Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися

Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися
  • Сімейні лікарі, які пройшли навчання за спеціальною програмою, можуть допомогти в питаннях, що стосуються ментального здоров'я.
  • Як це відбувається на практиці та що з цього приводу думають психологи — ми дізналися.

До листопада 2022 року психологічну допомогу надавали лише лікарі-психіатри та медичні психологи. Але через Covid-19 та повномасштабне вторгнення кількість пацієнтів, які мають психосоматичні порушення, збільшилася. Також збільшилася кількість виписувань антидепресантів.

У зв'язку з цим торік Національна служба здоров'я запровадила пакет з надання психічної допомоги на первинному рівні. Відтак лікарі поліклінік та амбулаторій, які пройшли навчання від міжнародних організацій та уклали договір з НСЗУ, можуть надавати своїм пацієнтам послугу психологічного супроводу. В Міністерстві охорони здоров’я нагадали, який перелік послуг вони надають.

 Зокрема можна отримати наступні послуги:

Відео дня
  • діагностику психічних розладів та клінічну оцінку стану пацієнта,
  • направлення на відповідні дослідження, щоб лікар міг виключити психічні чи неврологічні розлади у пацієнта;
  • складання плану ведення та лікування;
  • надання першої психологічної допомоги;
  • застосування психосоціальних, фармакологічних або поведінкових втручань;
  • направлення до психіатра, психолога, психотерапевта, нарколога чи невролога;
  • направлення в інші заклади охорони здоровʼя за наявності показань.

Як буде відбуватися — не дуже розумію

Запитали вінницьких психологів, як вона ставляться до таких нововведень.

Віта Зубко, доктор філософії, психотерапевт, психолог:

— Я розумію, що психологічна допомога дуже важлива для кожного, особливо під час війни. А що стосується теми лікарів первинної ланки і надання ними психологічної допомоги…

Якщо розглядати позитивні моменти, я радію, що нарешті в Україні звернули увагу на ментальне здоров’я громадян. Це дійсно важливо, тому що нормальне ментальне здоров’я покращує життя людини загалом.

А інша сторона медалі — це викликає співчуття до сімейних лікарів, на яких перекладають досить непросту галузь. Терапія проходить не за прийом у 15 хвилин. За короткий проміжок часу сімейний лікар не може опанувати весь простір психотерапії. Для цього точно потрібно багато часу та досвіду. Для ефективної терапії також потрібно знаходитись з клієнтом (пацієнтом) в контакті і це не менше 50 хвилин за зустріч. Мають бути постійні консультації, щоб визначити динаміку змін. Важливий простір, у якому це відбувається. А інколи і потрібно звернутися клієнту до невролога чи психіатра за допомого. Але це теж не завжди можна помітити за одну зустріч. 

Як це усе буде відбуватися — ще не дуже розумію. Можливо, тільки для довідок і записів в особистій картці пацієнта. Або можливо для перенаправлень до інших фахівців. З особистого досвіду можу, сказати ще не усім клієнтам хочеться, щоб хтось знав про його сеанси, і багато хто просить конфіденційності. 

Єдине, що точно знаю, що нам усім потрібно приділяти увагу своєму психологічному стану.

Ажіотажу немає

У половині поліклінік та амбулаторій Вінниці сімейні лікарі також можуть надавати психологічні консультації дорослим та дітям. 

За словами вінницьких медиків, для цього вони пройшли навчання й можуть аналізувати емоційний та психологічний стан пацієнта, діагностувати  психологічні захворювання, за потреби — скеровувати їх на прийом до психологів, психіатрів чи психотерапевтів. Також сімейні лікарі за призначенням психіатра можуть виписувати антидепресанти. 

З якими симптомами можна звертатися до свого лікаря:

  • стійкий пригнічений настрій впродовж щонайменше двох тижнів,
  • нездатність отримувати задоволення від речей, які раніше його приносили,
  • безсоння,
  • втрата працездатності.

Впродовж усього лікування сімейні лікарі супроводжують пацієнта, щоб запобігати ускладненням та контролювати лікування. Як це відбувається на практиці — розповідає лікар загальної практики Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Вінниці. 

Юрій Тарануха, сімейний лікар:

— За словами моїх пацієнтів, деякі приватні психологи у Вінниці за консультацію беруть в середньому тисячу гривень, у нас вона відбувається безкоштовно. Для цього з листопада 2022 року НСЗУ запропонував свій пакет послуг. Звичайно, для цього потрібно пройти курси і отримати сертифікат. ЦПМСД може надавати такі послуги, якщо має 20% сертифікованих лікарів. Наш центр отримав такий пакет.

Маршрут такий. Пацієнт проходить до психіатра, направлень не потрібно. Фахівець оглядає його, якщо пацієнта може вести сімейний лікар — він його направляє в амбулаторію. Сімейний лікар проводить супровід і корекцію лікування щомісячно і скеровує його до психіатра через шість місяців. Лише він, за законодавством, може ставити діагнози з психічними розладами.

Наприклад, військовий зник безвісти. У дитини почались ментальні розлади. Повели її до психіатра, а там потрібно згоду батька. В таких випадках люди не підуть в державні центри, а швидше до приватних психологів. Зараз можна прийти до сімейного лікаря, а той скерує до психіатра і дасть направлення.

У Вінниці є організація «Лікарі без кордонів». У кого посттравматичний стресовий розлад, це стосується як цивільних так і військових, отримати безкоштовну допомогу можна і там. 

Я, якщо пацієнт того потребує, надаю таку допомогу. Але немає такого ажіотажу, щоб люди з проблемами ментального здоров'я зверталися до сімейних лікарів. Можливо, мало поінформовані. Я рекомендую при психологічних проблемах, якщо не до сімейних лікарів, які вас направлять до вузьких спеціалістів, звертатися до психіатрів в державні клініки, або до приватних спеціалістів, які мають спеціальну медичну освіту.

 

Читайте також:

«Хто буде захищати Батьківщину, крім нас». У Вінниці відбувся другий рекрутинговий ярмарок

Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up