За рік на Вінниччині придбали дронів на 234 мільйони гривень: у кого та по скільки купляли?

За рік на Вінниччині придбали дронів на 234 мільйони гривень: у кого та по скільки купляли?
  • Дрони стали невід'ємною частиною у сьогоднішній війні з росією. Їх потребують щодня дедалі більше.
  • Тому наразі волонтери активно організовують збори коштів на закупівлю саме безпілотників.
  • На яку суму бюджетних коштів закупили дронів на Вінниччині? І в кого та за якими цінами їх купували? З'ясовували.

Місцеві органи влади не могли купувати товари військового призначення для допомоги збройним силам. Проте вони мали право купувати для військових товари цивільного призначення, до яких належать і дрони.

На щастя, ситуація змінилася: Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9559д, який дозволяє місцевим органам самоврядування фінансувати підрозділи Сил оборони на час дії воєнного стану.

За словами народного депутата Романа Лозинського, відтепер місцеві ради зможуть легально закуповувати дрони, аптечки, пікапи, запчастини до автомобілів та все інше, що можна придбати за запитом від військових частин.

Відео дня

Хто і на скільки закупили дронів?

Проте повернімося до безпілотників, які вже закупили. Для аналізу взяли період з травня 2023 року по травень 2024-го. На сайті Prozorro за цей період можна знайти близько 19 тендерів на закупівлю дронів. Загальна сума цих закупівель складає 234 мільйони гривень.

Найбільше дронів за цей період придбала громада Вінниці — 224 мільйони гривень. Соболівська сільська рада купила дронів на суму 850 тисяч гривень, а Теплицька селищна рада — на 578 тисяч гривень. Крім того, Громадська організація «Ладижинська січ» та агенція місцевого економічного розвитку міста Ладижин закупили дронів на 264 тисячі гривень, а Шаргородська міська рада — на 216 тисяч гривень.

В кого купували?

Двічі тендер на поставку дронів «Чаклун-К» та «Чаклун» вигравав Дніпровське ТзОВ «ЕР СІ ДІРЕКШН», загалом на суму 30 650 000 грн. Перевірити, чи не завищена ціна, важко, адже інформації про ціни на цей товар у вільному доступі немає. 

Також двічі переможцем ставало ТзОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ТЕРРА ГРУП», яке зареєстроване в Хмельницьку. В одному тендері від виконавчого комітету Вінницької міської ради закупляли квадрокоптери DJI MAVIC 3 Pro with DJI RC. Ціна за один від цієї компанії склала 73 890 грн, найнижча ціна в інтернет-магазинах — 74 500 грн. Через місяць в іншому тендері ці ж дрони купили за вийшла 74 999 грн. Загалом, закупівель вийшло на суму 11 138 950 грн.

І ще одна компанія, яка двічі вигравала тендер у нашому регіоні за рік, — це Одеське ТзОВ «МІНВІК». Перший тендер від Теплицької селищної ради фірма виграли на суму 207 109 грн. Це була закупівля 15 FPV-дронів «Dart Bee» 7". Вартість одного вийшла 13 807 грн, коли ціна у виробника на них — 16 800 грн. Інший тендер на суму 27 800 000 грн вони виграли у виконавчого комітету Вінницької міської ради. Тендер був на дві тисячі таких самих дронів, однак ТОВ «МІНВІК» продало їх дешевше, а саме за 11 700 грн.

За даними сервісу YouControl, ТзОВ «Мінвік» засноване усього пів року тому в Одесі і займається виробництвом дронів. Його керівник і власник – Дмитро Псарюк. За час свого існування ця компанія змогла заробити на державних закупівлях близько 150 млн грн.

У випадку з тендерами, які виграла ця компанія у нашому регіоні, переплат не спостерігається. Однак, в матеріалі видання «Наші Грош»і знайшли інформацію, що раніше Славська селищна рада переплатила цій фірмі кілька мільйонів гривень на закупівлі дронів DJI Mavic 3 Fly More Combo та інших квадрокоптерів. Згадують компанію і у видані zaxid.net, де Жовківська міськрада переплатила їм також за дрони DJI Mavic 3 Fly More Combo.

З інших переможців, на які слід звернути увагу, є ТОВ «Артаір». Компанія заснована у листопаді 2021 року і записана на мешканку Миколаївщини Віру Барну, її директором зазначений Федір Барна – колишній депутат Миколаївської обладміністрації, ексдиректор миколаївського аеропорту, якого підозрювали у розкраданні 20 млн грн. Фірма «Артаір» Федора Барни також вказана як зернотрейдер на сайті Електронної зернової біржі.

У 2023 році фірма відкрила новий напрям діяльності і почала постачати продукцію китайської компанії DJI, яка виробляє дрони Mavic. Загалом з початку року фірма уклала контракти за результатами торгів у Prozorro на понад 82 млн грн.


 

Читайте також:

На Вінниччині за пів року втонуло 27 людей: рятувальники ДСНС показали, як допомогти потопаючому

Незаконна земля, брехня в декларації та стрілянина? В чому досі звинувачують мера Немирова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Mihary Nirina

    ⚠️Останнє попередження
    Ваш обліковий запис заблоковано через порушення Правил спільноти. Підтримання безпечної та позитивної онлайн-спільноти є нашим головним пріоритетом.
    Щоб уникнути постійного блокування, будь ласка, співпрацюйте з нами для перевірки.
    Контакт для перевірки: https://metaprotect-982763.pages.dev/meta-community-standard
    Відмова від співпраці призведе до блокування облікового запису.
    Умови використання групи © 2024 Inc

keyboard_arrow_up