TikTok допомагає шукати запчастини для машин. Розповідаємо, як «Кардан Центр» наближає нашу перемогу

TikTok допомагає шукати запчастини для машин. Розповідаємо, як «Кардан Центр» наближає нашу перемогу
Олександр Дунський та Юрій Осадчий
  • З початком повномасштабного вторгнення багатьом військовим були необхідні автомобілі на фронт, а ремонт цих авто був не менш потрібним як до їх відправлення туди, так після їх повернення звідти.
  • І вінницький «Кардан Центр» став одним з тих місць, де ремонтом автомобілів для ЗСУ займалися безплатно з перших місяців війни.
  • Як TikTok допомагає шукати необхідні запчастини та, як наживаються на війні? Про це та більше обговорили в інтерв’ю з Олександром Дунським.

 

 

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення багато військових почали шукати авто і якщо за допомогою волонтерів їх могли знайти закордоном, то вже тут в Україні їх доводилося приводити до належного стану, щоб могти безпечно на них вивозити поранених, підвозити БК і виконувати інші бойові завдання.

Олександр Дунський розповів, що, як розпочалася велика війна, то з іншими колегами були в територіальній обороні. Більшою мірою хлопці займаються ремонтом та виготовленням карданних валів, хрестовин, шліцьових з’єднань. Тому, як тільки військові почали звертатися допомогу Олександр та Юрій повернулися до своєї роботи.

Відео дня

Вже не мали чим родини годувати

За перший рік повномасштабного вторгнення коштів зовсім не брали, порахували, що тоді лише понад 500 тисяч гривень витратили на запчастини в покупці для ЗСУ. Нині чоловіки просять, по можливості, хоча б матеріали оплачувати, адже зізнаються, що банально себе й родини прогодувати вже було важко.

— Ми повністю обнулилися, наші сім’ї не мали, що їсти й у нас уже не було, за що купляти запчастини, — розповідає майстер. — Ми гроші беремо мінімально. Для розуміння наведемо приклад із життя, у Дніпрі зробила людина кардан за 17 тисяч гривень, ми йому за сім із половиною.

Але таки кажуть, що й зараз, коли бачать, що людина не може покрити якісь витрати, то гроші не візьмуть, проте згадують, що були такі військові, які через місяці після ремонту, телефонували, щоб віддати кошти.

— Ми вже й забули, а вони кажуть, що їм так не зручно й хочуть заплатити, — додає Юрій Осадчий, другий майстер «Кардан Центру».

А для розуміння, з якою кількістю ремонтів майстрам доводиться зіштовхуватися щодня, то лише в день інтерв’ю, у майстерні, чоловіки мали відремонтувати один із близько двадцяти карданів для ЗСУ, не рахуючи цивільних, які записані в черзі.

Яку кількість військових автомобілів відремонтували навіть приблизно не знають, але якщо лише враховувати ту кількість роботи, яка зараз у «Кардан Центрі», то це має бути приголомшливе число.

Як TikTok допомагає шукати необхідні запчастини?

Та Олександр зізнається, що кількість роботи, яку подекуди вимушені робити й у комендантську годину, бо післязавтра військовим це авто вже може бути не потрібне, не така вже і важка річ, у порівнянні з пошуком деяких запчастин.

— Оскільки більшість авто для ЗСУ є пригнаними з Європи, то їхньою особливістю є те, що в Україні немає запчастин для них. Ми замовляємо, то зі штатів, то з Польщі, — пояснює майстер. — А доставляємо за допомогою перевізників. На щастя, є добрі люди, один чоловік у Запоріжжі мав свій бізнес, і він їздив на заробітки докупити деяке обладнання для своєї майстерні, але оскільки його територію окупували, то він залишається закордоном. Але він дзвонить і питає: «Сань, що треба?» Кажу, що то й то. До 15 кілограмів летить посилка зі штатів без мита.

Та тут на допомогу чоловіку прийшов TikTok. Ця соцмережа досить сильно допомогла в поширенні інформації про потребу якихось деталей чи матеріалів, щоб могти допомогти в ремонті авто для військових. Так, наприклад, пригадують таку історію:

​​

@kardan.center @Олександр Куций @ПЕРША ОНЛАЙН ПРИЙОМКА ♬ оригінальний звук - KARDAN CENTER

 

— Я шукав підрамник для військових. В Україні хлопцям говорили, що буде 400 тисяч гривень із речагами. І вони звернулися до мене, бо вони наїхали на міну, а це швидка допомога, і ми їм кардан зробили і вони ще попросили про підрамник, мовляв, допоможіть, як можете, — пригадує майстер. — Звертаюся до людей через відео в TikTok. А там наш українець дивиться його, а знаходиться у Франції, інший у Німеччині, ще один в Італії, Іспанії і так по всьому світу. Усі кинулися шукати, дзвонить каже тут така ціна, а тут така. І я вже знаю, яка ціна цього підрамника у світі. І найдешевше ми знайшли дві з половиною тисячі євро в Германії. Проходить ще день, телефонує мені чоловік з Умані, а в нього там своя розборка й каже: «Під’їхала машина, тільки що розібрав, 300 доларів і хлопцям віддаю».

Наживаються на війні

Як можемо почути з розповіді чоловіка, одна й та сама деталь, може мати різну ціну. У розмові з Олександром зрозуміло, що йому досить неприємно від того, що є люди, які наживаються на війні.

— Їдеш на розборку, шукаєш деталь, кажеш: Мені на ЗСУ, а вони ціну таку саму говорять. Але що найбільше мене оборює, я вже навіть маю план як розмінувати усю територію на сьогодні, без якихось нових технологій. У мене є машина така Nissan Navara, то в мирний час, кардан до неї коштував сто доларів на розборці, зараз він коштує 250. А чого так? — риторично запитав чоловік. — Там 250, а я віддаю хлопцям за 150, капітально відремонтований. Й от таких людей, у своєму плані, я пустив по замінованому полю і вони хоча б корисну справу робили.

Пригадав Олександр і досить неприємну для нього історію з одним зі своїх клієнтів. Одного разу майстру зателефонував чоловік із проханням ремонту кардана, та на питання чи він військовий відповів ні. У ході розмови майстер попросив надіслати фото деталі, і зрозумів по простріляній машині на фоні, що це не цивільний. На питання: «Чому ж ви не сказали правду?» Відповів: «Та, як не зателефоную в якесь СТО, взнають, що військовий і ціну на два множать».

Та не лише це є неприємним у наш час. Показовим для Олександра та його колег була розмова з деякими волонтерами.

— Зробив кардана я на Renault Scenic розвідникам, дзвонять мені через рік, кажуть: «Саня, ми вже, напевне, того кардана замучили, треба, щоб ти глянув». Він десь через якісь дерева переїжджав і вгнув захист на двигун, я її вирівняв, а кардан цілий був. Ну вони по сей день на ньому там ганяють, — розповідає чоловік. — А якось приїжджають волонтери на X5, привозять кардан Land Rover Freelander і кажуть: «Нам треба кардан зробити, по мінімалочці, там як не будь, там ці машини довго не живуть». Пояснюю: «Як не будь ми не робимо». І розповідаю йому про цей Scenic, він махає рукою. І кажу: «От вашу машину можу зробити, як не будь».

Та попри всі ці неприємні моменти подяки від військових не дають майстрам опускати руки. Єдине чого Олександр та Юрій просять по можливості допомогти з деталями, адже це розхідний матеріал і він завжди потрібен. А так вони продовжують працювати на благо країни і в їхніх планах лише перемога.


Читайте також:

«Цей Маvіс — для вітчима». Як у Жмеринці дівчина, дружини, матері допомагають рідним на фронті

Десятикласник виготовив для фронту 10 павербанків. Йому допомогли друзі і мати загиблого офіцера

Коментарі

keyboard_arrow_up