В акваматах у Вінниці тече джерельна і… водопровідна вода

В акваматах у Вінниці тече джерельна і… водопровідна вода
  • На прохання журналістів органи державного санітарного нагляду провели вибірковий аналіз води з акваматів.
  • Воду брали в чотирьох апаратах відомих фірм в різних куточках Вінниці - місцях масової купівлі мешканцями такої води.
  • Лікарі кажуть, що лише в одному акваматі все було добре. В двох вони виявили хімічні, в одному бактеріологічні забруднення.
  • Власники апаратів не погодились з результатами моніторингу, провели повторні аналізи та показали інший результат.

В останні роки у Вінниці встановлено сотні апаратів, де можна придбати воду, — так званих, акваматів. Кілька місяців тому, на прохання місцевих журналістів, органи державного санітарного нагляду провели вибірковий аналіз води з цих пристроїв. Воду брали в чотирьох апаратах відомих фірм в різних куточках Вінниці — місцях масової купівлі мешканцями такої води. І який отримали результат?

Лікарі кажуть, що лише в одному акваматі все було добре. В двох вони виявили хімічні, в одному бактеріологічні забруднення. На щастя, порушення не критичні, кажуть санепідеміологи, але можуть бути такими, в разі недотримання санітарних норм продавцями і споживачами. Власники перевірених апаратів не погодились з результатами моніторингу, провели повторні аналізи, які показали позитивні результати.

Відео дня

В двох із чотирьох перевірених санітарними лікарями акваматах вода мала кислуватий присмак. Причиною цього, кажуть фахівці, може бути порушення системи фільтрації, чи це залишки дезінфікуючих засобів. В одному автоматі знайшли ентерококи — мікроорганізми, здатні викликати ентероколіт.

— Це сигнальні мікроорганізми, які показують, що коли в цю воду потрапить хвороботворна бактерія, то це середовище сприятливе для її розвитку, — розповідає заввідділу профілактики неінфекційних захворювань Вінницького обллабцентру МОЗ України Олександр Мельник, підрозділ якого проводив дослідження води з акваматів. 

Лікар припускає, що причиною появи ентерококів у деяких продавців води могло бути недотримання графіку промивки і чищення ємностей, або не правильне миття і очищення цих резервуарів.

За словами лікаря в холодну пору року якість води в автоматах стає кращою, в теплу є ризик розвитку непотрібної там мікрофлори, особливо, коли недостатньо дотримується санітарні норми.

Вода, на якій виросло покоління вінничан

Підприємці, які продають воду через аквамати, не погодились з результатами перевірки їхньої води проведеної на запит журналістів. Кажуть, санітарні лікарі до них поставились упереджено.

Власник «Долини» Віталій Щербатий, з двох акваматів якого брали воду на аналіз (в одному було відхилення за смаком, а в другому все відповідало нормам), розповідає, що дотримується усіх санітарних вимог. Каже, продає якісну воду, яку і сам споживає. Виробляє її на дороговартісному обладнані виготоволеному в Ізраїлі і США. За словами підприємця, вибіркова перевірка його апаратів була здійснена без нього, однобоко.

За словами підприємця, вибіркова перевірка його апаратів була здійснена без нього, однобоко

— Ми перездавали потім воду в тій самій лабораторії, виходили з відповідною службою і спільно набирали воду, і були зовсім інші результати, — розповідає Віталій Щербатий. — Та й взагалі, ще раніше, коли апаратів не було і ми привозили нашу воду, люди самі часто брали її на перевірку в СЕС, досліджували, щоб знати для себе, що вони п’ють. Будь-ласка сьогодні занесіть, зробіть аналіз, щоб не казали, що то вода з калабані. 

Віталій Щербатий розповідає, що раз в три дні його фірма міняє ємності для води в акваматах, — процес займає 10 хвилин, бо дані резервуари легкі, важать до 10 кг. Далі обробляє їх у себе на базі три відсотковим розчином перекису водню. Воду, яку виробляє, постійно перевіряє.

— В нас є своя незалежна лабораторія у Чернівцях, яка контролює якість нашої води, бо ми забезпечуємо нею не лише Вінницю, а і Тернопіль, і Чернівці. В останньому місті час від часу бувають проблеми з питною водою через повені, то наша вода їх тільки й рятує, — каже власник «Долини». — Раз в місяць, по договору з Санстанцією Вінницького району, в якому розміщена наша виробнича потужність, ми проводимо бактеріологічний і хімічний аналіз нашої води. Беремо її зі свердловини. Нашу воду купують і для дитячого харчування, на ній уже виросло покоління вінничан. Я сам п’ю воду, яку виробляю.

Доочищена водопровідна вода

— В Держспоживслужбі ми стоїмо на контролі. З кожного автомата періодично, вибірково кожен тиждень возимо воду на перевірку в лабораторію на Маліновського, — розповідає власник іншої мережі акваматів, Володимир Рудь. — Після того, як журналісти робили дослідження нашої води, ми зробили повторні дослідження самі, потім з санстанцією. Викинули купу грошей з власної кишені, щоб довести, що у нас все добре. Ентерококи не підтвердились.

Володимир розповідає, що воду, яку продає набирає прямо з водоканальського водогону і доочищує:

— У нас є спеціальні фільтри, є сертифікат на відстеження небезпечної продукції. Воду возимо на перевірку з усіх ділянок процесу. Миємо наші 700 літрові діжки раз на місяць. У мене є свої задоволені клієнти, а хто має претензії — телефонує мені, за номером мобільного, який вказано на кожному нашому акваматі, вирішуємо питання.

Зареєстровані лишень 300 акваматів

Воду з акваматів санітарні служби контролюють тільки у зареєстрованих підприємців. Їх у місті лише три: власник «Долини» фірма «Супутник» і два ФОПи: В.Рудь і В.Шатковський. Весь пакет необхідних документів на легальну роботу на ринку є лише у «Долини». 

— Директор МПП «Супутник» Віталій Щербатий зареєстрував у нас, в Держпродспоживслужбі, 231 свій аквамат. Також, є рішення міської ради на розміщення данних об’єктів. Уклав підприємець і угоди: з ОСББ, магазинами, кафе на встановлення своїх пристроїв для розливу води, — розповідає керівник міського управління Держпродспоживспілки який здійснює нагляд за дотриманням підприємцями санітарних норм Ірина Односталко. — Окрім «Долини» ще два приватних підприємці зареєстрували свою потужність і автомати для води: В.В. Шатковський і В.Г. Рудь. У першого зареєстровано 35 апаратів, у другого 29. Правда, на відміну від «Супутника», ці два підприємці мають лише нашу реєстрацію, Держпродслужби, погодження у міськвиконкомі на встановлення акваматів у них немає. Це може призвести до знесення їхніх апаратів, як незаконно встановлених малих архітектурних форм. 

На 2021 рік, каже пані Односталко, цих трьох підприємців, які мають реєстрацію в Держпродслужбі, будуть тотально перевіряти. Зокрема, буде моніторити технічний стан кожного їхнього автомата, наявність медичних книжок у співробітників, процес транспортування води, стан шлангів, через які здійснюється залив води, як це все зберігається і т.ін Також, перевірятиметься, як проводиться дезінфекція ємностей.  

Невідомо хто продає невідому воду

Окрім трьох зареєстрованих підприємців у Вінниці воду з акваматів продає ще кілька власників. Хто вони, яку воду реалізовують, з яких джерел водопостачання — невідомо. Ситуація у Вінниці з встановленням акваматів знаходиться в стані анархії. Апарати встановлює хто хоче, і де хоче.

— Жоден підприємець, який поставив ці апарати, не пройшов державну реєстрацію, — розповідає Ірина Односталко. — Ми не знаємо, хто реалізовує цю воду, яка там вода, звідки, як дотримуються санітарні умови при її виробництві і транспортуванні, як часто її міняють, як обробляються ємності, з яких наливають ту воду. Через те, що вони у нас не зареєстровані, ми не можемо їх планово перевіряти. Вразі, якщо буде скарга на якість їхньої води, або захворювання, пов’язане з цією водою, ми зможемо їх перевірити. Дані апарати їхні власники встановлюють лише за домовленістю з керівниками ЖЕКів і магазинів, платять їм орендну плату за місце розміщення автоматів, і все.

Ірина Односталко каже, що за якість води в акваматах відповідає той, хто її продає. Він повинен її перевіряти, а органи санітарного нагляду контролювати цей процес. І якщо у них будуть сумніви, вони можуть вибірково відбирати воду на дослідження.

Підприємці, каже Односталко, самі зацікавлення, щоб вода була безпечна, бо в разі невідповідності на них чекають штрафні санкції до 25 тисяч гривень.

Ірина Односталко: «Довіряю лише воді з крана»

Керівниця міського управління Держпродспоживслужби розповідає, що воду з акваматів не п’є, перевагу надає фасованій воді, яку купує в магазині. Вдома вживає водоканальську воду доочищуючи її фільтром.

— Я не п'ю воду з акваматів, не тому, що вона погана. Просто мені більше подобається вода з крана, їй я довіряю більше. Безпечність води для мене найголовніше, — каже пані Односталко. — У водоканальській воді я впевнена, бо її щоденно, сотню разів, ретельно перевіряє кваліфікована лабораторія Водоканалу, регулярно перевіряє і наша Держпродслужба.

Автор Сергій Баранчук


Читайте також:

Фоторепортаж з комуналки. Як на Соборній живуть без туалетів, ванних кімнат та надій

«У час пандемії — це не просто сміття»: куди викидати використані маски та рукавички

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Олександр Серветник

    оце дивина...в нас є державний санітарний нагляд...без санстанцій...Якийсь повний фейк...
  • Cvetlana Gnatyuk

    Робила аналіз води з аквомату,колодця,крану водопровідного.Сама чиста вода водопровідна,найменьш забруднена.От такі справи.
  • Людмила Шутова

    Тому й назва містить не формулу води.
    Двійка після Н повинна бути в нижньому індексі, а не у верхньому (водень у квадраті). Замість хімічної формули навели математичну. Яка вже тут вода ((
  • Soulcoholic Milli Yan

    Та хоть бы нормально настроили те автоматы: мелочь не кинешь, сдачу не даёт, новые купюры не принимает - система нипель!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up