Як у Вінниці «відміняють» флюорографію та лікують туберкульоз

Як у Вінниці «відміняють» флюорографію та лікують туберкульоз

У Міністерстві охорони здоров’я планують відмінити флюорографію. Замість знімку легень пацієнтам пропонуватимуть відповісти на питання скрінінгової анкети і в залежності від відповідей, лікар вирішуватиме чи потрібне додаткове обстеження. Скільки державі коштує один знімок легень, чи є в області вакцини БЦЖ та чи потрібні будуть при влаштуванні на роботу довідки про проходження флюорографії.

За підсумками 2017 року захворюваність на туберкульоз у Вінницькій області зменшилась на 18 %, але збільшилась кількість виявлення захворювання серед дітей. Також у минулому році зафіксували два випадки смертності дітей від туберкульозу. Про це говорили сьогодні, 11 березня, на прес-конференції до місячника боротьби проти туберкульозу.

— Ситуація з поступовою відмовою від масової флюорографії у нас йде вже давно. Ще з 2013 року, коли наказом Мінохорони здоров’я були затверджені стандарти надання допомоги при туберкульозі, та формування груп ризику, — розповідає заступник головного лікаря ВОСТМО «Фтизіатрія», керівник регіонального центру МіО Ніна Гончар. — Тобто, якщо людина здорова, немає факторів ризику захворіти на туберкульоз, то флюорографія була необов’язкова і в попередні роки. Зараз міністерство акцентує на цьому увагу та рекламує, що масова флюорографія неефективна і не потрібна. Це не означає повної відмови. Ми не можемо відмовитись від флюорографії. Якщо людину з туберкульозом поклали в палату разом з 5–6 людьми, то це вже ризики для інших. У такий спосіб ми можемо отримати спалах туберкульозу в лікарні. Тому, якщо людина має фактори ризику згідно анкетування і лягає в стаціонар, то вона має пройти рентген або флюорографію обов’язково. Тут мова йде про колективну безпеку. При прийомі на роботу медичні довідки з проходженням флюорографії також залишаються.

За словами міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун у Facebook, у багатьох розвинених країнах лікарі видають пацієнтам перед прийомом скринінгові анкети. У залежності від відповідей  лікар пропонує пацієнту здати мокротиння на аналіз.

Відео дня

За словами доцента кафедри туберкульозу з курсом імунології Вінницького медичного університету та обласного позаштатного фтизіатра Олександра Незгоди, виявлення туберкульозу шляхом проведення «повальної» флюорографії зовсім неефективне.

— Ми порахували, що для того щоб виявити один випадок туберкульозу, в тому числі пересувними флюорографами, держава витрачається 15000 гривень, — розповідає Олександр Незгода. — Ці кошти краще перенаправити на лікування хворого та його соціальну підтримку. У всьому світі акцент робиться на метод мікроскопії. При підозрі на туберкульоз це дозволяє скоротити ланцюг та не потребує направлення хворого на дообстеження.

За словами Ніни Гончар, зараз область забезпечена вакциною БЦЖ і кількість відмов батьків від вакцинування дітей зменшилась.

— На жаль, минулого ркоу ми провели ревакцинацію лише 25 % дітей, які її потребують, — розповідає Ніна Гончар. — Перед вакцинацією потрібна туберкулінодіагностика, на жаль з технічних причин вакцину для неї ми отримали лише в кінці року. Тому вакцинацію перенесли на 2018 рік.

З туберкульозом в області боряться не лише державні установи, але й громадські організації. З січня 2018 року Вінницьке обласне відділення БО «Мережа ЛЖВ» розпочало в області впровадження нового маштабного проекту з підтримки хворих на туберкульоз вартістю більше п’яти мільйонів гривень.

— На сьогодні ми вже співпрацюємо майже з усіма медичними установами, тубслужбами Вінницької області і плануємо охопити кожного пацієнта навіть по глухих селах, які будуть потребувати нашої допомоги, — розповідає керівник обласної організації ВОБ «Мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Оксана Шевчук. — Під супроводом знаходяться хворі на туберкульоз 1–3 категорія — 34 особи, та хворі на мультирезистентний туберкульоз — 71 особа. Дуже великий акцент ми робимо на тому, щоб здійнювалась дотстратегія, яка передбачає щоденну доставку тубпрепаратів. На нашу думку, саме ця стратегія дозволить підвищити відсоток виліковуваності, для людей, які хворіють на туберкульоз.

Довідка:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1/3 частини населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу. З них близько 60 мільйонів хворих на туберкульоз. Щорічно на планеті виявляють близько 8-9 мільйонів людей, які вперше захворіли на туберкульоз, в тому числі 4,5 мільйонів з бакретіовиділеннями. Мікобактерії туберкульозу вбивають більше людей, ніж будь-який інший збудник інфекції.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Юрий Бондарук

    Хто її пристрелить накінець?
  • ПРАВДА МАТКА

    ГореРеформатори вже як перенаправлять усі кошти в "правильне русло" то заживе "родіна МАть НАша" ПА НОВОМУ!!!
  • Вячеслав Рюйтер

    Ці кошти краще перенаправити (розікрасти) на лікування хворого та його соціальну підтримку(розікрасти).
  • Вячеслав Рюйтер

    Ключова фраза новини: Ми порахували, що для того щоб виявити один випадок туберкульозу, в тому числі пересувними флюорографами, держава витрачається 15000 гривень, — розповідає Олександр Незгода

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Zdorovya/yak-u-vinnitsi-vidminyayut-flyuorografiyu-ta-likuyut-tuberkuloz-10685100.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступник мера Гнівані знову попався на розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up