З 1 квітня ліки відпускатимуть лише за е-рецептом: зібрали відповіді на поширені питання

З 1 квітня ліки відпускатимуть лише за е-рецептом: зібрали відповіді на поширені питання
  • З початку квітня усі рецептурні медикаменти мають виписувати за електронним рецептом. 
  • Розповідаємо, опираючись на вебінари МОЗ, про перехідний період запровадження електронних рецептів, відпуск ліків за допомогою останніх та шляхи розв'язання можливих проблем з е-рецептами. 

«З 1 квітня вже звичний паперовий рецепт буде мати цифровий аналог, що позбавить вас від зайвих паперів, а також дозволить швидко та зручно отримати необхідні ліки», — кажуть у Міністерстві охорони здоров’я. 

Електронний рецепт вже за кілька днів пошириться на всі зареєстровані в Україні ліки, що підлягають відпуску за рецептом лікаря. Ще у жовтні 2021 року у коментарі нашому виданні директор департаменту охорони здоров'я міської ради Олександр Шиш коментував, у Вінниці працюють медичні електронні сервіси, але у випадку, якщо вони не працюють, у лікаря є можливість виписати паперовий рецепт.

За його словами, всі сервіси електронного формату мають на меті спрощення роботи лікарів. І у Вінниці, до слова, повністю всі медзаклади міста вже перейшли на е-лікарняні. Їх видають вінничанам без проблем. 

Відео дня

Як відбуватиметься відпуск ліків за е-рецептом?

Маршрут пацієнта пояснила експертка з фармацевтичних питань, керівниця групи бізнес аналізу проєкту Електронний рецепт ДП «Електронне здоров’я» Ірина Ліштаба на брифінгу МОЗ. 

Спершу на прийомі лікаря пацієнт обирає, за яким рецептом він бажає придбати ліки за власні кошти в аптеці — електронним чи паперовим. Лікар виписує пацієнту е-рецепт та за потреби роздруковує інформаційну довідку до нього (це допоміжний документ для пацієнта).

Далі — із випискою е-рецепта пацієнт отримає номер рецепта та код його підтвердження. Пацієнт зможе погасити е-рецепт лише в аптеці, яка підключена до Електронної системи охорони здоров'я. 

Вже в аптеці пацієнт обирає серед запропонованих варіантів торгову назву препарату, керуючись власним вибором та фінансовими можливостями.

Виписувати е-рецепти можуть лікарі первинної (сімейний лікар, терапевт), вторинної (онколог, хірург, психіатр) та третинної ланки. 

Чи буде впроваджено перехідний період?

Так. Він буде тривати орієнтовно до кінця воєнного стану. Про це дізнаємося на вебінарах серії онлайн-зустрічей з експертами МОЗ. Перехідний період з квітня 2023 буде виглядати наступним чином:

Чи можна буде отримати рецепт в онлайні?

— Так, буде передбачена така можливість. Якщо пацієнт має хронічне чи затяжне захворювання, й лікар бачить, що пацієнту треба щомісяця призначати препарат по упаковці, щоб постійно підтримувати курс лікування. До прикладу, пацієнт хворіє на цукровий діабет. То лікар може дистанційно виписати е-рецепт цьому пацієнту, аби постійно він не приходив на прийом. Це буде зручно й лікарю, й пацієнту. Останній просто отримати код і номер рецепта та звернутися з цим в аптеку, — пояснює в.о. начальника Фармацевтичного управління МОЗ України Олександр Гріценко. 

Який термін придатності е-рецепта?

— Термін дії електронного рецепту для звичних рецептурних ліків — 30 днів. Для засобів з наркотичними складовими — 10 днів, — розповідає експертка з фармацевтичних питань Ірина Ліштаба на брифінгу МОЗ. — Чи може фармацевт відпустити іншу кількість препаратів, ніж вказана у рецепті? Так, він може відпустити меншу кількість, ніж вказана в е-рецепті. І впродовж 30 днів пацієнт може кілька разів звернутися в аптеку, купляючи всю необхідну дозу медикаментів частинами. 

А як бути із закупкою ліків для воєнних?

Відповідь на це питання дізнаємося на сайті Департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА. Як дізнаємося, військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть (закуповувати рецептурні ліки (для потреб воєнного часу) гуртово безпосередньо у дистриб'юторів і для цього не потрібен рецепт.

Читайте також:

Збираємо аптечку: у скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них

Електронні SIM-карти: що це таке та за скільки вінничани можуть їх купити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач68

    я жив довгий  час в  одни  южн.европ.краини яку и европ.важко назвати  з тою  корупциею.але  то  для нас  ,для себе у них  все ок.так  от моя мама  була  там  легально.и коли вона приходила  до  симейн.терапевта.той виписував ий  лики. и так як  моя мама платила налоги ий  лики  давали по  льготним цинам  зи  знижкою наприкл.в аптеки  лики(антибиотики) стояли 50 евро а мами  давали  за 15.и причом  це не  наш бадяжний фармак а  швейцарськи  або  нимецьки так  що нам  до тои  европи .сами  знаете все  що у нас  це муляж.брехня и  заробиток  на нищих.я вже мовчу  про то  що ми  живемо як  бродяги цыганюры .що  заробили то и проилы.ми ничого не видкладаемо на чорний  день а чорный  день  в нас  кожный день.то ковид  то вийна а писля  вийны  буде  громад.вийна бо  будут дилити землю.ресурсы и владу.и велике  будивництво  крадивництво
  • Толік Євич

    " коваль підковує коня, а жаба і свою ногу підставляє. Очередь до лікара по 10 годин? А що буде? Це знущання з людей.
  • Eduard Ionovich

    Геноцид властного народу. Нічого путнього з цього в нас не вийде. Марне й дурне копіювання іноземних зразків.
  • Сергей Козинский

    Буде як в Європі . Через черги не потрапиш до лікаря ,а без рецепта не купиш ліків . Нав'язують природний відбір .

keyboard_arrow_up