Як події десятирічної давності відображаються на сьогоденні, або що не так з реєстрацією ВОЦ МСЕ?

Як події десятирічної давності відображаються на сьогоденні, або що не так з реєстрацією ВОЦ МСЕ?
  • За один день Вінницький обласний центр медико-соціальної експертизи (ВОЦ МСЕ) перетворився з комунальної установи на державну.
  • Коли це сталося і як це може впливати на нас зараз? Ці питання ми намагалися з'ясувати.

Нещодавно опублікували ряд матеріалів, в яких проаналізували декларації членів комісій МСЕК, встановили зв'язки між ними, а також поспілкувалися з юристкою, яку незаконно звільнили вагітною.

Поглибившись у цю тему, виявили ще один цікавий момент у роботі Вінницького обласного центру медико-соціальної експертизи (ВОЦ МСЕ). Як виявилося, наш Центр МСЕ є одним з небагатьох в Україні, фактично єдиною, яка має статус державної установи. Натомість інші Центри МСЕ (Бюро) в Україні належать до комунальної власності.

Все тягнеться ще з 2014-го року

Як це сталося, вдалося з'ясувати за допомогою матеріалів за 2014 рік від Вінницької обласної ради.

Відео дня

Так, відомо, що перереєстрація установи відбулася протягом однієї доби.

18 вересня 2014 року згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) Вінницький обласний центр медико-соціальної експертизи значився як комунальна організація. Проте вже 19 вересня 2014 року він став державною організацією, а його керівником призначили Віктора Власюка.

Тодішній голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко так прокоментував цю подію:

«З інформації Головного управління статистики у Вінницькій області нам стало відомо, що станом на 19 вересня 2014 року Вінницький обласний центр медико-соціальної експертизи значиться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України, як державна організація, а керівником цього закладу є Віктор Власюк. Хочу підкреслити, що рішення про передачу до державної власності цього закладу Вінницькою обласною Радою, як того вимагає чинне законодавство, не ухвалювалося. Тому такі дії посадових осіб виконавчої влади області розцінюю як рейдерство, безпрецедентне в історії не тільки області, а й України, знущання над правом і законом. Крім того, вважаю такі дії цинічним нехтуванням думки громадськості області, яка домагалася звільнення Віктора Власюка із займаної посади. Окремі особи, що вчиняють такі дії, на мою думку, мають нести відповідальність перед Законом»

Ці дії призвели до того, що в ВОЦ МСЕ з'явилося два керівники: Віктор Власюк – керівник, а на той момент Валентин Фіщук – головний лікар. Протягом наступних десяти років посаду головного лікаря встигли зайняти ще двоє осіб: Ігор Костенко та Юлія Даниленко (станом на сьогодні). А як щодо посади керівника? Чи залишається ним Віктор Власюк?

Щоб отримати відповідь на ці питання, направили запити до Вінницької обласної ради та Вінницької обласної військової адміністрації з проханням надати роз'яснення.

Хто бреше?

Відповіді дещо здивували: на одне й те ж питання отримали різну інформацію.

Так, Облдержадміністрація підтвердила, що ВОЦ МСЕ є державною установою, тоді як Облрада написала, що це комунальна.

Така розбіжність у відповідях трохи спантеличила, тому надіслали уточнювальні запити.

Таким чином, держадміністрація спирається на Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також аналітичну платформу YouControl, де чітко вказано, що Вінницький обласний Центр медико-соціальної експертизи є державною організацією (установа, заклад).

Обласна рада, у свою чергу, аргументує свою відповідь Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» і продовжують називати це комунальною установою.

Порушують закон

Крім того, з відповіді Вінницької обласної держадміністрації стало відомо, що Вінницький обласний центр медико-соціальної експертизи (ВОЦ МСЕ) до 21 вересня 2021 року не підпорядковувався Вінницькій обласній раді. Проте вже 26 листопада того ж року обласна рада прийняла рішення про включення ВОЦ МСЕ до сфери свого управління. Тобто, згідно з документами, саме Обласна рада є власником ВОЦ МСЕ.

Підставою для прийняття такого рішення стало клопотання управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області та висновок постійної комісії обласної Ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та ветеранів.

Однак важливо зазначити, що управління та постійна комісія обласної Ради є підзвітними органами Вінницької обласної ради. Для того, щоб Вінницька обласна рада могла прийняти до сфери свого управління Вінницький обласний центр медико-соціальної експертизи, його спершу повинна була передати держава.

Оскільки такої передачі не було, дії обласної ради, ймовірно, можна розцінити як порушення законодавства.

Ще одним порушенням є те, що нормативні акти, на підставі яких здійснює свою діяльність Вінницький обласний центр медико-соціальної експертизи (Положення про медико-соціальну експертизу, Типове Положення про обласний центр медико-соціальної експертизи), не передбачають наявності такого установчого документа, як Статут. Однак у відповіді від обласної ради було чітко зазначено, що вони керуються саме Статутом, затвердженим 27 січня 2023 року.

Наразі офіційно керівником ВОЦ МСЕ вважається лише Юлія Даниленко. Хоча відомо, що Віктор Власюк продовжує працювати у ВОЦ МСЕ. 

Про те, що поєднує їх обох розповідали у цьому матеріалі:

Як це впливає на сьогодення?

Оскільки з правовими документами ВОЦ МСЕ виявлено проблеми, а в деяких випадках і порушення, легітимність виданих медкомісією довідок стає під сумнів.

Так, у Статуті закладу зазначено, що він володіє ліцензією. Проте, сам факт того, що основним документом діяльності є саме Статут, вже рахується порушенням. 

Внаслідок цього, вінничани, які отримали групи інвалідності у ВОЦ МСЕ, ризикують стати жертвами бюрократичної системи. У суді, експерти, оперуючи цими пунктами, можуть визнати недійсність їхніх довідок.


 

Читайте також:

За рік на Вінниччині придбали дронів на 234 мільйони гривень: у кого та по скільки купляли?

На Вінниччині за пів року втонуло 27 людей: рятувальники ДСНС показали, як допомогти потопаючому

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up