«Готуємося, щоб восени не було двох епідемій». Кому треба щепитися четвертою дозою вакцини від ковіду

«Готуємося, щоб восени не було двох епідемій». Кому треба щепитися четвертою дозою вакцини від ковіду
  • В Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19. 
  • Кому саме її можна робити? Де у Вінниці відкриті центри вакцинації? Та яка загалом ситуація з коронавірусом в області?

Про те, що навіть під час війни потрібно вакцинуватися від коронавірусу постійно говорять медики. У Вінниці продовжують виявляти випадки захворювань на коронавірус. На сторінці Міністерства охорони здоров'я 28 липня опублікували інформацію про те, що в Україні виявили новий різновид штаму «Омікрону», який називають типом «ВА.5». 

«Наразі 7 таких випадків вдалось знайти у Чернівецькій області, але не виключено, що підтип «Омікрону» вже є в інших регіонах. Дослідження зразків тривають», — кажуть у Міністерстві. 

У МОЗ наголошують, що COVID-19 все нікуди не зник. Ба більше, вірус мутує і намагається ухилитись від імунної відповіді. 

Відео дня

«Чи діє вакцина на цей підвид? Наявна інформація (https://bit.ly/3Jcxwyq) свідчить, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу», — стверджують у МОЗ. 

У Вінницькій області щодня продовжують виявляти хворих на коронавірус. Так, їх значно менше, але 26 липня всіма лабораторіями області досліджено 91 зразок на COVID-19. В підсумку зареєстровано 28 лабораторно підтверджених випадків.

Загалом на даний час в області хворіють 153 особи, з них 27 дітей і 3 медиків.

Вакцинація продовжується

У Міністерстві охорони здоров'я наголошують, що найкращий метод боротьби з коронавірусом — вакцинація. 

Нещодавно в МОЗ дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19. Для другої бустерної дози застосовуватимуть мРНК-вакцину (наразі в Україні це Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Як читаємо на сайті МОЗ, другий бустер можуть отримати лише:

  • люди віком понад 60 років;
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;
  • люди з інвалідністю;
  • люди з імуносупресією;
  • люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів – https://bit.ly/NTHEI_16_06_2022);
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями. 

Другу бустерну дозу вже застосовують в Ізраілі, США, Канаді, Великій Британії, Японії, її рекомендували вводити в країнах ЄС.

Чому про вакцинацію слід подумати всім? 

— Вже з практичного досвіду ми бачимо, що вакциновані люди, навіть, якщо хворіють, то переносять захворювання набагато легше. А важливіше ще те, що серед вакцинованих набагато менша летальність, — пояснює вінницький лікар-інфекціоніст Ігор Матковський. — Чому вже зараз потрібно про це дбати? Бо до нас насувається осінній період. Буде зменшення захисних властивостей організму у будь-якому випадку, то й відповідно ми маємо підготуватися до осінньо-зимового періоду, принаймні стосовно коронавірусу. 

За словами спеціаліста, вакцинуватися від ковіду треба зокрема й тому, щоб не було накладання двох епідемій: гострих респіраторних вірусних захворювань/грипу та коронавірусу. 

— В цьому році, ймовірно, буде більше грипу і менше коронавірусу, одначе поєднання двох інфекцій будуть тільки погіршувати перебіг захворювання, — говорить фахівець. — Власне, як прогнозувалося ще десь всередині епідемії, що коронавірус це буде сезонне захворювання на кшталт грипу. Відповідно і буде сезонність вакцинації.

Запитали у лікаря-інфекціоніста, що робити тим вінничанам, у яких термін ковід-сертифіката закінчився через те, що давно зробили дві дози вакцини, але бустер ні? 

— Треба проконсультуватися у спеціаліста. Я б таким людям порадив зробити лабораторний моніторинг на наявність антитіл до спайкового білка. Не банальних імуноглобулінів G. Останні показують, що людина перехворіла, і захист від ковіду на якийсь час буде, — каже лікар. — Нас же більше цікавить спайковий білок, який саме напрацьовується організмом в першу чергу після вакцинації. 

Як пояснює Ігор Матковський, зробивши таке дослідження, ми побачимо, чи є імунітет. Якщо він є, то його потрібно закріпити бустером. Або ж його там немає зовсім, і потрібно починати вакцинацію з початку. 

— Нагадаю, що людство вперше стикнулося з коронавірусом, і захворювання ще до кінця не вивчене. Фахівці заявляють, що бустерну дозу (третю) можна робити впродовж 6-12 місяців після другої.

Де зробити щеплення?

У Вінниці для отримання щеплення можна звернутись:

  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1» - вул. М.Зерова, 13;
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» - вул. Магістратська, 44;
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» - вул. Хмельницьке шосе, 96;
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №4» - вул. Замостянська, 18;
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5» - вул. Замостянська, 49.

Радимо попередньо дзвонити у центри, щоб дізнатись про графік роботи. 

Нагадаємо, якщо у вас з’явились симптоми коронавірусу (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, слабкість) — негайно зверніться за медичною допомогою телефоном до сімейного лікаря. 


Читайте також:

Дали «добро» робити Ковід з іншими щепленнями. Скільки вакцин можна вколоти людині за раз?

«А тато може загинути на війні?». Як відповідати на питання дітей, чиї батьки на фронті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Стоп Вийни

    спосыбо.но личиться сами вашою  уринотерапиею.и самовнушением.мол все  хорошо и высоки цины  олигархив на продукты це временно.мошенники  в  билых халатах  ничем не  видризняються вид  ментив прокурорив и бандытив  вси воны внушають нам  страх  и за нього платити.
  • Mykola Gigal

    Собі коліть
  • Danny Weeks

    Спасибо, не надо
  • Ольга Лапчевская

    .

keyboard_arrow_up