось може вивчити можливості найближчого сховища, оптимальний маршрут, як туди дістатися, а також заздалегідь потурбуватися про все необхідне (ліки, вода, харчі, теплі речі).
  • Зв'язок з лікарем і план транспортування до лікарні. Важливим є будь-який зв'язок з лікарем (телефонний, месенджери, соціальні мережі), щоб мати можливість оперативного консультування та моніторингу власного стану. А також для розуміння того, як діяти і що робити, якщо відбудуться різкі зміни самопочуття і буде необхідна госпіталізація.
  • Душевний спокій та емоційна рівновага. Під час вагітності кожна жінка ніби занурена в середину себе, сконцентрована на собі та своїй майбутній дитині. Збереження майбутнього життя стає найголовнішим пріоритетом. Усе інше сприймається як другорядне й далеке. Під час війни важливо цей стан свідомо підсилювати — робити перерви у військових новинах, не занурюватися в них повністю, натомість читати корисні матеріали для вагітних і намагатися зберегти звичний режим життя.
  • Група підтримки. Добре, якщо є спілкування з іншими вагітними жінками або мамами, які нещодавно народили, з вашої місцевості або сусідніх містечок для самопідтримки та допомоги. Це може бути як офлайн, так і онлайн спілкування. У таких групах усі на одній хвилі, в одній темі, тому вам буде про що поговорити. Таке спілкування може бути корисним і в контексті отримання інформації, і в контексті підтримки емоційної рівноваги. 
  • Заспокійливі на натуральній основі, за вказівкою лікаря.

Безкоштовна медична допомога вагітним 

Національна служба здоров’я України дала роз’яснення, де спостерігатися вагітним та отримувати медичну допомогу при пологах в умовах воєнного стану. Про це НСЗУ повідомила у Телеграмі.

«Жінки, які переїхали в інші регіони країни через бойові дії, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу безоплатно. Це стосується і тих, хто залишився в регіонах, де доступ до меддопомоги ускладнений через бойові дії, і є необхідність змінити лікарню», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що незалежно від терміну вагітності, а також того, чи ставала вагітна раніше на облік, вона може обрати будь-яку найближчу лікарню, яка надає медичну допомогу за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», та розраховувати на медичний супровід безоплатно.

Щоб знайти ці заклади, треба зателефонувати до контакт-центру НСЗУ 16-77. 

Оператори допоможуть знайти найближчу лікарню. Звернутися можна без направлення, якщо є декларація з лікарем первинки. Направлення може бути як електронним, так і паперовим.

Також зазначається, що в умовах воєнного стану лікарі готові йти назустріч пацієнтам і приймати їх без направлення.

В одній із публікацій ми розповіли, де у Вінниці надають безоплатну медичну допомогу вагітним біженкам і хто з фахівців консультує онлайн.

Як зареєструвати народження малюка?

Відділи державної реєстрації актів цивільного (ДРАЦС) працюють у штатному режимі. Окрім міст та районів, де ведуться активні бойові дії.

Ви можете зареєструвати дитину в будь-якому відділі, який працює. Незалежно від місця народження дитини та місця проживання батьків.

Для державної реєстрації народження необхідно показати паперове медичне свідоцтво про народження за форми №103/о.

Як отримати документи та виплати?

Якщо ви вагітні або у вас народилась дитина під час війни: як оформити документи та отримати виплати?

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє: «лікарняні» та допомогу по вагітності та пологах під час воєнного стану можна отримати навіть якщо роботодавець не опрацював документи. Звертатись можна до будь-якого зручного відділення Фонду соціального страхування України — оновлюється за посиланням  

Напряму можуть бути нараховані

  • допомога по вагітності та пологах,
  • допомога по тимчасовій втраті працездатності,
  • допомога на поховання.

Кошти будуть перераховані на спеціально відкритий поточний рахунок або особисту банківську картку.

Для призначення виплати при собі треба мати:

  • паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний
  • копії 1-ї-4-ї, 11-ї-16-ї сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу
  • довідки про присвоєння індивідуального податкового номера
  • довідка про взяття на облік як ВПО в цьому випадку не вимагається

Послуга єМалятко онлайн тимчасово недоступна. Це пов‘язано з тим, що деякі державні реєстрі були відключені з міркувань безпеки.

 

Читайте також:

Допомога вагітним вінничанкам та біженкам, консультації онлайн: медцентри працюють безплатно

«Затримуються в нас, бо немає куди їхати». Історії біженців, які знайшли прихисток у навчальному закладі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up