Якщо дитина дивно кашляє, зніміть це на телефон

Якщо дитина дивно кашляє, зніміть це на телефон
  • Обросло страшними чутками і має найбільше відмов батьків щеплення АКДП (від кашлюка, правця і дифтерії).
  • Про дифтерію ми ще почуємо, так вважають лікарі, спостерігаючи статистику щеплених дітей.
  • А кашлюк у дітей останнім часом діагностують все частіше, і в цьому допомагає відео.

«Дитина прийшла з садочка і просто покашлювала» — так розпочалась хвороба у шістерічного вінничанина Олександра. Мати малого Світлана каже, що пішли вони з цим кашлем до лікаря, більше хотіли пересвідчитись, що нічого серйозного.

— Лікар оглянув сина, сказав, що горло трішечки розовате, в легенях все в нормі, температури немає, дитина активна, можете не хвилюватись, — розповідає Світлана. — Наступного тижня Сашко почав кашляти ну дуже дивно і страшно. Плечі відводив назад, голову схиляв вперед, обличчя червоне, з очей сльози, все мало вигляд, наче якийсь напад. Дитина не могла вдихнути повітря, не могла відкашлятись, хоча відчувалось так, наче якась рідина “гуляє” від шлунка до горла і не може знайти виходу. Потім сина вирвало. 

Це не лікується

Вінничанка одразу зателефонувала лікарю, той попросив описати, як виглядає кашель, а ще краще зняти відео на телефон. 

Відео дня

— З опису рідини, яка виходить після відкашлювання, з того, який вигляд має дитина при цьому (відео не було можливості зняти, бо коли дитина практично задихається, не до того, і поруч нікого не було) лікар сказав, що є підозра на кашлюк, тим паче, його зараз у Вінниці повно, — говорить Світлана. — І порадив запастись нервами, бо хворіти будемо довго і важко, і лікуванню ця хвороба не піддається. Навіть полегшити дитині стан немає чим. 

Задля того, щоб дитина перестала бути заразною (а кашлюк — то дуже заразна хвороба), Сашко тиждень пропив курс антибіотиків. Йому від того зовсім не полегшало (проте іншим спокійніше), кашляє малий дуже важко, кожні дві години, з блювотою, з великою кількістю слиновиділення, з сльозами та періодичними спазмами дихальних шляхів, особливо вночі.  

 Хворіти дитина може пів року

Андрій Шиманський, лікар-педіатр:

— Одразу скажу про відео, це потрібно для діагностики, тому що кашлюк має характерні риси, це і голова вперед, і почервоніння і сльози, і язик зовні, і так зване півняче виття (звуки, які видає дитина, прагнучи вдихнути). Лікар на прийомі бачить дитину 15 хвилин, за цей час дитина може і не кашлянути, тому відео допомагає в діагностиці. Сама бактерія кашлюка довго не живе, але вона містить токсин, у нашому мозку він створює вогнище збудження, яке стимулює цей кашель. Тому сама хвороба може пройти за місяць, а такий кашель може бути в дитини до півроку. Такі напади провокуються, якщо дитина їсть щось гостре, коли робить глибокий вдих, або при фізичних навантаженях. Полегшують перебіг цієї хвороби, до речі, перельоти літаком. 

А взагалі головне, про що варто сказати, якщо дитина вже захворіла, то потрібно просто набратись терпіння і дитині, і батькам. А щоб не допустити цієї хвороби, потрібно дитину щепити. Зараз кашлюк досить розповсюджені через низьку вакцинацію дітей. 

Особливо небезпечний кашлюк для дітей до року, саме серед них найбільша смертність. Вони дуже важко переносять кашель, досить часто виникає апное (зупинка дихання), і на фоні цього кашлю може розвиватися крововилив у мозок. Через це в 2 місяці дитину вже вакцинують, тому що потім, коли малюк вже захворів, це все марно.

У нас є два види вакцин — цільноклітинна вакцина (індійська) складається з анатоксинів правця і дифтерії та вбитих цільно клітинних бактерій кашлюку. Інша — ацелюлярна (Франція, Бельгія). Ці дві вакцини хороші, різниця в тому, що цільноклітинна вакцина дає сильну місцеву реакцію, але при цьому вона дає більший та триваліший захист. 

Ацелюлярна вакцина не дає реакції, але і захист не такий. Наприклад, зараз у США всі перейшли на ацелюрарну вакцину і до них повертається кашлюк. Тому останні рекомендації ВООЗ кажуть про те, що потрібно переглянути календарі щеплень і додати до нього ще одну дозу цільноклітинної вакцини від кашлюку. 

Статистики немає

Якщо переглянути доступні статистичні джерела, знайти цифри про кашлюк не реально. А лікар Комаровський взагалі не перестає казати про фальсифікації даних щодо цієї хвороби. За словами Комаровського, кашлюком хворіють практично всі діти в Україні: кашляють цілими дитячими садами і цілими класами.

Але як тільки лікар поставить дитині діагноз «кашлюк», матиме проблеми через перевищення статистики хвороби. І оскільки головний симптом кашлюку — нападоподібний кашель, то в такому випадку можна поставити купу інших діагнозів. Наприклад, бронхіт, запалення легенів, ОРЗ. І ось таких нібито «бронхітів» у нас — вся країна.

В Україні років десять йде епідемія кашлюку, але це ретельно приховується. Ми не знаємо статистики смертності. Дитина при кашлюку може померти від зупинки дихання або від запалення легенів. І при цьому у всіх довідках так і буде написано — «запалення легенів».

За словами Андрія Шиманського, наші вінницькі лікарі теж не дуже полюбляють ставити цей діагноз. Тому що це ж потрібно збирати епіднагляд, проводити роботу з санітарії. Купу паперів та маніпуляцій, через хворобу, яку можна назвати зовсім по-іншому, і спокійно собі працювати далі. 

 

Читайте також:

Де й за скільки у Вінниці можна здати аналізи крові та сечі? Перевірили приватні лабораторії

Скільки потрібно грошей, щоб вилікувати Омікрон в домашніх умовах?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Julia Korchemna

    Привитая дочь болела дольше и тяжелее младшего непривитого.
  • Наталія Мазур

    Всім хто читає цю статтю розповім,як ми легко і швидко позбулись хвороби.Діагноз  теж не хотіли ставити через статистику.Дитина була привита,ліки справді ніякі не допомагали.Везітьщовечора у хвойний ліс і гуляйте півтора години,захопіть додому гілля сосни і порозкладайте в кімнаті.За 4,5днів забудете про хворобу
  • Наталия Бевз

    Мы переболели коклюшем, неправда, антибиотик значительно улучшает состояние. И коклюш никак с бронхитом не спутаешь. Главный показатель ночь.
  • Марина Швець

    Ми перехворіли кашлюком без пр ивівки легше ніж з нами в палаті лежала дитина привита від кашлюка

    Ольга Маслова reply Марина Швець

    Жанна Лисенко  так,  я погоджуюсь. Але , не можна однозначно стверджувати, що вакцина не працює.
    Це особиста думка кожного.

    Жанна Лисенко reply Марина Швець

    Але батьки самі вирішують прищеплювати чи ні,бо відповідальність за це несуть лише батьки ...

    Жанна Лисенко reply Марина Швець

    Ольга Маслова Олічка ,це все індивідуально все.Мої діди неприщеплені і перехворіли на кошлюк без проблем скажу в легкій формі.Так само і з кір'ю.Тільки Лєра в середній ступені,а Артем 4 дні хворів.Щеплення-це не панацея від хвороб.Кожний організм по-різному справляється з хворобою

    Ольга Маслова reply Марина Швець

    Марина Швець Не погоджуюся із Вами.   Мої двоє теж захворіли.  Одна, та що вакцинована була, через два тижні забула про хворобу. А друга,  пів року не забувала і я біля неї .

    Марина Швець reply Марина Швець

    Вот ще раз підтверджує що привівка без толку

    Анна Колесник reply Марина Швець

    Марина Швець в нас з трьох дітей одна була привита двоє ні. Захворіли всі, і привита перенесла найважче.

keyboard_arrow_up