Втратила зір, але зберегла ясний розум. 86-річна кандидатка наук консультує молодших колег

Втратила зір, але зберегла ясний розум. 86-річна кандидатка наук консультує молодших колег
  • Вінничанці Діні Канівець — 86 років. У 2016 році вона майже втратила зір, отримала першу групу інвалідності.
  • Цього року жінка стала членом місцевої територіальної організації Українського товариства сліпих (УТОС), де отримує відповідну допомогу і консультації.     

Діна Яківна мешкає у квартирі сама, але їй по господарству допомагають родичі. Водночас пенсіонерка активно слідкує за подіями в Україні, і не лише політичними. Але й і у сфері економіки, організації, планування та управління виробництвом.  Бо є кандидаткою економічних наук із цього напрямку.

— Мій основний життєвий шлях пройшов в Академії наук СРСР і Академії наук України. Була старшим науковим працівником. Отримала це звання за досягнення у розвитку аграрної науки. З часом повернулася на Батьківщину, бо родом із Вінниці. Це сталося після трагічної загибелі в експедиції чоловіка-археолога В’ячеслава, кандидата історичних наук. Далі працювала у інституті кормів Вінниці, — сказала Діна Канівець.    

За потреби Діна Канівець й сьогодні консультує молодших колег-науковців, бо зберігає ясний розум і системні знання у сфері аграрної науки. 

Відео дня

— Багато заможних країн після нашої перемоги будуть допомагати відроджувати Україну, навіть візьмуть на себе окремі проблемні регіони. Вони, безумовно, опікуватимуться й відновленням аграрного виробництва на деокупованих територіях. За моєю оцінкою, на це знадобиться не менше п’яти років. А відновити порушене водопостачання на півдні Україні вдасться ще швидше. В Україні багато талановитих науковців, які можуть зробити відповідні проєкти, — сказала Діна Канівець.       

За оцінкою Діни Яківни, наразі в південних районах Вінниччини можна централізовано вирощувати ті сільськогосподарські культури, які тимчасово недоступні на Херсонщині. Приміром, кавуни.

— Головне, щоб в цьому була економічна доцільність. Але перед цим відповідні розрахунки мають провести науковці аграрної сфери. Можливо, в умовах війни держава має подбати в першу чергу про вирощування пшениці і корму для скота, аби мати сало і м’ясо, — пояснила Діна Канівець.    


Читайте також:

На Вінниччині відзначили 90-річчя утворення Українського товариства сліпих 

В обласному пансіонаті для осіб з інвалідністю започаткували осередок УТОС

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up