Хто більше заробляє — мер міста чи голова села? Ми порівняли статки

Хто більше заробляє — мер міста чи голова села? Ми порівняли статки
Ліворуч — сільський голова, праворуч — мер міста. Ілюстрацію створили через ШІ-інструмент Nightcafe Studio
  • На Вінниччині є 63 громади, з яких 18 міста. Решта — це сільські та селищні громади. І в кожної з них є свій очільник чи очільниця.
  • Ми уже розбиралися, хто є найбагатший мер, хто найбагатший селищний та сільський голова.
  • А тепер вирішили порівняти їх між собою, щоб дізнатися, ким бути вигідніше — міським чи сільським/селищним головою.

Щоб відповісти на ключове питання цього матеріалу, ми склали типовий портрет очільника міста та голови села/селища.

Коротко про те, як ми це робили: користувалися тими даними, що вже аналізували в попередніх матеріалах про міських голів (1, 2), а також переглянули декларації 44 сільських й селищних голів. В реєстрі декларацій немає інформації тільки про Віктора Михайленка, голови Райгородської сільради. У підсумку ми отримали усереднене значення серед очільників місцевої влади.

Відео дня

Отож, типовий сільський/селищний голова отримує 471 тисячу гривень зарплати на рік (це до оподаткування, «брудними»). Це значна частка річного сімейного бюджету, який складається з 783 тисяч гривень.

Нерідко заощаджень в родині сільського / селищного голови немає. А якщо є, то вони, в середньому, дорівнюють 531 тисячі гривень.

Житло, частіше, представлено приватним будинком. Часто ще є літня кухня, гараж та сарай. І ще є квартира та трохи комерційної, нежитлової нерухомості. Порахувавши усе виходить, в середньому, 358  кв.метр. 

Сільські / селищні голови мають чимало власної землі — у середньому це 6,8 гектара.

Транспорт в сімействі сільського/селищного голови — дві одиниці. Часто представлений іномаркою по типу «Тойоти», «Фольксвагена» чи «Шкоди»; старим «вітчизняним» авто (ВАЗ) та ще причепом або сільгосп технікою.

Щодо типового очільника міста на Вінниччині, то середня зарплата в рік — 633 тисячі гривень. Це четверта частка від загального сімейного бюджету в рік, який складає 2,7 мільйона гривень. Більшість грошей до родинної «скарбнички» приносять родичі декларанта /-ки, які є підприємцями.

Заощадження родина типового мера тримає на рівні 4,3 мільйона гривень. Також мають чимало своїх квадратних метрів — 852 — які складаються мінімум з однієї квартири, будинку та комерційної нерухомості. А от своєї землі, не так і багато: 0,9 гектара.

Як і в очільників сіл/селищ, в родинах міських голів має бути не менше двох автомобілів. Як правило, це легковики від німецького автопрому — BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes-Benz.

У підсумку, прибутковіше бути міським головою: більша зарплата на рік, більше заробляє родина, чималі грошові активи. Та ще й нерухомості більше, ніж в голови села чи селища. Однак менше у власності своєї землі.

А в наступній таблиці ви можете переглянути дані про усіх вінницьких сільських та селищних голів, з їх декларацій за 2022 рік.

 

Читайте також:

Скільки заробляють голови сіл та селищ на Вінниччині? Ми переглянули їх декларації

Скільки заробляють і що мають ректори вінницьких університетів? Аналіз декларацій

Хто з мерів облцентрів задекларував найбільшу зарплату за перший рік війни, а хто — найменшу?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Валентина

    Господи,коли вже ці всі чиновники нажеруться???
    Скільки їм всім ,і їхнім рідним потрібно багатства,щоб задовольнили свій голод!!!!!
    Дай Бог щоб ці всі їхні багатства,пішли всі за вітром ((((((
  • Тамара

    Тамара
    Шановні, хто не знає, то я вам кажу, що над кожним сільським, селищним чи міським головою стоіть ще один з вищестоящих командирів і керує, куди спрямувати кошти.
    Не все так просто, як ви думаєте.
  • Я

    Всі добре гребуть
  • Наталя

    Вороновицький голова, всіх мерів за пояс заткнув!

keyboard_arrow_up