У Вінниці волонтери вигадали рецепт «легкого фарбування» тканини для маскувальних сіток

У Вінниці волонтери вигадали рецепт «легкого фарбування» тканини для маскувальних сіток
Пану Андрію вже за шістдесят. Він міг би виїхати за кордон до родичів, але вирішив бути тут і допомагати, якщо не на фронті, то в тилу
  • У Вінниці тканину для маскування фарбують «будівельними» пігментами.
  • Рецепт фарби придумав переселенець, архітектор за фахом Андрій Бочкарєв.
  • Чоловік просить про допомогу, наголошуючи, що кожна сітка — це порятунок військового.

Якщо на початку війни з матеріалами для маскувальних сіток майже не було проблем, то сьогодні дефіцит тканин досить відчутний. Значно зменшилась і кількість бажаючих плести маскування. Експерти зазначають, що дається взнаки психологічна втома. Люди намагаються менше думати про війну, «ховаються» від неї за буденною роботою.

Як не парадоксально, але для херсонця Андрія Бочкарєва саме волонтерство стало справою, яка дає можливість абстрагуватись від тяжких спогадів — війну він спостерігав з балкону своєї квартири.

Чоловік евакуювався до Вінниці наприкінці березня і, як тільки вирішив свої «переселенські» проблеми, «розпрощався» з автівкою, на якій виїхав із Херсону. Подарував її військовим. Та цього здалося замало, сидіти без діла чоловік не зміг. Знайшов волонтерів і взявся за плетіння маскування.

Відео дня

Пану Андрію вже за шістдесят. Він може залишити Україну, тим більше, що родичі за кордоном, у нього є. Але переселенець вирішив бути тут і допомагати, якщо не на фронті, то в тилу. 

Переселенець згадує, коли саме волонтери почали відчувати дефіцит.

— Як тільки все зазеленіло, ми почали плести «весняні» сітки, і тканини стало не вистачати, — говорить чоловік.

Щоб забезпечити себе роботою, активісти почали розмірковувати, як і де покрасити білі простирадла, яких чимало було у центрі, у зелений колір.  

Спочатку спробували фарбувати «класичним» методом з використанням барвників для тканин. Та виявилось, що це занадто дорого. Матеріал доводилось кип‘ятити у розчині фарби, потім прополіскувати і для закріплення ще й додавати оцет. Всі компоненти дорогі, а ще й вартість газу, води. Тож тканину було вигідніше купити, були б гроші.

Вирішили спитати у «гугла» і знайшли чимало рецептів фарбування в розчині зеленки. Та цей метод відкинули одразу. Мовляв, нині медикаменти краще використовувати за призначенням.

І тут пану Андрію прийшла ідея, що можна взяти пігмент, який використовують для колорування стін. А щоб закріпити фарбу на тканині, додати зв‘язуючу речовину — клей ПВА. За першою освітою чоловік архітектор, можливо, саме це і надихнуло його на таке «будівельне» рішення.

Чоловік зазначає, що на початку з пропорціями довелося трохи погратися — матеріал мав виходити не занадто важким, а колір стійким. Та врешті решт оптимальне рішення було знайдено.  Щодо інших складових, то вони ніби і безкоштовні: робочі руки волонтерів та сонячні промені.

— Процес надзвичайно простий — занурюєте тканину у розчин, трохи прополіскуєте, віджимаєте та вивішуєте на «козла», — пояснює Андрій Бочкраев.

І так цілий день — занурюєш, потім віджимаєш, акуратно вивішуєш. Спробуйте і зрозумієте, наскільки це нелегка робота. Та чоловік не скаржиться, ні на вік, ні на втому, шкодує лише про те, потрібно працювати швидше.

— Час — єдиний непоновлюваний ресурс. Щоденно на «передку» гинуть наші хлопці, в тому числі і через відсутність сіток, — зазначає чоловік.

Що ж, не втрачайте час, долучайтесь до допомоги. Центр знаходиться за адресою: м. Вінниця, Коцюбинського, 53. Можна допомогти з плетінням сіток, а можна принести матеріали: білу чи кольорову тканину, за виключенням червоної та синьої.

Для фарбування потрібно 10 флаконів пігменту та 1,5 кг клею ПВА. Крім того, щоб «розбавити» візерунок маскування, волонтери купують «хакі» та «піксель». Вартість рулону тканини, якої вистачає на 10 днів, складає 5000 гривень. Тож можете порахувати, у яку суму обходиться волонтерський день.

Перерахувати кошти можна на картку ГО «ВіннСолард»

  • Код отримувача: 44880671
  • Назва банку: ВIННИЦЬКА ФIЛIЯ АТ КБ ПРИВАТБАНК
  • Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA043026890000026006055380567

Або особисто на карту Андрія Бочкарєва: 4149 6293 1582 9929

Автор: Марина КАРАБАЙ


Читайте також:

«У нас духовка не вимикається з початку війни». У Гайсині роблять енергетичні батончики для ЗСУ

Головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк розповів про роботу медиків на фронті

З окупованого Херсону — в подружній корабель. В один день одружилися дві пари переселенців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Розвора

    Дуже зацікавило,

    в нас зараз є така проблема  - маємо білу маскувальну сітку, а потрібно з неї зробити хакі. Чи можете поділитися своїм рецептом перефарбування

keyboard_arrow_up