Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни? Поради психолога

Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни? Поради психолога
  • П’ять місяців Україна героїчно протистоїть полномасштабному російському вторгненню. Незважаючи на складний для нашої країни період, життя триває, і багато закоханих пар мріє про дітей.
  • Проте їх зупиняє страх через постійне бомбардування росіянами цивільних в Україні. Психолог розповідала, як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни.

Вінничанка Вікторія Грабар на шостому місяці вагітності. Про те, що вдруге стане мамою, дізналася перед війною війною. Для жінки новина, що росія почала повномасштабне вторгнення на її Батьківщину, стала справжнім шоком. З'явився страх за життя, яке лише зародилося, боялася і за старшого 7-річного сина.

— Дитину, яку я тепер виношую, була запланована і довгоочікувана, — каже Віка. — Про те, що вагітна, дізналася якраз перед ворожим наступом росії. 24 лютого мені було дуже погано, від стресу почалася нудота, я знепритомніла, думала буде викидень. Мотивацією витримати цей жах стали для мої двоє синів: 7-річний і той, що ношу під серцем. Виїхати за кордон в мене навіть думок не було — я не могла залишити тут чоловіка, який пішов в тероборону. До речі, і цей факт мене дуже хвилює. Кожен раз, коли коханий йде в наряд, душа не на місці.

Життя триває

Повномасштабне вторгнення в Україну часто означає для людей в Україні екстремальний стрес. У вагітних жінок це може призвести до медичних ускладнень. Фахівці рекомендують жінкам від початку вагітності усвідомити, що тепер ваше тіло стало домівкою для нового життя.

Відео дня

На початкових термінах вагітності вкрай важливо відгородити себе від постійних переживань та перебувати в душевній рівновазі. В умовах війни негативних емоцій уникнути важко, однак цілком можливо.

За можливості не читайте новини про війну щогодини, обмежте перегляд приголомшливих кадрів та відео. Намагайтесь перебувати якнайдалі від військових дій. Якщо ви перебуваєте в зоні бойових дій або в потенційній небезпеці, необхідно покинути це місце. Можливо, виїхати за кордон.

Якщо у вас під серцем зародилося нове життя і ви відчуваєте постійну тривогу, ― аби уникнути медичних ускладнень за порадами звертайтеся до вашого лікаря-гінеколога. Він в тому числі може вами призначити заспокійливе на натуральній основі.  Щоб трішки заспокоїтися тепер і зараз, психологи рекомендують наступне:

  1. організм жінки влаштований так, щоб максимально захистити плід від зовнішніх подразників,
  2. порахуйте цифри у зворотному порядку ― це допоможе вам заспокоїтись. Якщо ви знаходитеся у стресі, треба навчитися себе заспокоювати. Рахуйте ззаду наперед ― у цей час організм фокусується на цьому,
  3. аби сфокусуватися на приємному, знайдіть десять різних кольорів навколо себе.
  4. читайте вголос казки. Уявляйте, що читаєте немовляті,
  5. можете вже з перших місяців вагітності купувати щось для немовляти. І не зважайте на забобони,
  6. приєднуйтеся до груп вагітних жінок ― ви отримаєте корисну інформацію та підтримаєте свою емоційну рівновагу.

У житті часто бувають складні періоди, але це не означає, що слід відмовитися від народження дітей і чекати, коли настане добробут.

Відповідаєте одразу за двох

Наталія Козак, психолог:

― Під час війни «спокій» ― в цілому категорія відносна, і здобути його дуже важко. Але, коли ви усвідомлюєте, що всередині вас є нове життя, варто докласти максимум зусиль заради того, щоб дитина з’явилась на світ здоровою. Тому що саме в цей спосіб ви можете боротися з війною і боронити майбутнє нашої країни.

Отож, аби дотримуватися внутрішнього спокою, спробуйте сконцентрувати вашу увагу не на зовнішніх подіях, а на вашому внутрішньому світі. Тому:

  • уникайте новин, 
  • очистіть свій телефон від зайвих груп,
  • намагайтеся по можливості не приєднуватися до військово-політичних дискусій, 
  • уникайте розмов про війну.

Замість цього приділяйте максимум уваги підготовці до народження дитини: переглядайте відео про внутрішній розвиток дитини, слухайте приємну музику та АСМР-відео, спостерігайте за природою та намагайтеся окреслити чіткі межі вашої світу, світу матері та дитини, і не пропускати туди по можливості інформацію, яка може нашкодити вам обом.

Спробуйте також дотримуватися певного розпорядку дня, аби додати собі відчуття стабільності, та наповнювати його приємними дрібничками (роздивлятися дитячий одяг, приладдя, візочок та ліжечко для вашої дитини, дізнаватися про новинки по догляду за дитям та візуалізувати ваше життя після народження дитини).

Якщо ж ви зіткнулися із стресовою ситуацією, намагайтеся, перш за все, відчути своє тіло, ноги, ступні, озирнутися навколо, роздивитися все, що вас оточує, перерахувати предмети, які ви бачите. А після цього згадати про те, що ви відповідаєте не за одну людину, а одразу за двох, і подбати про свою безпеку та спокій.

 

Читайте також:

ВІН І ВОНА. Секс не на часі? Як в умовах війни змінилося статеве життя

«До мурах по шкірі». Що таке ASMR-відео і чому воно тепер таке популярне?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up