Дозвілля для переселенців. Де прогулятися, що відвідати і скуштувати у Вінниці?

Дозвілля для переселенців. Де прогулятися, що відвідати і скуштувати у Вінниці?
Фото: Вінниця, площа Європейська
  • Вінниця прихистила понад 1200 людей з інших областей, з них понад 200 — діти.
  • Ми зібрали знані місця для прогулянок та дозвілля, платні і безкоштовні заклади, які пропонують в Вінниці для дорослих та дітей вимушених переселенців.

З кожним днем до Вінниці приїздить все більше родин вимушених переселенців із буремних регіонів. Серед інших, постає питання організації дозвілля новоприбулих мешканців нашого міста. Де можна погуляти у Вінниці, що подивитися та де відпочити? 

Пам’ятні місця Вінниці

Вулиця Соборна. Більш ніж півторакілометрова центральна вулиця за всю історію свого існування мала багато імен: Велика, Поштова, Миколаївський проспект, Український проспект, Леніна — і нарешті Соборна. Визначні місця Вінниці на ній густо сконцентровані. 

Відео дня

Пишний готель «Савой», модерний із елементами необароко — перша будівля, що мала асфальт біля входу, електричний ліфт та інші дива цивілізації, такі як центральне водопостачання та електричне освітлення. Вулицю також прикрашають величний Свято-Преображенський кафедральний собор (побудований як костел домініканців) та Домініканський монастир XVII століття, краєзнавчий та художній музеї (у воєнний період не працюють).

Вінницькі мури. Єзуїти мали будувати монастирі та храми не лише естетично, але й безпечно. Постійна загроза нападів викликала до життя потужний комплекс оборонних споруд. Зараз із нього збереглася масивна кутова вежа і частина стін із червоної цегли, від яких віє романтикою бурхливих часів Богуна.

Водонапірна вежа. Башті на Європейській площі, що у серці міста, більше ста років, і за життя ця поважна пані встигла перемінити багато професій. Проектировалась вона 1912 року для подачі води містянам із Бугу. Пізніше її верхній ярус правив за пожежну каланчу. Під час війни найвищу споруду міста використовували як наглядовий пункт. До вісімдесятих у будівлі жили робітники «Водоканалу». А тепер 28-метрова вежа є одним з символів міста.

Єрусалимка. Хто бажає побачити в Вінниці щось атмосферне, той вирушить до старовинного району, де колись був центральний ринок міста й квартал єврейських ремісників. Під час німецької окупації район спустів, та дух місця не зник. До прикладу, «шоколадний будинок» (колишня пошта), хоч і перебуває у напівзруйнованому стані, все ж зберігає привабливі риси модерну початку ХХ століття. Також саме в цьому районі, на вулиці Володарського, знаходиться найстаріша житлова будівля міста.

Ковані скульптури. У центрі можна зустріти артистичного поета, скрипаля та музиканта та вінницького архітектора Артинова на лаві. Біля галереї «ХХІ» туристи фотографуються з художником. Є в місті й стоматолог, боксер, а біля пологового будинку — лелека з немовлям. 

Перед готелем «Франція» на Соборній увіковічнена в бронзі аристократична Євгенія Прунмаєр (ця вишукана пані з парасолькою — засновниця закладу). На Київському мосту про всяк випадок торкнемося бронзової фігурки котика чи метелика, пари голубів і гусячої сімейки — раптом хоча би хтось із них таки допоможе здійснити заповітне бажання.

Музей-садиба Пирогова. Серед того, що варто побачити у Вінниці — Національний музей-садиба Миколи Пирогова. У цьому живописному обійсті знаменитий хірург і анатом мешкав останні двадцять років свого життя. Придбавши занедбане господарство, лікар дав йому лад: збудував будинок і аптеку, насадив фруктовий сад і березовий гай. Сюди до нього приїздили пацієнти з усієї країни у надії на зцілення. Пирогов заповів поховати його саме у садибі Вишня — і над його усипальницею згодом побудували церкву Миколи Чудотворця. Тепер у музеї можна не лише наочно познайомитися з лікарською практикою XIX століття, а й відчути, як тоді жила наукова інтелігенція.

Центральний парк і планетарій

Ще одним популярним місцем відпочинку є Центральний парк імені Миколи Леонтовича. Він багатий на цікаві об’єкти садово-паркового мистецтва. Тут знаходиться один з п’яти стаціонарних планетаріїв України, а неподалік розташований комплекс «Міні-Вінниця», що демонструє до двох десятків історичних будівель у мініатюрі. А в самому серці парку розташований один із найстаріших і найгарніших вінницьких водограїв.

У 2015 році Асоціацією планетаріїв наш Вінницький Планетарій був визнаний одним із кращих в Україні. Тут можна замовити цікаву пізнавальну астрономічну програму для дорослих та дітей з використанням асторономінчих шоу. Планітарій для відвідувачів запрацює з 28 березня. Довідки за телефоном (067) 4310611.

Зоопарки, станція юннатів, крокодилова ферма

Подільський зоопарк. З 19 березня Подільський зоопарк відчинив свої двері для відвідувачів. Хочете підтримати зоопарк, купуйте вхідний квиток та приходьте на екскурсії.

Каса зоопарку працює з 9 до 18 години. Вартість квитків не змінилась. Вхідний квиток для дорослого коштує 70 гривень, для дітей віком до трьох років — вхід безкоштовний, для дітей  віком від 3 до 6 років — 10 гривень,  для учнів/студентів — 30 гривень.

Підтримати Подільський зоопарк можна і придбавши вхідний квиток до зоопарку завчасно. Здійснити онлайн-покупку можна через квитковий сервіс Afisha.vn.ua або сайт національного квиткового оператора Karabas.com. Купуйте квитки в відвідуйте зоопарк в зручний для вас час. 

  • Телефон: (097) 404 8919;
  • Адреса: м. Вінниця. вул С. Зулінського, 9. 

Контактний зоопарк. Від самого створення Контактного зоопарку в Вінниці, його ідея полягала в тому, щоб допомагати подолати складні психічні стани у дітей та дорослих з вадами психічного розвитку, чи в стресовому стані. За словами власниці зоопарку Наталії Веденко– Черної, на сьогодні ця потреба як ніколи актуальна.

«До нас уже приходять люди з дітьми, які евакуювались з місць де тривають бойові дії. Це важко навіть описати ті емоції, які вони пережили. Деякі діти після спілкування з нашими підопічними вперше посміхаються», — розповідає Наталія.

За словами власниці зоопарку їх бізнес завжди був волонтерським і вони завжди допомагали, але наразі і самі потребують допомоги, адже утримання та підгодівля тварин справа коштовна. Попри все власниця зоопарку та чудові тварини продовжують допомагати людям, які потребують щирого тепла та відчуття безпеки після жахіть, які вони пережили.

«Ми запрошуємо всіх вінничан приходити в наш зоопарк і отримувати позитивні емоції. Ви допоможете нам ми допоможемо іще багатьом людям, які не можуть собі цього дозволити».

  • Телефон: (093)926 65 63.
  • Адреса: м. Вінниця, вул. Лесі Українки, 17.

Станція юннатів. У Вінниці станція юннатів проводить безкоштовну екскурсію для переселенців.

«Ми проводимо безкоштовні екскурсії для дітей вимушених переселенців. Вони можуть оглянути тераріумний і акваріумний зали, міні-зоопарк і тепличне господарство», - розповідає завідувач лабораторією тепличного господарства станції юннатів Тетяна Слободяник.

В теплиці діти дізнаються багато цікавого про кактуси, лікувальні рослини тощо. Поруч, у міні- зоопарку, можуть годувати свинок, оленів та інших тварин. Юних переселенців запрошують відвідувати безкоштовні майстер-класи і гуртки. Також працівники станції юннатів допомагають одягом дітям із родини вимушених переселенців.

  • Телефон: (0432) 611656;
  • Адреса: м. Вінниця, вул. Данила Галицького, 2.

«Крокодилова ферма». Тут з 24 березня по 17 квітня відвідувачі зможуть поспостерігати за найдавнішими та найнебезпечнішими хижаками нашої планети, дізнатися багато цікавого про їх життя і полювання.

На нашій першій та єдиній в Україні «Крокодиловій фермі» зібрані крокодили та алігатори різних видів. Тут є і малюки, і солідні особини довжиною 2,5 м, а також інші цікаві тварини.

Приємний бонус для усіх відвідувачів – безкоштовне фото з крокодилом та іншими рептиліями у руках (на ваші телефони).
Вартість квитка 120 грн, для групи від трьох людей —  по 100 грн, дітям до 3 років —  безкоштовно, 

  • Адреса:  ТЦ " PLAZA PARK" (вул. Келецька, 121, 1-й поверх).
  • Телефон: (098) 950 4419.

Де поїсти у Вінниці: три місця в центрі

Кафе-музей «Пан Заваркін і син». Це і мистецький салон, і крамничка колоніальних товарів, і навіть музей-туалет. Біля входу — пам’ятник бідному євреєві, в якого хитрий кіт Шльома цупить сосиски. Місце з цікавою історією, смачною кавою і десертами.

  • Телефон: (098) 1766728
  • Адреса: Вінниця, вулиця Олександра Соловйова,3.

Кафе «Бібліотека». Тут можна пригоститися піцою на тонкому тісті чи фірмовими пастами у симпатичному інтер’єрі з колекцією книжок на всю стіну. Для відвідувачів тут готує переможець проекту «Мастер Шеф» Вадим Бжезинський (Пава).

  • Телефон:( 096) 550 9900
  • Адреса: Вінниця, вул. Миколи Оводова, 32.

Паб «Кінь у протигазі» заклад, що нагадує минуле міста початку ХХ століття та 1920-х років. В оформленні історичне поєднується з жартівливим: побачити можна кулемет та шоломи часів першої світової війни, портрет «Грушевського-ктулху» і, як обіцяно, коней у протигазах. Тут можна скуштувати страви української кухні, фірмові настоянки.

  • Телефон: (096) 9527955
  • Адреса: м. Вінниця, вул. Петлюри, 20.

 

Читайте також:

У Вінниці творчі майстерні влаштовують психологічний релакс для біженців з гарячих точок

«Затримуються в нас, бо немає куди їхати». Історії біженців, які знайшли прихисток у навчальному закладі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Janeez Filiniya

    ​​👨‍⚖️В Україні вводять кримінальну відповідальність за фото і відеозйомку переміщень військовослужбовців, зброї та техніки. Верховна Рада підтримала 24 березня законопроєкт № 7189.

    Що категорично не можна публікувати в соцмережах ⁉️
    🚫Ракети, які летять або кудись потрапили.
    🚫Назви вулиць, зупинки транспорту, магазини, заводи.
    🚫Переміщення українських військових, військові об'єкти.
    🚫Роботу протиповітряної оборони.
    🚫Місце обстрілу або попадання снаряда.
    🚫Адреси, візуальної прив'язки або координати боїв.
    🚫Номери автомобілів, бронетехніки.
    🚫Потерпілих або загиблих (крім офіційних даних).
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up