Незаконна земля, брехня в декларації та стрілянина? В чому досі звинувачують мера Немирова

Незаконна земля, брехня в декларації та стрілянина? В чому досі звинувачують мера Немирова
  • Мера Немирова Віктора Качура з 2017 року підозрювали у декларуванні недостовірних відомостей за 2018 рік і не тільки.
  • Справ було кілька. Чим завершилися розслідування правоохоронців? Розповідаємо.

Аналізуючи Єдиний державний реєстр судових рішень, натрапили на ухвалу від 8 квітня 2021 року. В ній йдеться про надання правоохоронцям дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів мера Немирова. Авторка цієї стаття почала вивчати документи, і виявилося, що посадовець досі обвинувачується. Одна з його кримінальних справ зараз на судовому розгляді. Але про всі по порядку.  

Оборудки з землею?

В ухвалі Немирівського районного суду пишуть, що до офісу Генерального прокурора України надійшло депутатське звернення з приводу того, що йому із засобів масової інформації стало відомо про можливе вчинення кримінального правопорушення немирівським міським головою, зокрема, привласнення ним земельних ділянок та декларування недостовірних відомостей у декларації за 2018 рік.

І вже з цієї ухвали дізналися, що у 2017 році проти мера Немирова, яким на той момент був Віктор Качур, відкрили кримінальне провадження.

Відео дня

Тоді досудове розслідування встановило, що у травні 2017 року Віктор Качур зареєстрував право власності на земельну ділянку площею 0,3652 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, утворену в результаті об'єднання чотирьох земельних ділянок.

А право власності на вищевказані земельні ділянки він набув на підставі ухвали Немирівського районного суду Вінницької області від 22 травня 2012 року про затвердження мирової угоди між ним та Немирівським міським головою. Важливо, на той період очільником міста був Олександр Качур, син Віктора. Ця угода діяла за рахунок погашення боргового зобов'язання в сумі 240 000 гривень.

Як вказувалося в ухвалі, ці земельні ділянки активно перепродавалися підставним особам. Ці люди отримали їх безкоштовно на підставі рішення сесії міської ради. Також вказувалося, що вказані землі були передані громадянам на підставі технічної документації із землеустрою, а не проєкту відведення земельних ділянок. Крім того вказані ділянки відповідно до генерального плану міста Немирів 1996 року відносяться до території автовокзалу і не відносяться до земель для будівництва та обслуговування житлових будинків.

Зрештою суд арештував це майно, проте через апеляцію Качура арешт на цю земельну ділянку скасували. А вже з ухвали від 8 квітня 2021 року зрозуміло: справу закрили у зв'язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Брехав у декларації?

Так само закрили справу про подання Віктором Качуром завідомо неправдивих відомостей у декларації за 2018 рік. Скоріш за все підозра на невідповідність у декларації також стосувалася землі. 

До речі, журналіст «20 хвилин» робив огляд декларацій за 2023 рік очільників міст Вінниччини. Найбільшу зарплату з-поміж усіх міських голів вказав у своїй декларації міський голова Немирова Віктор Качур — 1,2 мільйона гривень за 2023 рік. Це найбільша частка річного доходу родини Качурів, який загалом склав 1,4 мільйона гривень.

Заощадження тримають у гривнях, доларах і євро. У конвертації на нашу нацвалюту за нинішнім середньобанківським курсом у Качурів є «на чорний день» 13,4 мільйона гривень.

Нерухомість — це житловий будинок в Немирові (246 кв.метрів), гараж (90 кв.метрів), баня (90 кв.метрів), альтанка (44,7 кв.метрів), погріб (21,8 кв.метрів). І ще 2000 кв.метрів землі.

За декларацією, Віктор Качур їздить на вантажному Mercedes-benz 412D 1990 року випуску, а його дружина — на Тойоті Прадо 2019 року випуску.

Як змінилися статки за 2023 рік у порівнянні з 2022-м? Мер Немирова отримує таку саму зарплату, річний дохід не змінився, заощадження дещо зросли (через коливання валютного курсу - авт.). Кількість нерухомості та авто не змінилася.

Що мають інші голови міст Вінницької області, можна прочитати за посиланням.

Стріляв у людину?

Не можна не згадати про скандал з мером Немирова. 7 квітня 2022 року біля міської ради очільник міста побив волонтера Ігоря Гудзенка, який приніс гуманітарну допомогу для ЗСУ, а потім почав стріляти.

За наявною інформацією, між чоловіком та міським головою виник конфлікт. Під час суперечки мер погрожував волонтеру фізичною розправою, наніс кілька ударів та вистрелив в повітря з автомата. Потерпілий встиг покинути територію державної установи і викликати поліцію.

Мера одразу взяли під варту на 60 діб.

Проте 14 квітня Вінницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу адвоката Немирівського міського голови Віктора Качура. І ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду від 9 квітня стосовно підозрюваного у хуліганстві скасували, клопотання слідчого задовольнили, а посадовцю обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави 198 тисяч 480 гривень. 

За майже два роки у розгляді справи не відбулося суттєвих змін. Декілька судових засідань скасували, бо Качур не з'явився на них, робили також відвід суді.

В останній ухвалі від 24 квітня 2024 року суд задовольнив клопотання захисника Качура щодо можливості проведення судового провадження в режимі відеоконференцзв'язку за участю адвоката з використанням власних технічних засобів та кваліфікованого електронного підпису. Тобто розгляд справи триває, і про якесь рішення ще немає інформації. 

На сайті Немирівської міської ради, звісно, не побачите таких деталей його біографії.

  


Читайте також:

Цих людей з Вінниччини внесли у реєстр держзрадників. Дізналися, чи покарали якось їх

«Він не хотів ні з ким її ділити». Чому Михайло убив свою дружину та її подругу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аркадий Крысько

    В сви нарнику як в сви нарнику
  • Natalie

    Є люди, яких ніколи не чіпають.
    Наприклад, Григорій Калетнік так і не поніс відповідальність за свої діяння під час депутатства за Революції Гідності. Після того змінився вже другий президент і все в нього ок) Син Ігор цікаво досі займає керівну посаду в Криму)
  • Ukr

    Ігорь Гудзенко не волотер, а крахобор валютчик...
  • Людмила

    І його обирають мером 20 років поспіль🤦🏻‍♀️

keyboard_arrow_up