Жар у спеку — це пекло. Як вимірювати температуру і справлятись з нею, розповідає лікар

Жар у спеку — це пекло. Як вимірювати температуру і справлятись з нею, розповідає лікар
  • Температурити в спеку така собі «радість», але ми самотужки створюємо собі ще одну.
  • Коли не розуміємо: як температуру виміряти, якому термометру довіряти, коли жарознижувальне давати, чи може якось обійтись без нього….
  • Але на всі ці «Що? Де? Коли?» — відповідає фахівець.

 

— Перше правило, яке я говорю своїм пацієнтам: «Лікуємо дитину, а не термометр», (до речі дорослих це теж стосується), — розповідає лікар Андрій Шиманський. — Тобто навіть якщо в дитини 39, але вона активна, бігає, грається, нормально п’є водичку — жарознижувальні можна не давати. Але якщо в дитини (чи дорослого) 37 градусів, але вона прямо погана (тобто стани протилежні вищезгаданим) — треба давати.

Коли вже заговорили за термометр — чи правильно ви міряєте температуру? Адже, за словами лікаря, сьогодні є досить багато методик контролю температури — кожна має свої недоліки та переваги. Тому батькам часто складно обрати щось одне.

— Відразу вас заспокою, на сьогодні навіть лікарі не підскажуть що краще, говорить лікар. — Адже в керівництвах різних країн рекомендують різні методи та прилади. Та головне запам’ятати — не важлива точність до сотих градуса, адже основний показник на який ми орієнтуємося — загальний стан малюка. Тому оберіть те, що зручно особисто вам.

Відео дня

Наприклад…

Ректальний метод

  • Найточніший спосіб виміру температури для дітей до року. Найкраще — електроний градусник. Ртутний не варто використовувати. Нормальна температура при такому методі вимірювання — до 38 градусів.

Оральний метод

  • Рекомендований для дітей старше 4–5 років (раніше є ризики травмування). Температура вимірюється під язиком електронним термометром. Обов’язково термометр повинен бути чистий. За 15 хв до цього варто уникнути теплої чи холодної їжі або напоїв. Нормальна температура при такому методі вимірювання — до 37,5

Аксілярна ділянка, «під пахвами»

Найпопулярніший та досить неточний метод виміру, адже на достовірність впливає дуже багато факторів. Зверніть увагу — у майже до всіх електронних термометрів вказано — тримати ще 5 хвилин після звукового сигналу. (навіть якщо не сказано — тримайте). Не очікуємо 36,6 — нормальна температура при такому методі — до 37,5

Безконтактний термометр

  • Найзручніший та найшвидший метод виміру, та на жаль не може похвалитися найбільшою точністю. На достовірність впливає дуже багато факторів. Але якщо вибрати хороший девайс, робити все по інструкції та «пристрілятися» — чудовий помічник вдома.

Вушний термометр

  • Один з найбільш точних та потребує певних навиків від батьків. Не рекомендований до домашнього застосування

— Моя рекомендація: майте безконтактний термометр вдома, за потреби перевірте температуру електронним в зручній для вас ділянці, — говорить Андрій Шиманський. — Не варто тримати ртутні термометри. В дитинстві розбив таких 2 штуки. Неприємна річ.

Як максимально точно зробити вимір температури в дитини (дорослі наче справляться з цим…)?

  • Ділянка (якщо вимірюєте під пахвами, або безконтактним методом) має бути суха
  • Дитина має побути в спокої та в комфортному одязі хоча б 5 хвилин
  • Не вимірювати температуру коли малюк плаче
  • Не міряйте відразу після їжі (температура буде вища)
  • Слідуйте інструкції до виробу

Температуру виміряли — збиваємо

Для того щоб безболісно справитися з жаром, є простий алгоритм:

  • Створіть комфортні умови в кімнати (кімната має бути провітрена та зволожена, температура 16–20 градусів.
  • Не кутайте дитину «щоб вона пропотіла» і не влаштовуйте «холодні ванни» — (це стосується і дорослого)
  • Пийте (давайте пити) достатню кількість рідини, це покращить самопочуття, зволожить слизову оболонку, зменшить інтоксикацію.

У більшості випадків на цьому можна зупинитися.

— Тобто, якогось секретного методу швидко збити температуру не існує, — каже лікар. — Все банально просто: є 2 препарати — Ібупрофен та Парацетамол — вони безпечні та ефективні. Все інше не застосовуються, через високий ризик побічних ефектів. Якщо мова про дітей (малих дітей) перевагу надаємо сиропам. Свічки варто давати лише тоді, якщо є блювання і сироп дитина не може випити.

Лайфхак якщо користуєтесь суспензією:

  • Гарно збовтайте, щоб діюча речовина рівномірно розподілилася
  • Підігрійте препарат в руці (це пришвидшує всмоктування)
  • Краще давати форте-форми, менший об’єм — легше дати
  • Маленьким дітям вводить препарат повільно, за щоку, маленькими порціями

Оцініть ефект через 1 годину після того як дали препарат, не варто очікувати зниження температури через 20 хв, препарат ще навіть не почав діяти!

  • Температура знизилася — ОК
  • Не знизилася — забезпечте виконання 1–2 пункту.
  • Пройшло 2 години, температура не знизилася, можна дати дозу іншого препарату (якщо давали Парацетамол — дайте Ібупрофен)
  • Просто так, чергувати препарати не варто — переваг «нуль», і ризик щось наплутати.

Як створити комфортні умови?

За словами Андрія Шиманського, комфортні умови у спеку, хворому дорослому, як і хворій дитині може забезпечити провітрювання та зволоження кімнати. А ще краще кондиціонер.

— Не варто його боятися — не протягне, — каже лікар. — Від вітру кашлю не буває і інших хвороб теж. Причиною нежиті, кашлю (застуди) є віруси (рідше бактерії), а не потік повітря. Але, дійсно є ряд людей, які справді починають «хворіти» при увімкненому кондиціонері.

Але цього не має бути, якщо:

  • Кондиціонер вчасно обслуговується (заміна фільтрів, видалення цвілі і т.д.)
  • Ви уникаєте прямих потоків холодного повітря — (інакше є ризик запалення м’язів чи нервів — міозит\неврит)
  • Немає різких перепадів температур (не більше 3–5 градусів) — оптимальна 18–20 градусів.
  • Ви регулярно провітрюєте (кисень) та зволожуєте кімнату (кондиціонер висушує повітря).

— Тому людина і починає кашляти, кондиціонер дуже висушує повітря, виникає пересихання слизових, що провокує подразнення кашльових рецепторів, — говорить Андрій Шиманський. — Або до цього призводять забруднені фільтри, наявність грибку в повітроводі, розмноження бактерій (легіонела), накопичення алергенів (пилкові, кліщі, пил) чи потрапляння до вентиляцій пір’я, калу пташок.

За словами лікаря, все це в купі може призвести до загострення алергічного риніту, кон’юнктивіту, бронхіальної астми — появи закладеності носу, кашлю, обструкції, чхання, сльозотечі. Рідше, може розвиватися атипова пневмонія спричинена Легіонела. Це досить важка хвороба з лихоманкою, кашлем, відповідними змінами в легенях. Також рідко, але за рахунок алергенів може виникати гіперсенситивний пульмоніт, алергічне ураження легень, що знову ж проявляється кашлем, обструктивним синдромом, задишкою. То що ж робити?

— Звісно вмикати кондиціонер, адже перегрівання — так само має свої негативні наслідки, тож головне правильно його використовувати, — каже лікар і наголошує, що у спеку особливо маленьких діток перегріти дуже легко (навіть не беручи до уваги жар).


Читайте також:

Держава фінансує одну спробу штучного запліднення. Хто може взяти участь у безкоштовній програмі?

Масажі, консультації та лікувальна гімнастика: як у Вінниці безоплатно реабілітують ветеранів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Новини Вінниці  на 20хвилин , хто пише і хто вичитує ваші дописи??? Скільки помилок.....😬

    reply

    Новини Вінниці  на 20хвилин дякую

    Новини Вінниці на 20хвилин reply

    Ira Mazuryk маєте рацію, обов'язково перекажу авторці ваше зауваження. Дякую

    reply

    Новини Вінниці  на 20хвилин про статтю

    Новини Вінниці на 20хвилин reply

    Ira Mazuryk ви говорите про допис у фейсбуці чи безпосередньо про статтю?

    reply

    Новини Вінниці  на 20хвилин русизми, пунктуація.....

    Новини Вінниці на 20хвилин reply

    Ira Mazuryk добрий день! Які є помилки у цьому дописі?

keyboard_arrow_up