З початку осені від корони вакцинувалися 176 тисяч 102 вінничанина. Жінки переважають

З початку осені від корони вакцинувалися 176 тисяч 102 вінничанина. Жінки переважають
  • За весь період епідемії коронавірусу зробили щеплення 272 тисячі 858 вінничан.
  • І половина з них отримали вакцину з вересня по листопад цього року.
  • Вакцинованих від корони дітей до 18 років вже більше п’яти тисяч.
  • А починаючи з 25 років, кількість вакцинованих жінок переважає майже на 10 тисяч у всіх вікових категоріях.

З самого ранку в центрі вакцинації на Хмельницькому шосе, 7 купа народу в масках і з анкетами. Жінки і чоловіки, молодь і люди поважного віку. В заскленому куточку, де раніше продавали пиріжки та каву, тепер оселилися лікарі-терапевти. Тут вінничан оглядають, вимірюють температуру, тиск і направляють в намет, що розташований поруч за кілька метрів. Тут теж дві лікарки, одна вакцинує, інша заводить дані про пацієнта.

— Як тільки ми тут облаштувались, щодня маємо 160-170 бажаючих вакцинуватись, — розповідають лікарі. — Лише раз було таке, що на вакцинацію прийшло 90 людей.

Здавалося б, це багато, тим паче мова не про центр первинної медико-санітарної медицини, куди має йти переважна кількість вінничан.

Відео дня

— Насправді пункти вакцинації в ЦПМСД не найпопулярніше місце для щеплення у вінничан, як не дивно (ну там начебто всі умови для цього), — розповідають лікарі. — Найпопулярніше місце — центр вакцинації в Мегамолі. В день там до тисячі, а то і більше людей буває (варто зазначити, що вакцинують з 10.00 до 17.00).

Як кажуть лікарі, ажіотаж навколо вакцинації саме в торговому центрі просто пояснити. Вінничани щодня ходять за покупками або в тренажерний зал і по дорозі вакцинуються. А от в лікарню йти — це треба окремо час виділити, налаштуватись…

— До речі, лікарі, які вакцинують в Мегамолі, певне, щодня в милі, — говорять лікарки. — Це ж треба час, щоб пацієнта оглянути, завести на нього карточку, занести дані в журнал обліку. Добре, що на обробку даних вакцинації нам дають 10 днів.

За словами лікарів, люди хвилюються через ситуацію з короновірусом, тому ажіотаж навколо вакцинації не спадає, а навпаки. Вакцинувати приводять і дітей, навіть таких, що мають супутні хвороби типу ДЦП.

Дивлячись на чергу до лікарів, сказати переважає кількість чоловіків чи жінок, не можливо, їх було приблизно порівну. Але статистика вакцинованих пацієнтів, яку кожного дня оновлює Національна служба здоров’я' України, говорить: починаючи з 25 років, вакцинованих жінок на порядок більше.

За словами психолога Валерія Андросова, переважаюча кількість вакцинованих жінок доволі просто пояснюється. І зовсім не безвідповідальністю чоловіків.

— Просто жінки частіше ходять на прийом до лікарів. До гінеколога, до педіатра, до стоматолога, самі ходять і дітей водять, — говорить психолог. — А сьогодні всі без винятку лікарі, не те щоб агітують, але наполегливо радять захистити себе і родину від епідемії.

 


Читайте також:

Були проти щеплення: 117 невакцинованих освітян у Вінниці відсторонили від роботи

На Вінниччину доставили 60 тисяч доз вакцин Sinovac (CoronaVac)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up