Відтепер усі антибіотики лише за рецептами: як нововведення працює у Вінниці?

Відтепер усі антибіотики лише за рецептами: як нововведення працює у Вінниці?
Фото: Canva
  • Донедавна вінничани могли придбати антибіотики без рецепта. Та починаючи з 1 серпня продаж антибактеріальних препаратів можливий лише за наявності такого. Де його взяти? Як ним користуватися? Який його термін дії? Та навіщо взагалі потрібні рецепти?

«Буває, що ми приходимо на виклик, і нам говорять: “Ось, ми купили вже на 500 гривень вітамінів, і ще на 500 антибіотиків”. Ми боремося з самолікуванням, тому, думаю, рецепти на антибіотики допоможуть лікувати згідно з протоколами», — ще до впровадження е-рецептів розповідала нашій редакції завідувачка амбулаторії №3 Людмила Бойко. 

Лікарка пояснила, що неконтрольоване вживання антибіотиків призводить до резистентності, себто бактерії виживають й розмножуються, попри присутність в організмі антибіотиків.

За словами очільника департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександра Шиша, продаж антибіотиків за рецептами допоможе контролювати обіг таких препаратів, зокрема сильнодійних. 

Відео дня

— Антибактеріальні препарати мають бути під контролем лікарів, а не пацієнтів, які займаються самолікуванням, дослухаючись до порад з інтернету, — вважає Олександр Шиш. 

Попри те, що антибіотики входять до рецептурної групи препаратів, до 1 серпня їх можна було придбати й без рецепта. Аптекарка Світлана Панасенко розповідає, якщо людина називала конкретний препарат та його дозу, фармацевти зазвичай відпускали.

— Починаючи з серпня, відпуск антибіотиків можливий лише за наявності паперового або е-рецепта. Останній дійсний впродовж 30 днів від моменту його виписування, — продовжує Світлана Панасенко. — У випадку виписування е-рецепта на антибіотик пацієнту надається інформаційна довідка у паперовій формі, яка засвідчується підписом та особистою печаткою лікаря. Під час відпуску антибактеріального препарату на інформаційній довідці ставиться штамп «Відпущено», а також робиться відповідний запис в системі Helsi. Повторний відпуск лікарського засобу на підставі е-рецепта та/або інформаційної довідки заборонено.

На сайті Міністерства охорони здоров’я пояснюють, що отримати е-рецепт можна лише у медзакладах, що підключені до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). За словами Олександра Шиша, уся комунальна система охорони здоров’я Вінниці має таке підключення. 

— Наразі ми не спостерігаємо великої кількості бактеріальних захворювань, тому й великого навантаження на лікарів через е-рецепти немає, — продовжує очільник департаменту.

Фармацевтка також розповіла, що впродовж першого дня роботи за новими правилами жодна людина з рецептом не звернулась до їхньої аптеки.

За словами Олександра Шиша, пацієнти з бактеріальними захворюваннями, які лікуються у стаціонарах вінницьких лікарень, отримують антибіотики безплатно та без рецепта. Рецепт буде потрібен лише в тому випадку, якщо пацієнту потрібні антибіотики не з Нацпереліку ліків.

Алгоритм дій пацієнтів для отримання рецепта на антибіотики, згідно з інформацією МОЗ, наступний:

  1. Звернутися на приймання до лікаря. Зауважимо, що це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар спеціаліст. Декларація для цього не потрібна.
  2. Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.
  3. Якщо заклад не працює з ЕСОЗ — лікар випише пацієнту паперовий рецепт.
  4. Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

Додамо, що на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях де ведуться бойові дії, аптеки на час дії воєнного стану будуть відпускати антибіотики без рецепта.

В усіх інших місцях, зокрема Вінниці, усі без виключення антибіотики відпускають лише за наявності рецепта. За недотримання вимог чинного законодавства, пояснює Олександр Шиш, МОЗ буде позбавляти порушників ліцензії. 

 

Читайте також:

Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни? Поради психолога

«Готуємося, щоб восени не було двох епідемій». Кому треба щепитися четвертою дозою вакцини від ковіду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (175)
  • Альона Петришена

    Не врахували вихідні,де в вихідний день брати ліки?
  • Таня Адамовская

    Сидять і імітують бурну діяльність з своїми дебільними законами ,достали вже всіх з своєю недолугою медичною реформою ,таке враження ,що роблять все можливе ,щоб вижили одиниці .В країні така страшна війна ,а подивитись які питання розглядають думаєш ,що їх це і не стосується.Виженіть уже їх всіх ,розпустіть бо толку 0 .,для себе рідних все ,а людям все на зло .
  • Ирина Соколова

    Повністю згідна! А потім, коли потрібно, щоб антбіотик таки подіяв, він не діє, бо люди настільки себе ними пічкають, що мікрофлора звикає і починають на лікарів давити, що вони допомогти не можуть. А навіщо вам допомагати, як ви ходите в аптеки, як за хлібом?!
  • Анна Юзько Люшня

    Стара схема. Тепер фарм компанії будуть заключати усні договора з сімейними лікарями для " впарювання" саме " такого" антибіотика, а за це отримувати %. Кількість виписаних рецептів завжди можна перевірити.

keyboard_arrow_up