Як будемо лікуватися з 1 квітня? Перелік безплатних медичних послуг та вартість компенсованих

Як будемо лікуватися з 1 квітня? Перелік безплатних медичних послуг та вартість компенсованих
Фото з архіву 20minut.ua
  • Через місяць програма медичних гарантій має запрацювати в повному обсязі.
  • За направленням лікаря пацієнти зможуть отримати більше 20 медичних послуг безкоштовно як на первинному рівні (сімейний лікар), на вторинному (спеціалісти та стаціонар) та третинному рівні (високоспеціалізована допомога).
  • Також мова йде про екстрену та психіатричну допомогу.

Щоб програма медичних гарантій запрацювала з 1 квітня, спеціалізовані медичні установи мають укласти договір з Національною службою здоров’я (як у свій час це зробили Центри первинної медико-санітарної допомоги).

А для цього заклади мають стати некомерційними, комп’ютеризованими, підключеними до електронної системи охорони здоров’я, і мати діючу ліцензію медичної практики та господарської діяльності.

За словами заступниці голови обласної державної адміністрації Наталі Заболотної, понад 94 % вінницьких медичних закладів вже готові до підписання угоди з НЗСУ.

 — З 1 квітня лікувальні установи змінюють умови фінансування, тобто фінансування буде здійснюватися коштом НСЗУ, головна ідея цього процесу полягає в тому, що кошти будуть спрямовані на лікування пацієнтів, а не на утримання медзакладів, — говорить Наталя Заболотна.

— В області рівень автономізації (перехід медзакладів на комунальне некомерційне підприємство) стовідсоткова, а комп’ютеризації всіх спеціалізованих закладів складає 80%. Також з 66 лікарень, які мають укласти угоди з НЗСУ, на сьогодні подали заяви 60 медичних установ. У решти лікарень ще є можливість це зробити.

П’ять пріоритетних напрямків

Програма медичних гарантій — це перелік медичних послуг, які пацієнт зможе гарантовано отримати безкоштовно. Вона включає первинну, амбулаторно-поліклінічну, стаціонарну, екстрену, паліативну медичну допомогу, медичну реабілітацію та програму відшкодування лікарських засобів («Доступні ліки»). Серед цього переліку фахівці виділили п’ять пріоритетних послуг (це стани та хвороби, які найбільше впливають на тривалість і якість життя), і які Національна служба здоров’я (НСЗУ) оплатить за підвищеним тарифом.

Відео дня

Пріоритетами стали: лікування гострого інфаркту міокарда, гострого мозкового інсульту, допомога при пологах, неонатальна допомога та ендоскопічні обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань. Лікарня чи поліклініка, яка захоче надавати пріоритетні послуги і укласти договір з НСЗУ, має відповідати переліку вимог для таких послуг. Серед них — наявність необхідного обладнання, ліків та лікарів.

У Законі України «Про Державний бюджет» на Програму медичних гарантій виділено 72 млрд грн, що складає 64% від бюджету на всю медичну галузь.

А саме:
— на первинну медичну допомогу — 19,1 млрд грн,
— на спеціалізовану амбулаторну та госпітальну допомогу — 44,4 млрд грн,
— на екстрену медичну допомогу (в рамках програми медичних гарантій) — 4,6 млрд грн,
— на медичну реабілітацію — 0,5 млрд грн,
— на паліативну медичну допомогу — 0,3 млрд грн,
— на програми «Доступні ліки» — 2,1 млрд грн.

Медичні послуги, які пацієнт отримає безкоштовно за направленням лікаря

Вартість медичних послуг, які оплатить Національна служба здоров’я України

(Вартість послуги може коригуватися)


Читайте також:

Пропали з продажу і подорожчали. Чому медичні маски у Вінниці стали дефіцитом

Вейпінг — (не)безпечна альтернатива цигаркам. Чому батьки дозволяють диміти підліткам?

Не страшно. Коли і як підготуватись до першого прийому гінеколога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • Леся Кельман-разкевіч

    Зразу всі стануть здоровими і вмиратимуть здоровими бо державні гроші в нас дуже економлять.тепер навіть важко при грип і взяти направлення на аналізи все по пальцям гадають

    reply Леся Кельман-разкевіч

    Леся Кельман-разкевіч, взагалі-то гроші на медецину в нас вкрай безглуздо витрачали усі роки з радянських часів, і зовсім не маленькі.
    Реформа і розпочиналася задля того щоб за наявні кошти зробити медецину кращою як для пацієнтів, так і для порядних і фахових лікарів.
  • Sinaida Prusiagniuk

    Не радійте їх не доставили ще
  • Ирина Грищук

    Да буде будемо сидіти в одному коридорі з туберкульозними людьми оце реформа супер

    Талья Оваль reply Ирина Грищук

    Вообще то вы чаще с туберкулезными в транспорте встречаетесь, чем в очереди к врачу...
  • микус

    https://www.youtube.com/watch?v=qJCpQXTZLk8
    За такие деньги Вас налечат
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up