Масажі, консультації та лікувальна гімнастика: як у Вінниці безоплатно реабілітують ветеранів

Масажі, консультації та лікувальна гімнастика: як у Вінниці безоплатно реабілітують ветеранів
  • Кому та в яких випадках потрібна фізична реабілітація? Як отримати безоплатну допомогу, й що остання в себе включає? Та чому не варто затягувати з відвідинами фахівця, й терпіти біль у спині?
  • Розповідаємо про безоплатну реабілітацію ветеранів у Вінниці.

«Не лише пити знеболювальні, а насамперед лікувати причину болю у спині», — радить реабілітолог Олександр Рудий, який допомагає ветеранам/кам та членам їхніх родин покращити їхнє самопочуття. 

У Вінниці з 2020 року працює «Ветеранський простір». Вони займаються різнобічною підтримкою ветеранів, членів їх родин, членів родин полеглих захисників/ць України та безвісти зниклих, полонених захисників. 

Відео дня

Одним з напрямків роботи простору — є саме фізична реабілітація ветеранів/ок. У закладі обладнаний кабінет фізичної реабілітації, а до тих людей, що не можуть самостійно пересуватися, лікар приїздить додому.

Ми поспілкувалися з реабілітологом простору Олександром Рудим. 

У кожному конкретному випадку це — індивідуальна робота

Олександр Рудий — реабілітолог, дипломований лікар невідкладних станів з понад 15-річним досвідом роботи у службі екстреної допомоги.

— Фізична реабілітація — необхідний елемент для повернення ветерана до активного життя. Дискомфорт при функціонуванні опорно-рухового апарату, з'являється з однаковою частотою, як після травм, так і внаслідок таких змін, як, наприклад, остеохондроз або поліартрит. Такі стани, як правило, мають тривалий перебіг та під час загострень сильно ускладнюють виконання звичайних побутових завдань та відчутно погіршують якість життя. Зазвичай такі загострення мають сезонний характер, — пояснює Олександр Рудий. — У нашому центрі ветерани мають можливість отримати консультацію, обстеження та, при потребі, допомогу. 

За словами фахівця, при першому больовому синдромі найкраще буде звернутися за консультацією лікаря. Бо кожне із захворювань має окреме лікування, і в першу чергу найважливішим буде — встановлення правильно діагнозу. Тому, каже, приймати знеболювальні й не лікувати причину — погана ідея. Чим раніше почати лікування, тим швидше поліпшиться якість життя та пацієнт затратить менше часу на реабілітацію.

— Курс фізичної реабілітації триває у середньому три-чотири тижні. Але все дуже індивідуально, перших два-три заняття більш ознайомчі. Людина має звикнути, бо підсвідомо наша вегетативна нервова система напружена, коли хтось починає втручатись в особистий простір. Далі — починаємо інтенсивний курс. Комусь на етап адаптації потрібно дві зустрічі, а комусь — більше тижня, — каже лікар. — Конкретно з кожним клієнтом ми визначаємо інтенсивність та тривалість курсу лікування. Як правило, після шостого-сьомого заняття, окрім масажу та мануальної терапії, додаємо заняття на профілакторі Євмінова. Саме завдяки останньому ми закріплюємо ефект від масажів. 

Хто може звертатися за допомогою та які послуги надають?

Після діагностики спеціаліст може рекомендувати різні масажні техніки, курс занять на профілакторі Євмінова, дихальні вправи, лікувальну гімнастику. Всі ці послуги надають у «Ветеранському просторі» безоплатно.

Звернутися за фізичною реабілітацією можуть: 

  • військовослужбовці/иці;
  • ветерани/ки;
  • члени їхніх родин (чоловік/дружина, діти)
  • батьки загиблих Героїв. 

Реабілітолог у просторі працює у будні з 09.00 до 18.00. Телефон для запису: (067) 9594065.

Допомагають також й пацієнтам на дому, які самостійно не можуть приїхати у простір. Реабілітолог виїздить до таких ветеранів двічі на тиждень. 

— Мовчки я не працюю, і поряд з фізичною реабілітацією, я намагаюся потоваришувати з пацієнтом, позитивно їх налаштовувати. Частина пацієнтів проходять комбінований курс фізичної та психологічної реабілітації, — розповідає реабілітолог. — Бувають різні звернення. Бувають випадки, коли до нас провозять людину зненацька, яка зігнулась і не може розігнутися. Приходять й військові, яким дали відпустку. Звертаються також й члени родин ветеранів. Я займаюся також й з дітками, починаючи з трьох річних. 

За словами спеціаліста, умови, в яких знаходяться наші захисники, часто провокують появу проблем з опорно-руховим апаратом. 

— Це зокрема через те, що військове екіпірування важить кілька десятків кілограмів. Це велике навантаження на суглоби і м’язи, а бійці ще й часто змушені годинами тримати статичне незручне положення тіла, вистежуючи ворога чи маскуючись від нього. Зрештою, я вважаю, що фізичної реабілітації потребують всі, хто брав участь у бойових діях, — каже реабілітолог. 

Біль у попереку є одним із найбільш розповсюджених симптомів

За статистикою, як розповідає фахівець, близько 80% людей принаймні одноразово відчували біль у попереку. 

— Під терміном «біль у попереку» мається на увазі біль у поперековому відділі хребта, що виникає внаслідок різних причин. Іншими словами — це не захворювання, а симптом, — розповідає фахівець. — Розрізняють гострий біль у спині, останній з'являються зненацька і триває до трьох місяців, та хронічний біль — коли він посилюється і триває більше трьох місяців. Як правило, при гострих болях у спині достатньо відпочити та прийняти доступне знеболювальне. Найчастіше такий біль стихає та припиняється за кілька тижнів. 

За словами лікаря, найбільш розповсюдженими причинами такого болю є: спазм м'язів, внаслідок різкого чи неправильно підйому, чи іншого фізичного навантаження. Або внаслідок тривалого перебування у вертикальному положенні, чи за кермом. 

Також причинами можуть бути: патологія міжхребцевого диска, артрит, сколіоз, остеопороз. 

— Поперековий біль не повинен лякати, адже у переважній більшості випадків, він являє собою результат неправильного виконаного руху, або неправильній при цьому позиції тіла, — каже фахівець. — Але при цьому варто пам'ятати, що терпіти біль не варто, а треба звертатися до лікарів. Після консультації у мене, як реабілітолога, я можу порадити людині до яких ще лікарів їй варто звернутися. 

Можна отримати й іншу допомогу

Знаходиться заклад у Вінниці за адресою Єрусалимка, 8. Контакти: 067 959 4065. Окрім послуг реабілітолога, у закладі можна отримати:

  • психологічну підтримку;
  • консультацію юриста;
  • консультацію з питань освіти.

Всі послуги у «Ветеранському просторі» надають безоплатно. 


Читайте також:

Фізична реабілітація, поради юриста й психолога: як ветеранам отримати цю та іншу допомогу у Вінниці

Як вінничанам отримати технічні засоби реабілітації та протезно-ортопедичні вироби

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up