Держава фінансує одну спробу штучного запліднення. Хто може взяти участь у безкоштовній програмі?

Держава фінансує одну спробу штучного запліднення. Хто може взяти участь у безкоштовній програмі?
  • У Вінницькій області запрацювала комплексна програма для безплідних пар, які хочуть мати дітей. Як пройти безкоштовне лікування і ЕКЗ — читайте далі.

Приблизно 17,5% дорослого населення Землі, а це майже кожна шоста людина, страждає від безпліддя. Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я. В Україні кількість безплідних пар досягає майже 20%.

З 2005 року наша держава виділяє кошти для лікування пар, які мають абсолютні показники безпліддя. Цьогоріч запланували надати допомогу 573 парам: держава безкоштовно профінансує одну спробу штучного запліднення.

Змінилися умови програми

Щороку на Вінниччині державною програмою лікування безпліддя користуються до 25 пар. За вісім років існування програми радість материнства відчули біля двохсот вінничанок.

Відео дня

Цьогоріч послугами скористалося чотири пацієнтки. Про це повідомляють у департаменті охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА.

До війни програмою безоплатного лікування могли скористатися пари до 40 років, які мали трубний фактор непліддя. Зараз в програму беруть пари з будь-яким фактором.

Про проект, в рамках якого роблять безкоштовно ЕКЗ, знають лікарі всіх державних медзакладів Вінниччини, але безплідні пари частіше звертаються до фахівців в приватні клініки. Там послуга штучного запліднення в середньому коштуватиме 100 тисяч гривень.

Більше про державну програму лікування безпліддя розповідає Інна Кукуруза, кандидат медичних наук, головний спеціаліст «Акушерство та гінекологія» ДОЗ Вінницької ОДА, заступник головного лікаря ВОКЛ ім. М.І. Пирогова з акушерсько-гінекологічної допомоги, завідувач Обласного перинатального центру ВОКЛ ім. М.І. Пирогова, асистент кафедри акушерства та гінекології №2 ВНМУ ім. М.І. Пирогова.

— В цьому році в програмі можуть взяти участь жінки, в яких є фактор безпліддя, не лише трубний (непрохідність труб, видалені труби, або спайкова хвороба), — коментує Інна Кукуруза.— Зараз, враховуючи ситуацію в країні, ця програма профінансована набагато більше державою. Була селекторна нарада, було прийнято рішення і нам дали дозвіл на комісію МОЗу направляти пацієнтів не тільки з трубним безпліддям, а й з іншими факторами. До прикладу, не критичне чоловіче безпліддя, де не потрібна донорська сперма. Однозначно, в рамках програми не буде обговорюватися сурогатне материнство.

Щороку на Вінниччині мали змогу брати участь у програмі до 25 жінок.

— На Вінниччині роками, десятиріччями направляються жінки в Київ, — продовжує фахівчиня.— Нам чітко визначають центр, де безкоштовно проводиться ЕКЗ. Всі державні клініки мають цю інформацію. Але більшість жінок звертаються у приватні клініки, тому, можливо, не володіють інформацією про безкоштовну програму лікування безпліддя. В нас є певний перелік аналізів і клініка, куди направляється пацієнт. Далі сам пацієнт обирає стаціонар, де він хоче народжувати. Ми вже підписали документи і відправили у столичну клініку чотирьох жінок. Цьогоріч нас не обмежили в кількості пацієнтів.

Як можна скористатися державною програмою?

  • Пара, в якої не виходить самостійно зачати дитину, повинна звернутися до лікаря-гінеколога й пройти відповідні обстеження. Після чого: жінка має звернутися у Центр планування сім’ї обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова, у кабінет безплідного шлюбу (каб. 210, можна без е-направлення).
  • Чоловік звертається з електронним направленням до лікаря-андролога у Центр планування сім’ї обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова (каб. 216А.).
  • Далі комісія скеровує пацієнтів до столичної Клініки репродуктивних технологій НУОЗ України імені П.Л.Шупика.

Детальніша інформація про порядок направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показаннями за бюджетні кошти — у відповідному наказі МОЗ.

Фактори безпліддя

Безпліддя — це важка патологія, яка може мати масу причин і наслідків. Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, діагноз — безпліддя виставляється в тому випадку, якщо у сексуально активної, що не використовує контрацепцію пари не виходить домогтися вагітності протягом одного року. Які фактори вливають на безпліддя?

Жіночий фактор

  • Психогенний. Не пов'язаний з порушенням роботи будь-яких органів і систем, лікарі називають його функціональним безпліддям. Зазвичай виникає через збої в роботі нервової системи в результаті перенесених стресів, боязні відповідальності за майбутню дитину, проблем в сімейних відносинах між чоловіком і дружиною.
  • Матковий. Таке безпліддя виникає, коли жінки мають патологію, яка пов’язана з порушення будови або відсутністю матки. Довгий час вважалося, що такі дівчата не можуть стати матерями, але на сьогоднішній день цю проблему можна вирішити за допомогою допоміжних репродуктивних технологій і сурогатного материнства.
  • Гормональний. Пов'язано зі збоями в роботі ендокринної системи. Порушення гормонального фону впливає на формування, розвиток і дозрівання статевих клітин. При цьому овуляція може не відбуватися, готові до запліднення яйцеклітини не виробляються, тому вагітність не настає.
  • Ендометріоз. Це розростання ендометрія за межі порожнини матки. Тягне за собою порушення просування сперматозоїдів по маткових трубах і/або імплантацію плодового яйця, через що вагітність не розвивається
  • Полікістоз. Захворювання яєчників, при якому зростання домінантного фолікула, а відповідно дозрівання і вихід активних яйцеклітин неможливі.
  • Вік.У більш старших жінок виникають ановуляторні цикли, тому злиття яйцеклітини зі сперматозоїдом не відбувається. Також при досягненні віку 35 років значно підвищується відсоток порушень в хромосомах ембріона.

Чоловічий фактор

Основними причинами чоловічого безпліддя є: нервово-психічний фактор, вроджені аномалії, генетичні причини, інфекції, інтоксикації, вплив факторів зовнішнього середовища, таких як радіація, випромінювання, вплив високих або низьких температур, прийом медикаментів, алкоголю, наркотиків. Первинним дослідженням для виявлення даного чинника є спермограма.

До слова, під час війни розпочався унікальний соціальний проєкт зі збереження репродуктивних клітин воїнів-захисників України. В рамках програми не лише безкоштовно зберігають матеріал військових, а й проводять процедуру ЕКЗ їх дружинам, коли чоловіки на фронті.

 

Читайте також:
В Україні триває реформа військово-лікарських комісій (ВЛК)
Отруєння дітей та викладачки у Могилів-Подільському: поліція розпочала розслідування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up