«До мурах по шкірі». Що таке ASMR-відео і чому воно тепер таке популярне?

«До мурах по шкірі». Що таке ASMR-відео і чому воно тепер таке популярне?
  • У нинішні непрості часи будь-який спосіб розслабитися, відновити сили, побороти хронічний стрес — вкрай необхідний ресурс, переконані психологи.
  • Що таке ASMR-відео та навіщо їх дивляться? Чи справді ці відео працюють як антистрес? Запитали у фахівця.

Навіть до війни фахівці стверджували, що люди в сучасному світі потерпають від хронічного стресу значно більше, ніж попередні покоління. Що й казати про останні місяці. Певно, тому сучасні діти полюбляють бавитися з антистерс-іграшками, дорослі дивитися ASMR-відео — легкий спосіб розслабитися в домашніх умовах.

Заспокоює, тамує біль

Перші так звані ASMR-відео почали з’являтися на YouTube близько десяти років тому, а нині їх там — понад 13 мільйонів. Чимала кількість з них зняті дорослими й для дорослих. Що ж це таке? ASMR перекладається, як автономна сенсорна меридіанна реакція, повідомляють психологи.

Адже більшість глядачів цих відео отримують конкретний фізичний ефект, який ми звемо «мурахами по шкірі». Дослідження довели: це не лише певні відчуття, а й спосіб зняти психологічну напругу.

Відео дня

Дослідження британського університету Соунсі виявило, що ASMR-відео:

  • 98% користувачів вважають їх такими, що розслабляють;
  • 82% вмикають їх, щоб заснути;
  • 70% хочуть позбутися стресу завдяки перегляду цих відео;
  • 38% намагаються полегшити біль.

Науковці довели, що в людей, які страждають на депресію, ASMR-відео забезпечує тимчасове покращення настрою. Також допомагають такі відео тим, хто страждає від симптомів хронічного болю: знижують дискомфорт, покращують настрій і дають змогу заснути.

Як мамина колискова

Як з’ясувалося, в тих, на кого впливає ефект ASMR, під час перегляду такого відео значно знижується частота серцевих скорочень. А це впливає на розслаблення м’язів, незначне зниження артеріального тиску. Вплив подібний до того, що відчувають люди, слухаючи приємну музику або практикуючи йогу.

Найпопулярніша гіпотеза: почуття розслаблення та комфорту виникає через збільшення рівня гормону окситоцину, гормону любові.

До прикладу відео української блогерки Валерії. Після нього ви точно розслабитеся і міцно заснете вночі.

Рівень окситоцину завжди зростає, коли підвищується довіра, безпека, під час догляду та дбайливої поведінки, приватного душевного спілкування. Це відгомін наших ранніх спогадів про колискові, шепіт казки на ніч, ласкаве вкладання спати, коли ми були ще малюками.

Звуки дихання, наприклад, — спогади про сон мами поруч. Такі звуки закарбувалися на підсвідомості, як знаки безпеки, того, що нас захищають і про нас дбають. Тому ті, на кого діє ASMR, несвідомо швидко розслабляються, переконують фахівці.

Правильний підбір звукових комбінацій


Наталія Козак, психолог:

— АСМР-відео — це відео, що спричиняють автономну сенсорну меридіональну реакцію тіла на певні звукові та візуальні підбірки, що можуть викликати різні відчуття емоційного та тактильного характеру, аж до «мурах по шкірі».

Наша психіка влаштована таким чином, що ми свідомо і несвідомо запам'ятовуємо не лише позитивні чи негативні події нашого життя, приємні та лякаючі емоції, а й усі звуки, запахи та візуальні картинки, пов’язані з цими ситуаціями. Вони стають для нас тригерами, і, при зіткненні з ними, ми можемо переживати ті самі емоції, навіть за відсутності реальних подій.

Тобто ми починаємо автоматично відчувати спокій, коли, наприклад, чуємо тихий ритмічний звук, що нагадує нам серцебиття у лоні матері, затишок, коли чуємо шум дощу, розслаблення при прослуховуванні певного тембру голосу, що нагадує близьку людину чи, навпаки, відчувати тривогу, коли чуємо різкий звук чи скрип коліс, якщо у минулому був досвід аварії чи нещасного випадку, підстрибувати від звука салюта, думаючи, що це вибухи, чи сирени пожежної автівки, що може нагадувати сирени тривоги.

АСМР відео побудовані таким чином, що ви можете підібрати саме ті звуки, які тригерують у вас позитивні та спокійні емоції, і це може бути чудовим засобом самозаспокоєння у стресовій ситуації, в якій ми всі зараз знаходимося, чи врятувати вас від безсоння або просто допомогти розслабитися.

В умовах війни відчуття спокою та безпеки — є найнеобхіднішими, тому це може бути приємний ніжний шепіт, звук дощу або води, потріскування дров та картинки багаття. Від стресу рятує звук ритмічного спокійного дихання іншої людини поруч, що дає відчуття безпеки.

Головною умовою є правильний підбір звукових комбінацій, тому що ті звуки, які вводять одну людину в стан релаксу, можуть спровокувати іншу на роздратування та тривогу, адже кожен з нас має свій індивідуальний досвід та проживає лише своє життя. Тому будьте чуйні до себе, прислухайтеся, що вам імпонує, поекспериментуйте і, можливо, ви відкриєте для себе щось нове.

Ще одне розслабляюче відео з тригерними українськими словами. Починаємо з нашої «паляниці».


Читайте також:

Непридатний до військової служби: список болячок, з якими не беруть до армії

Чому у війну випадає волосся і що з цим робити? Запитали поради у лікаря

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up